Νοσήματα και διατροφικές συνήθειες
Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος
Κατά την άσκηση της ιατρικής στην καθημερινή κλινική πράξη, ο σύγχρονος ειδικός παθολόγος αντιμετωπίζει καθημερινώς πληθώρα νοσημάτων και παθολογικών διαταραχών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου έλληνα.
Στο παρόν άρθρο αναφέρονται συνοπτικά ορισμένα από τα πιο κοινά νοσήματα και παθολογικές διαταραχές, στην εμφάνιση των οποίων συντελούν σε πολλές περιπτώσεις κακές διατροφικές συνήθειες.
Aύξηση της χοληστερόλης (χοληστερίνης) του αίματος: Η άνοδος της κακής χοληστερόλης του αίματος LDL, συχνά οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο βούτυρο, στις μαργαρίνες, στην κατανάλωση λιπαρού κρέατος, στην κατάχρηση της κρέμας γάλακτος και λιπαρών τυριών, στην πρόσληψη αυξημένου συνολικού ημερήσιου φορτίου θερμίδων. Η υπερχοληστερολαιμία σε βάθος χρόνου οδηγεί σε μία πολύ σοβαρή νόσο, την αποφρακτική αγγειοπάθεια, εκδηλώσεις της οποίας είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το ανεύρυσμα, η νεφρική βλάβη, η νόσος των καρωτίδων, η ανδρική ανικανότητα, η διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων.
Aύξηση των τριγλυκεριδίων: Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η πολυφαγία αποτελούν τα πιο συχνά διατροφικά αίτια αύξησης των τριγλυκεριδίων. Η άνοδος των τριγλυκεριδίων είναι δυνατόν να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο βούτυρο, στις μαργαρίνες, στην κατανάλωση λιπαρού κρέατος, στην κατάχρηση της κρέμας γάλακτος και λιπαρών τυριών. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια προκαλούν παγκρεατίτιδα, ενώ όταν συνδυάζονται με άλλες επιβλαβείς μεταβολικές διαταραχές ή συνήθειες (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα) συντελούν σε αποφράξεις αγγείων.
Υπεργλυκαιμία και διαβήτης: Η αύξηση του σακχάρου του αίματος είτε αυτή εκτείνεται σε διαβητικά είτε σε ελαφρώς υπεργλυκαιμικά επίπεδα αποκαλείται ιατρικώς υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία συχνά οφείλεται κυρίως σε διαταραχή του ισοζυγίου προσλαμβανόμενων αποβαλλόμενων θερμίδων.
Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων ταχείας καύσεως, όπως αυτών που περιέχονται σε τυποποιημένα snack, σε γλυκά, στη ζάχαρη, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών οδηγεί σε απορρύθμιση του σακχάρου, το οποίο με τη σειρά του δρα τοξικά σε πολλά όργανα προκαλώντας διαβητική οφθαλμοπάθεια, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, αρτηριοσκλήρυνση.
Υπερουριχαιμία: Η αύξηση του ουρικού οξέως αποκαλείται ιατρικώς υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και στις αρθρώσεις. Παράγοντες της διατροφής που προκαλούν αύξηση ουρικού οξέως είναι η κατάχρηση κρέατος και λιπαρών, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Υπερομοκυστεϊναιμία: Η αύξηση της ομοκυστείνης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερομοκυστεϊναιμία οφείλεται σε ελαττωμένη λήψη φυλλικού οξέως, που βρίσκεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βιταμίνης Β6 που βρίσκεται στα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, τη ζύμη και Β12 που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μεταβολικό σύνδρομο: Είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, συχνά χωρίς συμπτώματα. Συγκεκριμένα στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα κακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, παθολογικά χαμηλά επίπεδα ?καλής χοληστερίνης? HDL, οριακά φυσιολογική αρτηριακή πίεση αίματος, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική. Ακόμη και τρεις από τις παραπάνω διαταραχές αρκούν για να θέσουν τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου. Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων ταχείας καύσεως, όπως αυτών που περιέχονται σε τυποποιημένα snack, σε γλυκά, στη ζάχαρη, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, η υπερβολική πρόσληψη άλατος και θερμίδων είναι σημαντικά για την παθογένεια του τοξικού αυτού συνδρόμου που οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων.
Δυσκοιλιότητα: Η ιατρική χαρακτηρίζει ως χρόνια δυσκοιλιότητα την κατάσταση κατά την οποία οι κενώσεις προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, ή ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Επίσης δυσκοιλιότητα έχουμε όταν μειώνεται ο αριθμός των κενώσεων, που παρατηρούνται κατά τη συνήθη λειτουργία ενός συγκεκριμένου οργανισμού. Η δυσκοιλιότητα συχνά οφείλεται στην ελαττωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και νερού με τη διατροφή. Η χρήση αποφλοιωμένων ή τροφίμων γυμνών από ?πίτουρο? (για παράδειγμα άσπρου ψωμιού και ρυζιού, αποφλοιωμένων φρούτων, ?λευκών? ζυμαρικών), είναι σημαντικοί παράγοντες στην παθογένεια της δυσκοιλιότητας.
Αναιμία της ανάπτυξης και των νέων γυναικών: Η αναιμία της ανάπτυξης και των νέων γυναικών οφείλεται συχνά σε έλλειψη σιδήρου που ελλείπει από τη διατροφή. Ο σίδηρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας, ενώ φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται συνήθως πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού να τον επεξεργάζεται αυξάνεται συχνά με τη λήψη φρέσκου χυμού από πορτοκάλι, ο οποίος πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι του Ελληνα.
Υπέρταση: Η αύξηση της πίεσης του αίματος προκαλεί εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα. Πολλές φορές έχει διατροφική βάση. Συγκεκριμένα η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη άλατος, η αποφυγή καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ενέχονται στην ανάπτυξη υπέρτασης.
Οστεοπόρωση: H οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση του σκελετού, που παρουσιάζεται με την αύξηση της ηλικίας και χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστού. Η οστεοπόρωση αποτελεί συχνή αιτία καταγμάτων και είναι σημαντική αιτία θανάτου σε μεγάλες ηλικίες. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ή καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, και η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι συχνά φαινόμενα στην Ελλάδα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, πλήρες ή αποβουτυρωμένο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Διατροφική τριχόπτωση: Η έλλειψη σιδήρου που προκαλεί την αναιμία των υπό ανάπτυξη ατόμων και των νέων γυναικών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τριχόπτωση. Η έλλειψη σημαντικών βιταμινών, όπως βιταμίνης Α που βρίσκεται στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα και στα κίτρινα λαχανικά, καθώς και στα ψάρια, βιταμινών του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια και βιταμίνης C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνια, πορτοκάλια), στις ντομάτες, στις φράουλες, στις φρέσκες πατάτες και γενικώς στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ενέχονται στη διατροφική τριχόπτωση. Σημαντικό ρόλο έχει η έλλειψη ψευδαργύρου και του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεικού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται λόγω της κακής ποιότητας λιπαρών που καταναλώνει συχνά ο Έλληνας.
Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου. Τα ακατάστατα γεύματα και γρήγορα ?τσιμπήματα?, η μη λήψη σωστού πρωινού, η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων βουτύρου και τηγανητών γευμάτων, η ελαττωμένη κατανάλωση νωπών λαχανικών, η κατάχρηση αλκοόλ και ζαχαρούχων αναψυκτικών, η λήψη νυχτερινών γευμάτων και γευμάτων αμέσως προ του νυχτερινού ύπνου είναι κακές διατροφικές συνήθειες που ευθύνονται για την υψηλή συχνότητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Στεφανιαία καρδιακή νόσος: Η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπερχοληστερολαιμία, η υπεργλυκαιμία, ο διαβήτης, η υπερομοκυστεϊναιμία και οι διατροφικοί παράγοντες που ενέχονται στην εκδήλωση των νοσημάτων αυτών, συντελούν επίσης στην ανάπτυξη καρδιακής στεφανιαίας νόσου.
Καρκίνος: Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνα ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, κεφαλής και τραχήλου. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή, η κατάχρηση κρέατος, σύμφωνα με μελέτες ενέχονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτικό ρόλο.
Οι φυτικές ίνες που συχνά λείπουν από τη διατροφή του σύγχρονου Έλληνα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από καρκινώματα του εντέρου.
Διατροφικά μυστικά για γερά κόκαλα
Γράφει: Η κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας
Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των οστών είναι πολύ σημαντικός. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες μπορεί να συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στην υγεία των οστών.
Σκεφτόμαστε έξυπνα, τρεφόμαστε υγιεινά
Γράφει: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc (Hons), MSc, NYSCDN
Τέλειο σώμα τέλεια ζωή
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν αδυνατίσουν, θα είναι αυτό που θα τους βοηθήσει να κατορθώσουν κάποια πράγματα - όπως μια καλύτερη δουλειά ή το γάμο - που στο παρελθόν ίσως να είχαν αποτύχει κιόλας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Κάποιοι νομίζουν ότι αν τρώνε σωστές και υγιεινές τροφές ή αν αγοράσουν συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής θα αποκτήσουν ένα τέλεια σχηματισμένο σώμα όπως ακριβώς το έχουν ονειρευτεί.
Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις έχουν αρνητικά αποτελέσματα γιατί οδηγούν σε απογοήτευση και σε διάψευση ελπίδων. Η αποτυχία επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας και μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να μας οδηγήσει να θέσουμε ακόμα πιο αυστηρούς και μη πραγματοποιήσιμους στόχους και να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος.
Σκεφτόμαστε υγιεινά
Το σωστό βάρος ωφελεί την υγεία μας. Κάντε την υγεία σας και όχι τόσο την εμφάνιση σας σκοπό όταν σκέφτεστε το βάρος σας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος χωρίς να μάθουμε να τρώμε ισορροπημένα και υγιεινά. Το να χάσουμε βάρος με σκοπό να βρούμε το ιδανικό μας δεν ωφελεί πάντα και την υγεία μας. Ο πρωταρχικός μας στόχος όταν ελέγχουμε το βάρος μας πρέπει να είναι να χάσουμε κιλά σε σημείο τέτοιο που να μην υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν χάσουμε 5-10% του βάρους του σώματος μας, μειώνουμε τους κινδύνους για παχυσαρκία, ενώ το αντίθετο μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν.
Τρώτε κανονικά. Εστιάστε στην υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να είναι και απολαυστική. Σκοπός πρέπει να είναι να μειώσουμε τα λίπη και τις θερμίδες.
Μην στερείστε τίποτα. Προσπαθήστε να μην θεωρήσετε κάποια φαγητά απαγορευτικά και να μην σκέφτεστε αρνητικά π.χ ?αυτό δεν πρέπει να το φάω? ή ?δε θα ξαναφάω τέτοιο φαγητό ποτέ?. Αυτή η απαγόρευση είναι που σας κάνει να θέλετε μανιωδώς τα συγκεκριμένα φαγητά. Και μόνο η σκέψη ότι δεν θα ξαναφάτε τα αγαπημένα σας φαγητά θα σας οδηγήσει να πέσετε με τα μούτρα όταν τα βρείτε μπροστά σας. Μπορείτε να δοκιμάζεται από όλα, με σύνεση, 2-3 φορές το μήνα για να μην αισθάνεστε και τύψεις.
Μην κατηγοριοποιείτε τα φαγητά σε καλά και κακά και θα αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να σκέφτεστε κάπως έτσι: ?είμαι καλή όταν τρώω τα καλά φαγητά, αλλά είμαι κακιά όταν τρώω τα απαγορευτικά?. Αυτό μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης μας σε κάποια θέματα όπως ?όταν αισθάνομαι ψυχολογικά άσχημα πρέπει να φάω πατατάκια, μπισκότα και παγωτά?.
Αλλάξτε τη διατροφή σας, μην ακολουθείτε απλά μια δίαιτα. Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι κάνετε δίαιτα, πείτε ότι κάνετε μια αλλαγή προς το καλύτερο στον τρόπο διατροφής σας.
Οι στόχοι σας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί. Δεν είναι παράλογο να θέσετε σαν στόχο να χάσετε 1 κιλό σε μια βδομάδα, παράλογος στόχος θα ήταν να θέλετε να χάσετε 40 κιλά σε ένα χρόνο. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και βέβαια καλύτερο αποτέλεσμα στη διατροφή μας.
Κάντε σταδιακές αλλαγές και όχι δραστικές και απότομες. Θα προσαρμοστείτε στην καινούργια σας διατροφή αν αυτό γίνει σταδιακά. Μην αλλάξετε όλες σας τις συνήθειες κατευθείαν, συγκεντρωθείτε στην κάθε μια ξεχωριστά. Αλλάξτε μια σας συνήθεια σε κάθε γεύμα ή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, π.χ στο πρωινό αντί να βάζετε διπλή στρώση βουτύρου στις φρυγανιές σας βάλτε μια ή αντικαταστήστε το βούτυρο με μαρμελάδα. Στο μεσημεριανό αντί για πατάτες τηγανητές αλλάξτε τις με πατάτες ψητές. Αν αλλάζετε ένα πράγμα κάθε φορά θα απαλλαγείτε από το αίσθημα της στέρησης.
Μην αποκτήσετε εμμονές. Αν κόψετε εντελώς το φαγητό ή κάνετε μια δίαιτα πείνας, αυτό δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, απλά θα χάσετε υγρά. Το να μην τρώτε σχεδόν τίποτα δεν είναι υγιεινός τρόπος ζωής. Αντίθετα έχει πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις στον οργανισμό μας και οδηγεί αυτόματα σε διατροφικές διαταραχές.
Μην έχετε τύψεις. Για παράδειγμα το να γυμναζόμαστε κάθε μέρα δεν είναι εφικτό για όλους. Μην αισθάνεστε τύψεις γι αυτό, γιατί είναι κατανοητό. Να έχετε σαν στόχο να γυμνάζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα. Έτσι αν κάποια στιγμή καταφέρετε να πάτε στο γυμναστήριο περισσότερες φορές θα νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Οι ρεαλιστικοί στόχοι βοηθούν επίσης να μην αποκτάτε τύψεις. Για παράδειγμα, αν θέσετε σαν στόχο να χάσετε 5 κιλά την εβδομάδα, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, το αποτέλεσμα θα είναι να σκεφτείτε αρνητικά όταν δε θα το υλοποιήσετε. Αν όμως αποφασίσετε να χάσετε 1-2 κιλά την εβδομάδα, πράγμα εφικτό, και καταφέρετε να το κάνετε ή και να χάσετε λίγα παραπάνω θα δείτε πόσο καλά θα αισθανθείτε με τον εαυτό σας. Να ξέρετε ότι δεν θα χάνετε κάθε εβδομάδα τα ίδια κιλά. Όσο περνά ο καιρός θα χάνετε λιγότερα κιλά. Κάποια στιγμή θα παρατηρήσετε ότι θα μείνετε σταθεροί στα κιλά σας. Μην απογοητεύεστε όμως και μην το εκλάβετε σαν αποτυχία. Σκοπός σας πρέπει να είναι να μην παίρνετε παραπάνω κιλά.
Τα λάθη επιτρέπονται. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να μην τηρήσετε τη δίαιτά σας 1-2 φορές δεν σημαίνει ότι αποτύχατε ούτε ότι οι προσπάθειές σας είναι ανώφελες. Η πολύ αυστηρότητα είναι αυτή που οδηγεί στην αποτυχία. Να θυμάστε ότι ο συνδυασμός των φαγητών είναι αυτός που μετρά.
Να σκέφτεστε θετικά.Οι θετικές σκέψεις και ο ενθουσιασμός για ότι έχετε καταφέρει είναι αυτά που σας οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχία.
Κάντε τα πάντα με μέτρο. Το μέτρο και όχι οι ακραίες λύσεις είναι αυτό που έχει σημασία
Μην τυποποιείτε τις μεθόδους σας. Ότι δούλεψε για κάποιον φίλο σας στο να χάσει κιλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δουλέψει και για σας. Ούτε ότι λειτουργεί σε εσάς σήμερα σημαίνει ότι θα ισχύει για πάντα.
Μάθετε από το παρελθόν. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να χάσουν κιλά και παλαιότερα. Μάθετε από τα προηγούμενά σας λάθη για να πετύχετε αυτή την φορά.
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Όταν πραγματοποιείτε τον εβδομαδιαίο στόχο σας, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας π.χ ένα μασάζ ή λίγη σοκολάτα, ένα μπισκότο.
Διατροφή και οστεοπόρωση
Γράφει: Η κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας
Διατροφή και οστεοπόρωση είναι δύο έννοιες, που σχετίζονται σημαντικά. Οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του σκελετού μας.
5 απαντήσεις στις πιο καυτές ερωτήσεις για το αδυνάτισμα
Γράφει η Κοκκίνου Φωτεινή
Θα φτάσω ποτέ σε ένα υγιές βάρος; Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος; Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω τα παραπανήσια κιλά μου; Μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποιος πως δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά; Υπάρχει τελικά ελπίδα; Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο που έχει πολλά παραπάνω κιλά και οι απαντήσεις τους.
Πόσες πιθανότητες έχω τελικά να φτάσω σε ένα υγιές βάρος;
Μπορείτε να είστε σίγουροι πως η προσπάθειά σας δεν είναι ανώφελη μόνο, αν είστε σε θέση να καταγράψετε και να απαριθμήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Η μισή μάχη έχει ήδη κερδηθεί από τη στιγμή που έχετε δεσμευθεί προσωπικά απέναντι στον εαυτό σας και τα θέλω σας. Αυτοί οι λόγοι είναι που θα σας συντροφεύουν και θα σας δίνουν δύναμη για να συνεχίσετε την προσπάθεια. Επομένως, είναι σημαντικό να αφορούν αποκλειστικά εσάς, δηλαδή 'θέλω να αδυνατίσω για να μπορώ να απολαύσω μια υγιή ζωή' και όχι τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας, π.χ. 'θέλω να αδυνατίσω για να αρέσω στις φίλες μου'.
Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος;
Ο επιτυχημένος τρόπος για να χάσετε βάρος σίγουρα δεν είναι μοναδικός και δεν κρύβεται σε μαγικά τεχνάσματα. Αντίθετα, είναι διαφορετικός για τον καθένα μας και εξαρτάται από τον τρόπο που συνηθίζουμε να τρώμε και να συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό και το σώμα μας. Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού μπροστά στην τηλεόραση και άλλοι μόνο όταν θυμώνουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα όχι επειδή δεν τους αρέσει αλλά γιατί ντρέπονται για το σώμα τους.
Με άλλα λόγια, ο ιδανικός τρόπος για να χάσετε βάρος δεν είναι απλά ακλουθώντας ένα διατροφικό πλάνο ή κάνοντας άσκηση, αλλά ανιχνεύοντας ποιες συνήθειες της καθημερινότητάς σας, σας 'παχαίνουν' και προσπαθώντας να τις αλλάξετε.
Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω τα κιλά μου;
Ο ιδανικός ρυθμός που θα σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος σας χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα στο μεταβολισμό σας είναι 10% του βάρους σας σε 3 με 4 μήνες ή διαφορετικά 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση; Να μη σας γίνει εμμονή η ζυγαριά. Θυμηθείτε πόσες φορές αγχωθήκατε με το νούμερο που πρόκειται να δείτε στη ζυγαριά σας και καταλήξατε να τρώτε στα κρυφά για να εξαφανίσετε το άγχος σας.
Μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποιος πως δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά;
Μα και βέβαια! Αυτή η απάντηση μπορεί να έρθει αποκλειστικά από εσάς. Όταν η προσπάθεια που κάνετε δεν έχει ως στόχο απλά και μόνο την απώλεια των κιλών αλλά την τροποποίηση των συνηθειών που σας παχαίνουν τότε σίγουρα μπορείτε να διατηρήσετε και το βάρος σας σταθερό. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως όσο ασχολείστε και φροντίζετε το σώμα σας και τη φυσική σας κατάσταση, το σώμα σας δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψει.
Υπάρχει ελπίδα;
Η ελπίδα είναι η δύναμη για να προχωρήσετε και εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλετε να πετύχετε το στόχο σας. Υπάρχουν, ωστόσο φορές που η κούραση μπορεί να σας 'λυγίσει'. Έτσι είναι σημαντικό προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους να φροντίσετε να εξασφαλίσετε συμμάχους που θα αναλάβουν να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα, με ειλικρίνεια και να βρίσκονται δίπλα σας τις δύσκολες στιγμές. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να υποστηριχθεί μονάχα από ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων ? διαιτολόγων εξειδικευμένων στην αλλαγή συμπεριφοράς, γυμναστών και ψυχολόγων.
Πηγές: www.nutrimed.gr