ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

<<Αν είχα ένα γιο της παντρειάς θα του έλεγα: Μην εμπιστεύεσαι την κοπέλα που

δεν της αρέσει ούτε το τυρί, ούτε το κρασί, ούτε η τρούφα, ούτε η μουσική>>

Γράφει: Η κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας

Το τυρί είναι από τα πιο εκλεκτά τρόφιμα του ανθρώπου,πολύ βασική, θρεπτική και υγιεινή τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται η κατανάλωσή του από όλες ανεξάρτητα της ηλικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά τυριά, λαών με παράδοση στα γαλακτοκομικά, χαρακτηρίστηκαν σαν εθνικοί θησαυροί. Παράδειγμα η φέτα για τους Έλληνες, το ροκφόρ για τους Γάλλους, το έμμενταλ για τους Ελβετούς, το τσένταρ για τους Άγγλους και η μοτσαρέλλα για τους Ιταλούς.

Θρεπτικά συστατικά: Αν και υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες τυριών, με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτικά αξία, αφού είναι πλούσιο σε όλα τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Περιέχει πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του γάλατος, όπως όλη η πρωτεΐνη, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, ανόργανα άλατα (ασβέστιο, φώσφορος), και βιταμίνες, όπως τις βιταμίνες Ε, Κ, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α και D. Τα συστατικά δε αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία από ότι στο γάλα, αφού είναι συμπυκνωμένη τροφή. Ιδιαίτερα τα σκληρά τυριά, στα οποία η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μέχρι και 30%, ξεπερνούν και αυτήν του κρέατος πολλές φορές. Κυρίως είναι πλούσιο σε:

  • Πρωτεΐνες: Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10-30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνά κι αυτήν του κρέατος (20%). Για το λόγο αυτό, τα τυριά έχουν μεγάλη βιολογική αξία και ενδείκνυνται για τη διατροφή κυρίως των παιδιών, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αμινοξέα από ότι οι ενήλικες. Επιπρόσθετα, οι πρωτεΐνες σε μερικά τυριά (κυρίως στα μεγάλου χρόνου ωρίμανσης) είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα.
  • Υδατάνθρακες: Γενικά τα σκληρά, αλλά και τα ημίσκληρα τυριά περιέχουν πολύ μικρά ποσά λακτόζης, από 1-3 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια, γι? αυτό είναι πολύ καλά ανεκτά από άτομα με προβλήματα πέψης της λακτόζης (δυσανεξία στη λακτόζη). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μαλακά τυριά έχουν κατά κανόνα 50% λιγότερη λακτόζη, από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε λακτόζη, μειώνεται ακόμα περισσότερο.
  • Ανόργανα συστατικά: Όλα τα τυριά είναι καλές πηγές ανόργανων συστατικών, κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου. Το γνωστότερο ίσως συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο. Τα τυριά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με το είδος, με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Στα σκληρά τυριά παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση, η οποία μειώνεται σε τυριά με αυξημένη περιεκτικότητα λίπους. Εκατό γραμμάρια τυριού περιέχουν 300-100mg ασβεστίου (ημερήσια ανάγκη 1000-1200mg), με πρωταθλητές την παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Αν και η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με το είδος, στις περισσότερες περιπτώσεις τα 60 γραμμάρια τυριού μας παρέχουν το 30-60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης του ασβεστίου. Μάλιστα η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο συνδυάζεται με το γεγονός ότι απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το εντερικό μας σύστημα, σε σχέση με άλλα τρόφιμα, όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο, που αν και περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, εντούτοις δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμο από το πεπτικό μας σύστημα. Το εξαιρετικά ευεργετικό προφίλ των τυριών, ως προς τα οστά μας, συμπληρώνεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο και σε σελήνιο.
  • Βιταμίνες: Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι το τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, Κ και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
  • Λιπαρά: Τα τυριά περιέχουν επίσης λιπαρά. Τα λιπαρά, ανάλογα με το είδος των τυριών, μπορεί να κυμαίνονται από 0% σε κάποια φρέσκα τυριά μέχρι 40% σε κάποια τυριά εμπλουτισμένα με κρέμα.
  • Αλάτι: Το αλάτι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρησή του.

Επομένως η σύνθεση του τυριού και προπαντός η υγρασία επηρεάζουν άμεσα τη θρεπτική του αξία. Από 100 γραμμάρια τυριού Φέτα ή Τελεμέ, που καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός μέτρια εργαζόμενου άνδρα κατά το 1/3 ως προς της πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και κατά το μισό και πλέον οι ανάγκες σε ασβέστιο. Καλύπτεται επίσης ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Τα σκληρά τυριά επειδή έχουν περισσότερη ξηρή ουσία ανά 100 γραμμάρια αγοραζόμενου τυριού καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιων αναγκών από ότι τα μαλακά τυριά. Η θρεπτική αξία του σκληρού τυριού ως προς αυτά τα θρεπτικά στοιχεία αντιπαραβάλλεται με άλλα σημαντικά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια. Από αυτόν φαίνεται η υπεροχή του τυριού ως προς τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, την βιταμίνη Α και την βιταμίνη Β2 και η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο και βιταμίνη D.

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διάφορων τυριών

(Mgστα 100 γραμμάρια)

Τυριά

ασβέστιο

Φέτα

490

Κεφαλοτύρι

810

Γραβιέρα

 

Γκούντα

670

Τσένταρ

750

Μοτσαρέλα

560

Διατροφική αξία:Για να εκτιμηθεί σωστά η σημασία που έχει ένα τρόφιμο στο διαιτολόγιο του ανθρώπου πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ποσότητα που αποτελεί την μερίδα, η συχνότητα με την οποία μπορεί να καταναλωθεί, καθώς και η ευληπτότητά του. Το τυρί επειδή παράγεται σε πολλά είδη και τύπους μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για γεύση, θερμίδες, πρωτεΐνες κλπ. Τρώγεται αυτούσιο και συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα, ποτά, σαλάτες, σαν ορεκτικό πριν από το φαγητό, κατά το φαγητό αλλά και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό. Πολλά είδη τυριών, μαλακά με λεπτές γεύσεις και λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας και ευπεπτότητας των πρωτεϊνών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στα διαιτολόγια των μωρών, κυρίως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.Τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού είναι πάρα πολλά, αφού μπορεί και προστατεύει από παθήσεις των οστών, οδοντικές φθορές, παθήσεις του καρδιαγγειακού και από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Πιο αναλυτικά:

  • Τυρί και Οστά: Το ασβέστιο, που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας, αποτελεί το κυριότερο <δομικό υλικό> των οστών μας, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση πυκνών και δυνατών οστών, σχηματίζοντας με το φώσφορος τους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη. Η ανάπτυξη και η σκλήρυνση των οστών απαιτεί και φώσφορο, που υπάρχει άφθονος στα τυριά. Έτσι τα τυριά αποτελούν μια ιδανική τροφή, που παρέχει στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα δομικά υλικά για τον σχηματισμό των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη,εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ο σημαντικότερος διατροφικό παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, της νόσου, που επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πλήττει μια στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των πενήντα ετών.
  • Δυσανεξία στη λακτόζη: Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών, σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που πέπτει τη λακτόζη (δυσανεξία στη λακτόζη), είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν λακτόζη. Λόγω της ζύμωσης, που υφίσταται η λακτόζη κατά την παρασκευή του τυριού, η ποσότητα, που περιέχεται στα τυριά, μειώνεται σημαντικά κάνοντάς τα πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα.
  • Σταματά τη διάρροια: Το Αλμυρό τυρί έχει χλωριούχο νάτριο. Μέσα στο στομάχι έχουμε υδροχλωρικό οξύ (Η CL), που διασπάται σε κατιόντα του Υδρογόνου (Η-) και ανιόντα του χλωρίου (CL), και έτσι σταματάει τη ΔΙΑΡΡΟΙΑ .
  • Σωστή σωματική ανάπτυξη: Οι πρωτεΐνες του έχουν υψηλή βιολογική αξία (περιέχουν όλα τα αμινοξέα), πολύ εύπεπτες, τόσο για τη διατήρηση όσο και για την ανάπτυξη του ανθρώπου, είναι πιο φθηνό από το κρέας και όταν μασηθεί καλά πέπτεται εύκολα και απορροφούνται τα 95-98% των πρωτεϊνών και των λιπών του, δηλαδή αφομοιώνεται εξ ολοκλήρου. Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, στη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και του μυϊκού ιστού και συνάμα συντελεί σημαντικά στην αναπλήρωση φυσιολογικών φθορών του οργανισμού.
  • Είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες:Σαν τρόφιμο ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για τα νεαρά άτομα, στους αρρώστους, στις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες. Το τυρί ενδείκνυται κυρίως κατά τη σχολική ηλικία, όταν το παιδί δημιουργεί το μυϊκό ιστό και το σκελετό του και στους υπερήλικες για αναπλήρωση των φθορών στους διάφορους ιστούς. Όταν το τυρί χρησιμοποιείται σαν διαιτητικό τρόφιμο επιδιώκεται η σχέση λίπους προς την ξηρή ουσία του τυριού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη από το συνηθισμένο 45%, ούτως ώστε η περιεκτικότητα του τυριού σε πρωτεΐνη να είναι αυξημένη, αφού η πρωτεΐνη από θρεπτική άποψη είναι σπουδαιότερη από το λίπος και με μικρότερη ενεργειακή αξία. Τα τυριά παρέχουν στην έγκυο και στον παιδικό οργανισμό σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D. Παράλληλα, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα. Στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη από του κρέατος. Έτσι το τυρί, σε συνδυασμό με φρούτα ή ψωμί αποτελεί ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την έγκυο όσο και για το παιδί.
  • Τυρί και Χοληστερόλη: Το τυρί δεν αυξάνει τη χοληστερόλη (ένοχο θεωρείται το βούτυρο). Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνήθως συστήνουν την αποφυγή όλων των ζωικών λιπαρών προκειμένου να μειωθεί η χοληστερόλη, αλλά τώρα οι επιστήμονες έρχονται να αντικρούσουν την οδηγία αυτή, αποφαινόμενοι ότι τελικά το τυρί δεν είναι <κακό> και δεν θα πρέπει να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το βούτυρο. Όπως προκύπτει από στοιχεία ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά τυρί  είχαν χαμηλότερη LDL (<κακή>) χοληστερόλη, συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν όμοια ποσότητα βουτύρου. Η πρώτη ομάδα επίσης δεν είχε υψηλότερη LDL χοληστερόλη, όταν συγκρίθηκε με άτομα που έκαναν φυσιολογική διατροφή. Οι επιστήμονες έκαναν την έρευνα προκειμένου να καταγράψουν τις επιδράσεις του τυριού και του βουτύρου στους καρδιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η HDL (<καλή>), η LDL και η ολική χοληστερόλη. Επέλεξαν λοιπόν 50 άτομα, μετά από τη δημοσίευση σχετικής αγγελίας σε τοπικές εφημερίδες. Κάθε εθελοντής ετέθη σε ελεγχόμενη διατροφή και προσέθετε μια συγκεκριμένη ποσότητα τυριού ή βουτύρου στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Καθ? όλη τη διάρκεια της μελέτης, κάθε συμμετέχων συγκρινόταν με τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να καταγράφονται οι σωματικές αλλαγές που προκαλούσε η διατροφή. Οι ερευνητές παρείχαν στους εθελοντές τυρί ή βούτυρο από αγελαδινό γάλα, που αναλογούσε στο 13% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης από λιπαρά. Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων που ακολούθησαν, κάθε άτομο κατανάλωνε την καθορισμένη ποσότητα τυριού ή βουτύρου και μετά ακολουθούσε διάστημα 14 ημερών που επέστρεφαν στην συνήθη δίαιτά τους. Στην συνέχεια άλλαζαν ομάδα και για έξι εβδομάδες όσοι πριν είχαν καταναλώσει τυρί, τώρα κατανάλωναν βούτυρο και το αντίστροφο. Παρά το γεγονός ότι γενικά οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει περισσότερο λιπαρά στο πλαίσιο της μελέτης (συγκριτικά με την συνήθη διατροφή τους), όσοι είχαν φάει τυρί δεν είχαν αύξηση στην LDL ή την ολική χοληστερόλη. Αντιθέτως όσοι είχαν καταναλώσει βούτυρο είχαν κατά μέσο όρο 7% αύξηση στην LDL χοληστερόλη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η HDL <καλή> χοληστερόλη μειώθηκε ελαφρά στα άτομα που είχαν καταναλώσει τυρί, συγκριτικά με το βούτυρο. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι επιδράσεις μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την ποσότητα του λίπους που εκκρίνεται από το πεπτικό σύστημα. Οι ερευνητές όντως ανίχνευσαν λίγο περισσότερο λίπος στα κόπρανα, την περίοδο που εθελοντές κατανάλωναν τυρί, αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικές ποσότητες. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν τα τυριά, καθώς και η διαδικασία ζύμωσής της, επηρεάζουν τον τρόπο πέψης τους από τον οργανισμό, συγκριτικά με το βούτυρο.
  • Καρδιοπάθειες: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το τυρί δρα προστατευτικά τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά) καθώς και από την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνου (εντέρου, ουροδόχου κύστης). Κύριοι υπεύθυνοι για την προστατευτική δράση είναι το λινολεϊκό οξύ, διάφορα σφιγγολιπίδια, η βιταμίνη Α και μερικά γαλακτικά βακτήρια που περιέχονται.
  • Καρκίνος: Το τυρί λόγω του σεληνίου, που περιέχει και το οποίο έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον, έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες αποδίδουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά συνέπεια και στα τυριά, προστατευτική δράση απέναντι σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνων, κυρίως λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας και σε ασβέστιο. Συγκεκριμένα το ασβέστιο φαίνεται ότι προστατεύει τα κύτταρα του παχύ εντέρου από την βλαπτική επίδραση τοξικών ουσιών, που πυροδοτούν τα πρώτα στάδια δημιουργίας καρκινικών κυττάρων. Σε επιδημιολογική μελέτη φάνηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, μέχρι και 50%.
  • Διαβήτης και Τυρί: Ιδανικό τρόφιμο για τους ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ, γιατί δεν περιέχει γαλακτοσάκχαρο, ενώ παρέχει στον οργανισμό άφθονες και εύπεπτες πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και σημαντικές ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β και βιταμίνη Α.
  • Νευρικό σύστημα και μνήμη: Το τυρί περιέχει και σημαντικές ποσότητες Βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.
  • Υγεία του στόματος: Τα σκληρά τυριά λόγω της υφής τους βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας των δοντιών.Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να διεγείρει τη ροή σάλιου, το οποίο ασκεί προστασία έναντι της τερηδόνας. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες του τυριού μπορούν και ουδετεροποιούν τα οξέα της πλάκας και έτσι το τυρί φαίνεται πως εμποδίζει την απομετάλλωση του σμάλτου από τα οξέα. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτες με διάφορα είδη τυριών (π.χ.cheddar, ελβετικό), που έδειξαν πως μπορούν και μειώνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα των δοντιών, μια ασθένεια που η γενική χειρουργική έχει χαρακτηρίσει σαν <σιωπηλή επιδημία>.
  • Επιβραδύνει τη μέθη: Για να αποφύγουμε τη μέθη πρέπει να τρώμε τυρί, αφού τα λιπαρά του τυριού επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, οπότε καθυστερεί και η απορρόφηση του αλκοόλ. Αντίθετα τα γλυκά ή τα αναψυκτικά διευκολύνουν τη διέλευση του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία του αίματος. Και
  • Ηλεκτρολύτες: Ένας πολύ καλός συνδυασμός, που εξασφαλίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (σχέση καλίου-νατρίου) στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το τυρί με το καρπούζι. Το τυρί μας δίνει νάτριο, ενώ το καρπούζι κάλιο. Αντίθετα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τυριού με φακές, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης του τυριού δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες του οσπρίου.

Επομένως, το τυρί είναι από τις λίγες τροφές, που μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά θωρακίζοντας την υγεία του ανθρώπου. Τα τυριά αποτελούν, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μια άριστη λύση για τη μακρά συντήρηση του γάλακτος. Ταυτόχρονα αποτελούν απολαυστική και χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα, όλες τις ώρες της ημέρα. Συμπερασματικά λοιπόν, το τυρί σαν τρόφιμο, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αν καταναλώνεται με μέτρο, σε ανάλογη κάθε φορά ποσότητα και η κατανάλωσή του συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Εμφανίσεις: 607

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη