ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κατηγορία: Προγράμματα Αγωγής Υγείας Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 Γράφτηκε από τον/την Super User

 

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 οι μαθητές των τριών προγραμμάτων που υλοποιούνταν στο σχολείο μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή της Αθήνας στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προγραμμάτων:

 

1. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Εθισμός στο διαδίκτυο και πώς να τον αποφύγω», υπεύθυνη  καθηγήτρια η κ.Μυρωτή Σοφία ΠΕ04-01.

 

2. Προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων: α.«Η ιστορία της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε στο νόμισμα της δραχμής», υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Καλιακού Παναγιώτα ΠΕ02.

 

3.Θέμα: «Ελληνικό έντεχνο τραγούδι, υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Κελεσίδου Ρόδη ΠΕ16.

 

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η διεύρυνση των γνώσεων των μαθητών μέσω της βιωματικής μάθησης .

 

Οι 28 μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στην τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Αθήνας προέρχονταν και από τις τρεις τάξεις του Σχολείου (Α΄,Β΄,Γ΄).

 

Υπεύθυνη ?Αρχηγός καθηγήτρια της επίσκεψης ήταν η κ.  Μυρωτή Σοφία και συνοδοί καθηγήτριες οι κ.Κελεσίδου Ροδή , κ.Καλιακού Παναγιώτα.

 

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι ξεκίνησε  με την επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, για να παρακολουθήσουμε το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα <<Ταξιδιώτης της γραφής>>. Τα παιδιά και οι καθηγητές ήρθαν σε επαφή με όλα τα εργαλεία της γραφής (πηλός, πάπυρος ,περγαμηνή και διάφορα φτερά πτηνών όπως και το πρώτο πίνακα γραφής μαθητών στην αρχαία Ελλάδα από κερί). Αμέσως μετά παρακολουθήσαμε την προβολή: <<Ο ουρανός των αρχαίων>> στο πλανητάριο του Ευγενιδείου Ιδρύματος .Μια μοναδική εμπειρία και αυτή για όλους. Tο βράδυ διασκεδάσαμε , χορέψαμε και τραγουδήσαμε με ζωντανή μουσική σε Πλακιώτικη ταβέρνα.

 

Την επόμενη ημέρα είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την πρόβα της συμφωνικής ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Έγινε η παρουσίαση όλων των οργάνων της ορχήστρας και των τριών κατηγοριών (έγχορδα πνευστά και κρουστά )και ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και αυτή για όλους .

 

Αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη στο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα <<Η ιστορία του Ελληνικού χαρτονομίσματος από 1828-2001.>> Η κα Λεμπέση, υπεύθυνη του αρχείου, μας έκανε μια περιεκτική ενημέρωση για το τη σημασία του αρχείου και τη σχέση του με την ιστορία αλλά και το μέλλον μας. Μέσα από συζήτηση αλλά και παιχνίδι τα παιδιά συμμετείχαν  ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Ελλάδας και παρακολουθώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη έκθεση χαρτονομίσματος που οργάνωσε το ιστορικό αρχείο της Εθνικής τράπεζας.

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το  παράρτημα της safer internet στη Μεσογείων 24. Είχαμε συνάντηση με την κα Δάρα Σοφία, ψυχολόγο της safer internet και υπεύθυνη της γραμμής Υποστηρίζω. Ήταν επίσης εκεί ο Κος Κορμάς ,υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Α. Κυριακού, ο οποίος  μίλησε με τα παιδιά για όλους τους κινδύνους που διατρέχουν. Τον άκουσαν με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό. Αμέσως μετά η συντονίστρια του safer internet Κα Βερόνικα Σαμαρά μαζί με το πάνελ των νέων παιδιών , συζήτησαν με τα παιδιά για τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook),για θέματα ασφαλούς πλοήγησης, εθισμού στο διαδίκτυο, για τον διαδικτυακό εκφοβισμό κ.α.To όφελος ήταν τεράστιο για όλους μας. Η ημέρα μας τελείωσε παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση « Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ»  του Γκογκολ στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ. Ένα έργο εποχής τόσο διδακτικό όσο και επίκαιρο.

 

Την τελευταία ημέρα το πρωί έγινε η επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν όργανα από την Ελληνική παράδοση και αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου με τη βοήθεια της ξεναγού τα παιδιά ταξίδεψαν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου στην Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.

 

Γεμάτοι με καινούριες γνώσεις , ακούσματα , θεάματα, και συναισθήματα ολοκληρώσαμε την τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη το βράδυ του Σαββάτου με την επιστροφή μας στην Κατερίνη.

Εμφανίσεις: 594

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη