Ο φόβος και ο τρόμος

Σε βρετανική δημοσκόπηση δείγμα 2.070 ανθρώπων αποδείχτηκε ότι η μάστιγα του καρκίνου είναι ο μεγαλύτερος φόβος των νέων. Η ανεργία, τα χρέη, τα γηρατειά, το έμφραγμα ή ακόμη κι ένα σοβαρό τροχαίο έπονται.

 

Πιστεύοντας πως ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον αποφύγουν, οι σημερινοί νέοι κατατάσσουν τη νόσο στην κορυφή της ?λίστας?, με τις πιο ?τρομακτικές? καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Η ανεργία, τα χρέη, τα γηρατειά, το έμφραγμα ή ακόμη κι ένα σοβαρό τροχαίο έπονται του καρκίνου, σε όλες τις ηλικίες των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση του βρετανικού Οργανισμού Cancer Research UK.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 2.070 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, που κλήθηκαν να διαλέξουν τον χειρότερο εφιάλτη τους, από μία μεγάλη λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα χρέη, τα γηρατειά, η ανάπτυξη της νόσου Άλτσχαϊμερ, ο καρκίνος, ένα σοβαρό τροχαίο, το έμφραγμα, η απόλυση, η απώλεια του σπιτιού, το να πέσουν θύματα επίθεσης με μαχαίρι και το να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο που πέφτει.

Το 20% όλων των ερωτηθέντων ανέδειξε τον καρκίνο ως τον πλέον επίφοβο μεταξύ των άλλων ?δεινών?, ενώ δεύτερη ήρθε η νόσος του Αλτσχάιμερ, από την οποία φοβάται μη νοσήσει το 16% των ερωτηθέντων.

Ανά ηλικία, όμως, οι νέοι απεδείχθη ότι φοβούνται περισσότερο απ? όλους τον καρκίνο.

Στις ηλικίες 16 έως 44 ετών, τον επέλεξε ως τον χειρότερο εφιάλτη του το 25% των ερωτηθέντων.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο χειρότερος εφιάλτης είναι το Άλτσχαϊμερ, το οποίο επέλεξε το 30% των ερωτηθέντων.

Οι νέοι φοβούνται το Άλτσχαϊμερ μόνο σε ποσοστό 7,5%, ενώ οι ηλικιωμένοι τον καρκίνο σε ποσοστό μόλις 14%.

Οι πλέον μοιρολατρικοί απέναντι στον καρκίνο απεδείχθησαν οι συμμετέχοντες, ηλικίας 55-64 ετών, καθώς το 41% είπαν πως είναι αναπόφευκτο να πάθουν καρκίνο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι? αυτό.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν 34%.

Ο καρκίνος δεν είναι πια επάρατη νόσος

"Ο φόβος για τον καρκίνο είναι πραγματικά βαθιά ριζωμένος και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει και για να αποφύγει τον καρκίνο και για να τον νικήσει, εάν τελικά τον εκδηλώσει" δήλωσε η δρ Σάρα Χίομ, διευθύντρια Πληροφόρησης για την Υγεία του Cancer Research UK, προσθέτοντας:

"Ο καρκίνος δεν είναι πια επάρατη νόσος. Τα ποσοστά όσων των ξεπερνούν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην καλύτερη διάγνωση, τις βελτιωμένες θεραπείες και το τσεκ απ. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια: οι περισσότεροι συχνοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι, εάν διαγνωστούν εγκαίρως".

Πηγή: news247.gr

Εμφανίσεις: 370

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη