ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Κατηγορία: Άρθρα για τη Διατροφή

<<Αν είχα ένα γιο της παντρειάς θα του έλεγα: Μην εμπιστεύεσαι την κοπέλα που

δεν της αρέσει ούτε το τυρί, ούτε το κρασί, ούτε η τρούφα, ούτε η μουσική>>

Γράφει: Η κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας

Το τυρί είναι από τα πιο εκλεκτά τρόφιμα του ανθρώπου,πολύ βασική, θρεπτική και υγιεινή τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται η κατανάλωσή του από όλες ανεξάρτητα της ηλικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά τυριά, λαών με παράδοση στα γαλακτοκομικά, χαρακτηρίστηκαν σαν εθνικοί θησαυροί. Παράδειγμα η φέτα για τους Έλληνες, το ροκφόρ για τους Γάλλους, το έμμενταλ για τους Ελβετούς, το τσένταρ για τους Άγγλους και η μοτσαρέλλα για τους Ιταλούς.

Θρεπτικά συστατικά: Αν και υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες τυριών, με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτικά αξία, αφού είναι πλούσιο σε όλα τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Περιέχει πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του γάλατος, όπως όλη η πρωτεΐνη, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, ανόργανα άλατα (ασβέστιο, φώσφορος), και βιταμίνες, όπως τις βιταμίνες Ε, Κ, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α και D. Τα συστατικά δε αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία από ότι στο γάλα, αφού είναι συμπυκνωμένη τροφή. Ιδιαίτερα τα σκληρά τυριά, στα οποία η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μέχρι και 30%, ξεπερνούν και αυτήν του κρέατος πολλές φορές. Κυρίως είναι πλούσιο σε:

Επομένως η σύνθεση του τυριού και προπαντός η υγρασία επηρεάζουν άμεσα τη θρεπτική του αξία. Από 100 γραμμάρια τυριού Φέτα ή Τελεμέ, που καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός μέτρια εργαζόμενου άνδρα κατά το 1/3 ως προς της πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και κατά το μισό και πλέον οι ανάγκες σε ασβέστιο. Καλύπτεται επίσης ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Τα σκληρά τυριά επειδή έχουν περισσότερη ξηρή ουσία ανά 100 γραμμάρια αγοραζόμενου τυριού καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιων αναγκών από ότι τα μαλακά τυριά. Η θρεπτική αξία του σκληρού τυριού ως προς αυτά τα θρεπτικά στοιχεία αντιπαραβάλλεται με άλλα σημαντικά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια. Από αυτόν φαίνεται η υπεροχή του τυριού ως προς τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, την βιταμίνη Α και την βιταμίνη Β2 και η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο και βιταμίνη D.

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διάφορων τυριών

(Mgστα 100 γραμμάρια)

Τυριά

ασβέστιο

Φέτα

490

Κεφαλοτύρι

810

Γραβιέρα

 

Γκούντα

670

Τσένταρ

750

Μοτσαρέλα

560

Διατροφική αξία:Για να εκτιμηθεί σωστά η σημασία που έχει ένα τρόφιμο στο διαιτολόγιο του ανθρώπου πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ποσότητα που αποτελεί την μερίδα, η συχνότητα με την οποία μπορεί να καταναλωθεί, καθώς και η ευληπτότητά του. Το τυρί επειδή παράγεται σε πολλά είδη και τύπους μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για γεύση, θερμίδες, πρωτεΐνες κλπ. Τρώγεται αυτούσιο και συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα, ποτά, σαλάτες, σαν ορεκτικό πριν από το φαγητό, κατά το φαγητό αλλά και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό. Πολλά είδη τυριών, μαλακά με λεπτές γεύσεις και λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας και ευπεπτότητας των πρωτεϊνών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στα διαιτολόγια των μωρών, κυρίως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.Τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού είναι πάρα πολλά, αφού μπορεί και προστατεύει από παθήσεις των οστών, οδοντικές φθορές, παθήσεις του καρδιαγγειακού και από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Πιο αναλυτικά:

Επομένως, το τυρί είναι από τις λίγες τροφές, που μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά θωρακίζοντας την υγεία του ανθρώπου. Τα τυριά αποτελούν, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μια άριστη λύση για τη μακρά συντήρηση του γάλακτος. Ταυτόχρονα αποτελούν απολαυστική και χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα, όλες τις ώρες της ημέρα. Συμπερασματικά λοιπόν, το τυρί σαν τρόφιμο, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αν καταναλώνεται με μέτρο, σε ανάλογη κάθε φορά ποσότητα και η κατανάλωσή του συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Εμφανίσεις: 608