Πισίνες : Τι πρέπει να προσέχουμε

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014
Γράφτηκε από τον/την Super User

Όσα πρέπει να προσέχουμε κάνοντας μπάνιο σε πισίνα. Πόσο κακό κάνει το χλώριο και τα άλλα απολυμαντικά και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε.

Γράφει: Γκικόντες Ευάγγελος
Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγο

Πισίνες : Τι πρέπει να προσέχουμε

Περισσότερα: Πισίνες : Τι πρέπει να προσέχουμε

5 βήματα για να μην πονέσει ποτέ η μέση σας

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014
Γράφτηκε από τον/την Super User

Γράφει: Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Η οσφυαλγία έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ αυτών είναι και η φυσιολογική φθορά που έρχεται με τα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρούμε τη μέση μας υγιή και δυνατή. Η πρόληψη πάντα, είναι ότι καλύτερο?

 

Κρατηθείτε σε φόρμα

 

Αδύναμη μέση (ραχιαίοι και κοιλιακοί) μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα οσφυαλγίας. Η αδυναμία των μυών να συγκρατήσουν στη σωστή θέση τους σπονδύλους είναι η βασική αιτία της οσφυαλγίας. Συνεπώς, η ενίσχυση τόσο των κοιλιακών όσο και των ραχιαίων είναι το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπισή της. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μυϊκό σύστημα είναι μια ενεργή ?αλυσίδα? και όλοι οι κρίκοι πρέπει να έχουν την ίδια αντοχή και ισχύ. Έτσι, με την υποστήριξη και των άλλων μυϊκών υποσυστημάτων πάνω και κάτω από τη μέση θα διατηρούμε τη σωστή όρθια στάση και θα έχουμε άριστη κινητικότητα.

 

Οι σωστές ασκήσεις

 

Μυϊκή ενδυνάμωση: Οποιαδήποτε άσκηση που γυμνάζει τους μύες της μέσης και γενικά όλους τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, με όργανα ή χωρίς όργανα, είναι το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, για την πλάτη και τους γλουτούς, μάς βοηθούν πολύ στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματός μας.

 

Ευλυγισία: Άτομα με ευλύγιστη μέση, με καλά ?τεντωμένους? μύες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα στη μέση τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το Stretching ? οι διατατικές ασκήσεις, η yoga, το pilates, μας βοηθούν να αποκτήσουμε την ευλυγισία που είναι ένα πολύτιμο συστατικό της πρόληψης αλλά και της θεραπείας για καθέναν.

 

Αεροβικές ασκήσεις: αυτές οι ασκήσεις κατά βάση είναι ασφαλείς για την πλάτη και τη μέση σας. Για παράδειγμα, το περπάτημα, ποδηλασία (στατικό ή κανονικό) και το κολύμπι ανήκουν στις ασκήσεις χαμηλού κινδύνου και υψηλής ωφέλειας, αρκεί πάντα να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλούς άσκησης και να λαμβάνετε τη σωστή στάση στο σώμα μας.

 

Άλλα σπορ και δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, άρση βαρών, κωπηλασία, τρέξιμο, αεροβικός χορός, μπαλέτο περιλαμβάνονται στις ασκήσεις με σχετικά υψηλό κίνδυνο για την οσφυϊκή χώρα, λόγω εντονότερης άσκησης και του μεγάλου εύρους κινήσεων που απαιτούνται.

 

Επίσης, σπορ που απαιτούν αφύσικες κινήσεις μελών του σώματος όπως το γκολφ, το μπόουλινγκ, η ιππασία, η ιστιοπλοΐα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, πάντα σε σχέση με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης που βρισκόμαστε.

 

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

 

Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω κιλά δεν θεωρούνται ότι είναι η πρωταρχική αιτία του πόνου στη μέση, σας καλώ να φανταστείτε πώς θα αισθάνεστε εάν φορτώσετε την πλάτη σας με ένα σακί 10, 20, 30 ή περισσότερων κιλών και μάλιστα να το κουβαλάτε συνεχώς χωρίς να ξεκουράζεστε, ξεφορτώνοντάς το. Σας καλώ επίσης, να φέρετε στην μνήμη σας την εικόνα ενός φίλου σας που έχει υπερβολικό κοιλιακό λίπος. Ποια είναι η στάση του σώματός του; Θα παρατηρήσετε ότι για να αντισταθμίσει την αλλαγή του κέντρου βάρους που τείνει προς τα εμπρός, κάνει μια λόρδωση φέρνοντας την πλάτη του προς τα πίσω και ταυτόχρονα μια κύφωση. Στην πραγματικότητα αλλοιώνει τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης που λειτουργούν ως το ?αμορτισέρ? του σώματός μας, επιβαρύνοντας τους σπονδύλους, τους δίσκους και δημιουργώντας φλεγμονές.

 

Με τη διατήρηση του σωστού βάρους, μπορείτε να ελαφρύνετε την πίεση που δέχονται οι σπόνδυλοι και γενικά η σπονδυλική στήλη σας.

 

Υπολογίστε το σωστό σωματικό βάρος σας

 

Για να δείτε εάν έχετε το κανονικό βάρος, αρκεί να βρείτε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή (ΒΜΙ). BMI = σωματικό βάρος / τετράγωνο του ύψους (kg/m^2). Εάν είστε έως 25 έχετε το κανονικό βάρος, άρα έχετε μειωμένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα, για διαβήτη, για υπέρταση και διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.

 


Αποβάλλετε κακές συνήθειες και λανθασμένες θέσεις και στάσεις κατά την εργασία σας

 

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία σας. Γνωρίζετε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες, υπέρταση και μια πληθώρα άλλων προβλημάτων υγείας. Πιθανόν όμως να μη γνωρίζετε ότι οι καπνιστές τείνουν να χάνουν την οστική πυκνότητα γρηγορότερα από τους μη καπνιστές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατά συνέπεια εμφάνισης προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη. Επίσης, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στους σπονδύλους και τους δίσκους με αποτέλεσμα να μην επουλώνονται οι τραυματισμοί γρήγορα και σωστά.

 

Η κακή στάση και θέση που λαμβάνουμε καθημερινά στο γραφείο μας ή σε οποιαδήποτε άλλη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμορφώνει τον σκελετό μας ανάλογα και τις περισσότερες φορές δημιουργεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, επί το πλείστον στη μέση και τον αυχένα. Ζητήστε από ειδικούς να σας καθοδηγήσουν και να σας διορθώσουν τις λάθος συνήθειές σας.

 

Μειώστε το φορτίο σας

 

Σχεδόν σε όλη τη ζωή μας κουβαλάμε κάτι, σακίδια, τσάντες, ψώνια, στο σχολείο, στην εργασία, στο σπίτι, στο γυμναστήριο, στο ταξίδι, στο παιχνίδι.

 

Ένα βάρος μεταφερόμενο με λάθος τρόπο μπορεί να είναι προάγγελος του πόνου στην πλάτη και τη μέση σας. Εντονότερα εμφανίζεται το πρόβλημα στην τρυφερή παιδική ηλικία, όπου το κάθε παιδί διαμορφώνεται μυοσκελετικά.

 

Η συνεχής μονόπλευρη μεταφορά σακιδίων ή τσαντών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη μέση και να δημιουργήσει ακόμα και σκολίωση. Λανθασμένη μεταφορά σακιδίου πλάτης (έστω και με στήριξη και στους δύο ώμους) μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει αλλαγές στη φυσιολογία της Σ.Σ. δημιουργώντας κύφωση και λόρδωση.

 

Σε αυτό το άρθρο είναι δύσκολο να επεκταθούμε περισσότερο στο τι πρέπει να κάνετε, αλλά να θυμάστε μόνο αυτό: Μεταφέρετε μόνο το αναγκαίο βάρος?!

 

Διορθώστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

 

Καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα το σπίτι σας, το σιδέρωμα, η κηπουρική, το διάβασμα ενός βιβλίου στο κρεβάτι ή στον καναπέ, η μεταφορά αντικειμένων, ενδεχομένως να υπερφορτίζουν τη μέση σας. Μάθετε πώς να μειώνετε την πίεση της Σ.Σ. ακολουθώντας απλές συμβουλές:

 

Εφόσον πρέπει να σιδερώσετε τα ρούχα σας, ανυψώστε τη σιδερώστρα ανάλογα με το ύψος σας και τοποθετείστε το ένα πόδι σε ένα μικρό σκαμνί μπροστά.

 

Μην παραμένετε στην ίδια όρθια ή καθιστή θέση για πάρα πολλή ώρα. Τεντωθείτε, μετακινηθείτε από τη θέση σας, ή κάνετε μια μικρή βόλτα όταν μπορείτε.

 

Όταν πρέπει να λυγίσετε τη μέση σας, να χρησιμοποιείτε πάντα τα χέρια σας για να υποστηρίζετε κάθε κίνησή σας.

 

Όταν κάθεστε, τοποθετείστε τα γόνατα λίγο ψηλότερα από τους γοφούς σας και λυγίστε τα σε γωνία 90 μοιρών. Αφήστε τα πόδια σας άνετα στο πάτωμα. Αν τα πόδια σας δεν φτάνουν το πάτωμα, βάλτε ένα βιβλίο ή ένα μικρό σκαμνί κάτω από αυτά, (αυτό αφορά κυρίως τα παιδιά).

 

Για το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, ή το σφουγγάρισμα, μειώστε το χρονικό διάστημα σε λιγότερο από 10 λεπτά κάνοντας διαλλείματα.

 

Για τις εργασίες στον κήπο σας μη σκύβετε, προμηθευτείτε ένα σκαμνί και καθίστε ή γονατίστε προφυλάγοντας πάντα και τα γόνατά σας.

 

Όταν μεταφέρετε βαριά αντικείμενα, αγκαλιάστε τα, ακουμπήστε τη μία πλευρά τους στο σώμα σας κι ας λερωθείτε, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσετε πρόβλημα στη μέση σας.

 

Ενώ το βιολογικό ρολόι όλων μας δεν γυρίζει πίσω, η πρόληψη και το σοβαρό ενδιαφέρον για την υγεία μας είναι καθήκον μας.

 

Όπως είπε ο Αριστοτέλης: ?Κανένας δεν κατηγορεί τους εκ γενετής δύσμορφους, αλλά εκείνους που κατάντησαν έτσι εξαιτίας της έλλειψης γυμναστικής και της παραμέλησης των σωμάτων τους?.

Η σωστή γυμναστική για κάθε σωματότυπο

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014
Γράφτηκε από τον/την Super User

Γράφει: Σμπώκος Εμμανουήλ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει τέσσερεις σωματικούς τύπους ανάλογα με το σχήμα, το σκελετό και την κατανομή του βάρους: το ?Κουτάλι?, την ?Κλεψύδρα?, τον ?Κώνο? και τον ?Χάρακα? και είναι όλοι σωματότυποι που έχουν από τη φυσική τους κατασκευή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Η σωστή άσκηση μπορεί άμεσα να αμβλύνει το όποιο πρόβλημα υπάρχει και να βελτιώσει τα ήδη καλοσχηματισμένα σημεία του κορμιού, ενώ ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Βρείτε το δικό σας τύπο και ακολουθείστε το σωστό πρόγραμμα με σκοπό την σωστή άσκηση και τα εμφανή αποτελέσματα:

 

1. Έχετε την τάση να παραμένετε λεπτοί:

 

α) στο άνω μέρος του σώματος

 

β) σε όλο το σώμα

 

γ) στην περιοχή της μέσης

 

δ) στο κάτω μέρος του σώματος

 

2. Πού συγκεντρώνεται συνήθως το έξτρα βάρος;

 

α) Στους γοφούς, στους μηρούς και τους γλουτούς;

 

β) Στο στομάχι και τους γλουτούς

 

γ) Και στο άνω και στο κάτω μέρος του σώματος

 

δ) Στην πλάτη, το στήθος, στα χέρια και στο στομάχι

 

3. Σε ποιο τμήμα του σώματος σας είναι πιο δύσκολο να αδυνατίσετε;

 

α) Στο κάτω μέρος

 

β) Στο άνω μέρος και το κάτω μέρος

 

γ) Δεν είναι και τόσο δύσκολο

 

δ) Στο άνω μέρος

 

4. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο σώμα σας, τι θα ήταν:

 

α) Στο κάτω μέρος: τους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών και τους γοφούς

 

β) Το στομάχι

 

γ) Το άνω μέρος και το κάτω

 

δ) και τα δύο θέλουν δουλειά

 

Περισσότερα α: κουτάλι, β: χάρακας, γ: κλεψύδρα, δ: κώνος

 

Κουτάλι

 

Χαρακτηριστικά: Ωραίο άνω κορμό - άνω κοιλιακούς και χέρια.
Το πάνω μέρος του σώματος είναι πιο αδύνατο και στενό.
Πιο κοντά πόδια και μακρύτερος κορμός.
Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συγκεντρώνεται κάτω από τη μέση και όταν παίρνει βάρος παχαίνει κυρίως στους γοφούς, στους μηρούς και την περιοχή πίσω από τα γόνατα.

 

Τα αντανακλαστικά του ?κουταλιού? είναι πολύ καλά, οπότε αποδίδει ιδιαίτερα στη γυμναστική και στα σπορ που απαιτούν δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος και συγχρονισμό. Το κλειδί είναι να διαλέξετε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να τη συνδυάσετε με βάρη που θα δυναμώσουν το πάνω μέρος του κορμού.

 

Προτάσεις: Σχοινάκι με ταχύτητα, στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, άρσεις ποδιών στο πλάι σε όρθια στάση.

 

Χάρακας

 

Χαρακτηριστικά: Συνήθως χρειάζεστε τη γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος. Είναι απαραίτητο να επικεντρώσετε την προσοχή στην ενδυνάμωση και τον σχηματισμό των μυών, αφού αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο σας. Σπάνια έχετε μεγάλο στήθος, όμως χρειάζεται να δυναμώσετε την πλάτη, κοιλιακούς και ώμους για να μην αποκτήσετε κακή στάση σώματος.

 

Είστε καλοί στο κολύμπι, το τζόκινγκ, τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αφού η κατασκευή και η κατανομή του βάρος σας είναι τέτοια που δεν ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις σας.

 

Προτάσεις: Διατατικές ασκήσεις, step, κοιλιακοί, ροκανίσματα (είδος εκγύμνασης κοιλιακών μυών) , push-ups, κολύμπι κλπ.

 

Kώνος

 

Χαρακτηριστικά: περισσότερος όγκος και βάρος στο άνω μέρος της πλάτης και το στήθος. Κορμός σχετικά κοντός αλλά πόδια μακριά. Το στομάχι προεξέχει μια φυσική κλίση από την κατασκευή σας που είναι ορατή. Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτό χρειάζεται ενδυνάμωση στους κοιλιακούς μύες και αύξηση της αντοχής των επίμαχων μυών.

 

Είστε καλοί σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο άνω μέρος του κορμού, όπως οι ρακέτες και κάθε σπορ που απαιτεί γρήγορες, δυνατές και κοφτές κινήσεις.

 

Προτάσεις: Θα ωφεληθείτε αν κάνετε αεροβική άσκηση σε συνδυασμό με κοιλιακούς και ασκήσεις ενδυνάμωσης του άνω κορμού. Οι ασκήσεις με βάρη είναι κατάλληλες αν χρησιμοποιήσετε λίγα κιλά για το άνω μέρος και επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ενδυνάμωση του κάτω μισού του σώματος σας.

 

Κλεψύδρα

 

Χαρακτηριστικά: Ο τύπος αυτός σώματος έχει γενικά δυνατά οστά και μύες και είναι λιγότερο ευάλωτος στην οστεοπόρωση από άλλους τύπους και σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα μέσης, αφού από την κατασκευή του έχει δυνατούς κοιλιακούς. Τα πόδια είναι αδύνατα και ίσια με καλοσχηματισμένους γαστροκνήμιους (γάμπες).

 

Προτάσεις: σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, γρήγορο περπάτημα, σκι.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών (κήλη των αθλητών) Sportsman?s hernia

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014
Γράφτηκε από τον/την Super User

Γράφει: Θωμάς Ε. Διαμαντής, Γενικός χειρουργός

Το Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη των αθλητών, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν όλο και ποιο συχνά αρκετοί αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές ή γενικότερα αθλούμενοι.

 

Ο Jerry Gilmore αναγνώρισε το σύνδρομο αυτό πρώτος το 1980 και ανέπτυξε μια χειρουργική τεχνική αποκαταστάσεως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην ηβική σύμφυση, που μερικές φορές είναι τόσο έντονο που ο επαγγελματίας αθλητής μπορεί να εγκαταλείψει ακόμη και μια λαμπρή καριέρα. Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας αποτελούν το 2 έως 5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών, έτσι για να μην έχουμε καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών η σωστή διάγνωση και θεραπεία έχουν πρωτεύοντα ρόλο, ώστε η πάθηση αυτή να μην γίνει χρόνια.

 

Παθήσεις που περιλαμβάνονται στο σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι:

 

·                            Τενοντοπάθεια των προσαγωγών.

 

·                            Τενοντοπάθεια του λαγονοψοίτου.

 

·                            Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού.

 

·                            Κατάγματα εκ κοπώσεως ηβικού οστού.

 

·                            Κατάγματα εκ κοπώσεως του αυχένα του μηριαίου.

 

·                            Τραυματική ηβική οστείτης.

 

·                            Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου.

 

SPORTS HERNIA

 

Ο αιτιολογικός μηχανισμός αυτής της παθήσεως είναι ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός που μπορεί να συμβεί το ίδιο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές λόγω συγκεκριμένων κινήσεων (π.χ. ΣΟΥΤ) και στους καλαθοσφαιριστές (π.χ. ΑΛΜΑΤΑ). Πριν από μερικά χρόνια ο πόνος σε αυτή την περιοχή ήταν σπάνιος και οφείλετο σε οξύ τραυματισμό των προσαγωγών μυών μετά από μία απότομη κίνηση που συνδυαζόταν με γλίστρημα ή σύγκρουση, απότομες τρίπλες, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, απότομα κοψίματα, απότομες πάσες με την μπάλα του ποδοσφαίρου.

 

Αν όλα αυτά γίνονται σε περιορισμένο χώρο τα φορτία αυξάνονται και η πιθανότητα τραυματισμού το ίδιο. Παρ?ολα αυτά, αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το basket, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και οι ταχύτητες στον στίβο, έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή, αλλά και πολύ πιο δυναμικά. Οι σημερινοί παίκτες είναι πιο «επιθετικοί», οι απαιτήσεις περισσότερες, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι μεγαλύτερες, οι προπονήσεις σαφώς πιο έντονες και τα διαστήματα ξεκούρασης στους επαγγελματίες πολύ μικρά.

 

Οι παράγοντες αυτοί κάνουν τους τραυματισμούς στην περιοχή που προαναφέραμε πολύ πιο συχνούς. Έτσι έχουμε διάχυτο άλγος επιδεινούμενο με την άσκηση και ιδιαίτερα κατά την έκταση των ισχίων, στο στρίψιμο και στη στροφή. Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις, και γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το φτέρνισμα ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

 

·                            Χαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου.

 

·                            Ρήξη της απονεύρωσης του έξω λοξού.

 

·                            Ρήξη του κοινού καταφυτικού τένοντα.

 

·                            Ρήξη της απονεύρωσης του εγκάρσιου κοιλιακού.

 

·                            Διαχωρισμός βουβωνικού συνδέσμου.

 

Κλινικά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην κήλη των αθλητών και στα άλλα αίτια βουβωβικού άλγους. Για την διαφοροδιάγνωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακτινογραφίες, υπέρηχους, κηλογραφίες, μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλείσουμε της άλλες αιτίες.

 

Η διάγνωση του βουβωνικού άλγους στους αθλητές είναι δύσκολη για δύο λόγους:

 

  1. η ανατομία της περιοχής είναι πολύπλοκη και
  2. συνήθως συνυπάρχουν 2 με 3 διαφορετικοί τραυματισμοί.

 

Η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και φυσιοθεραπεία συνήθως αποτυγχάνει αλλά σε περιπτώσεις αβέβαιης διάγνωσης μπορεί να δοκιμαστή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από πολυήμερη ανάπαυση, αλλά επιστρέφουν σχεδόν αμέσως όταν ο αθλητής μπαίνει σε πρόγραμμα πλήρους δραστηριότητας ακόμα και μετά από εβδομάδες ή μήνες ξεκούρασης. Η χειρουργική προσέγγιση αυτού του προβλήματος έχει επιτυχία της τάξεως του 95% δίνοντας άμεση και μόνιμη λύση σε αθλητές υψηλών επιδόσεων.

 

Υπάρχουν δύο χειρουργικές τεχνικές αποκαταστάσεως αυτού του προβλήματος:

 

  1. Η ανοικτή τεχνική, όπου για την επίλυση του προβλήματος έχουμε διατομή περιτονιών, μυών και συραφή του πλέγματος για ενύσχιση του οπισθίου τοιχώματος, άρα καθυστέρηση στην αποθεραπεία και στην επιστροφή στην αγωνιστική δράση.
  2. Η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος (T.E.P), που πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα, χωρίς διατομή περιτονιών, απονευρώσεων ή μυών επομένως κατά συνέπεια ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και άμεση επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους (ταχύτατη ανάρρωση).

 

Βασικά η λαπαροκοπική αποκατάσταση, αναδεικνύει την ανατομία του έσω και έξω βουβωνικού στομίου, επιθεωρεί άριστα και σε ποσοστό 100% την πορεία του περιτοναϊκού σάκου και αναδεικνύει ΠΑΝΤΑ την ύπαρξη λανθάνουσας - άρχόμενης ή και πραγματικής κήλης είτε "ευθείας" είτε "λοξής"!

 

Η επιδιόρθωση γίνεται με "ανάταξη-επανατοποθέτηση" του περιτοναϊκού σάκου στην σωστή του ανατομική θέση, στην επιδιόρθωση του έσω στομίου και την παράλληλη επιδιόρθωση της κήλης αλλά και ΕΝΙΣΧΥΣΗ του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος-συστήματος των ορθών κοιλιακών μυών με την τοποθέτηση πλέγματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν το πρόβλημα είναι αμφωτερόπλευρο η λαπαροσκοπική αποκατάσταση γίνεται δια των ιδίων οπών και για της δύο πλευρές.

 

Το σημαντικότερο όμως, είναι το γεγονός ότι η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιορίζεται σε λίγες μόνον ώρες, έως το πολύ μία μέρα. Ο χειρουργημένος μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια μέρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το μπάνιο, το ανέβασμα μιας σκάλας, η οδήγηση, το σήκωμα βάρους έως 5 κιλά, ακόμα και οι σεξουαλικές δραστηριότητες, αποκαθίστανται μέσα σε διάστημα 3 έως 5 ημερών.

 

Η λαπαροσκοπική επέμβαση, εγγυάται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μια και δεν υπάρχει ουλή, ενώ από ιατρικής πλευράς, επισημαίνεται η μη δημιουργία φλεγμονών αλλά , ούτε και μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Η μέθοδος αυτή, πέραν των πλεονεκτημάτων που έχει, δίνει τη δυνατότητα στο 95% των χειρουργημένων αθλητών να επανέρχονται μετά από 4-6 εβδομάδες στις κανονικές αθλητικές τους δραστηριότητες σε αντίθεση με τις περιπτώσεις ανοιχτής επέμβασης ,που οι ασθενείς χρειάζονται 3-4 μήνες. Στην καριέρα ενός αθλητή καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος και για αυτό η επιστροφή στην αγωνιστική δράση πρέπει να είναι άμεση και χωρίς επιπλοκές.

 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπών πόσο σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης στο σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών για την υγεία και την καριέρα των αθλητών.

Αποκτήστε το ιδανικό σώμα!

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014
Γράφτηκε από τον/την Super User

 

Γράφει η Ελίζα Τζόβα

 

Και ναι, το πήρατε απόφαση. Η άσκηση μπήκε στη ζωή σας για τα καλά και τα 30 λεπτά πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου δεν είναι τελικά τόσο βασανιστικά όσο νομίζατε.

 

Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 60 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα, που να συνδυάζει αερόβια και άσκηση αντιστάσεων (βάρη), στοχεύοντας στην απώλεια βάρους, στο 'χτίσιμο' των μυών και στην αλλαγή του σχήματος του σώματός σας. Ο αρμονικός συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής αποτελεί ακόμη ένα όπλο στο κυνήγι του ιδανικού κορμιού.

 

Τι πρέπει να φάτε λοιπόν για να απολαύσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της άσκησης;

 

Κάτι που ακούγεται πολύ συχνά είναι πως η άσκηση πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι ώστε να καίγεται περισσότερο λίπος. Μεγάλο ΛΑΘΟΣ!! Ενέργεια δεν χρειάζονται μόνο οι επαγγελματίες αθλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυμναστική με άδειο στομάχι σημαίνει κούραση, ζαλάδα, πονοκεφάλους πριν καν ξεκινήσετε. Άρα και μικρότερη απόδοση.

 

Καμιά μηχανή, πόσο μάλλον το σώμα μας, δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς καύσιμα. Αν πάλι το γεμάτο στομάχι μπορεί να σας φέρνει δυσφορία κατά την άσκηση, τότε σημασία έχει το πότε ακριβώς τρώτε.

 

Αναλυτικότερα:

 

Αν το κύριο γεύμα σας περιέχει πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί), υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και λίπος φροντίστε να το καταναλώσετε περίπου 4 ώρες πριν την προπόνηση. Η πρωτεΐνη και το λίπος είναι πιο δύσπεπτα συστατικά και αν προσπαθήσετε να γυμναστείτε όσο ακόμη ο οργανισμός επιτελεί τη διαδικασία της πέψης, το αποτέλεσμα για εσάς θα είναι δυσάρεστο.

 

extra tip: ½ με 1 ώρα πριν την προπόνηση φάτε κάποιο υδατανθρακούχο σνακ που αποτελεί μια άμεση πηγή ενέργειας. Ενδεικτικές επιλογές: 1 bar δημητριακών, ένα φρούτο, 1 φέτα ψωμί με 1κ.γλ μαρμελάδα, 2 φρυγανιές με 1 κ.γλ μέλι.

 

Στην περίπτωση που το κύριο γεύμα σας αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, ενώ η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος είναι αρκετά χαμηλή (π.χ. μακαρόνια), καταναλώστε το 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Οι υδατάνθρακες σας έχουν ήδη εφοδιάσει με ενέργεια και η αντοχή σας αυξάνεται. Προσοχή μόνο στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, φροντίστε όταν είστε σηκωμένοι από το τραπέζι να μη νιώθετε φουσκωμένοι.

 

Αν γυμνάζεστε τις πρωινές ώρες φροντίστε να σηκωθείτε νωρίς για να φάτε ένα πλούσιο πρωινό αρκετή ώρα πριν την προπόνηση. Διαφορετικά προσπαθήστε να καταναλώσετε κάτι εύπεπτο και ελαφρύ ½ ώρα πριν την πρωινή σας γυμναστική, όπως ένα μιλκσεικ με φρούτα ή 100% φυσικοί χυμοί φρούτων και ημιάπαχο γάλα ή ημιάπαχο γάλα με δημητριακά. 

Πηγή: www.nutrimed.gr

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη