ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου οι μαθητές του προγράμματος που είχε θέμα τα Μοναστήρια της Πιερίας, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των διδακτικών επισκέψεών τους με την επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο παλαιό και το νέο μοναστήρι. Η πρώτη στάση έγινε στο νέο μοναστήρι, στο Λιτόχωρο, γνωστό ως «μετόχι». Οι μαθητές μας προσκύνησαν στον κεντρικό ναό της Μονής, κεράστηκαν το καθιερωμένο μοναστικό κέρασμα, το λουκουμάκι, στο αρχονταρίκι και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Σκευοφυλάκιο ? Μουσείο από ιερομόναχο της Μονής. Θαύμασαν όσα άκουσαν για την ιστορία της Μονής και την προσφορά της, αλλά και όσα είδαν με τα μάτια τους : πνευματικούς θησαυρούς αγίων λειψάνων, ιερών εικόνων υψηλής τέχνης, τον καταπληκτικό χρυσοκέντητο επιτάφιο που βρίσκεται σε κεντρική θέση στο χώρο, ιερά σκεύη και άμφια,  παμπάλαια χειρόγραφα.

 

Στη συνέχεια, η ανηφορική διαδρομή προς το παλαιό μοναστήρι, μια υπέροχη βόλτα στο ψηλότερο βουνό της πατρίδας μας. Σε πολλά σημεία της διαδρομής, δεξιά απλωνόταν η πανοραμική, σαν από αεροπλάνο θέα προς το Λιτόχωρο και τη θάλασσα και αριστερά σε ποικιλία χρωμάτων τα αγριολούλουδα του Ολύμπου ή τα πυκνά δάση.

 

Φτάσαμε στο παλαιό Μοναστήρι και βαδίσαμε στο μονοπάτι προς το Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου. Ο περίπατος αυτός στο δάσος ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και τον χαρήκαμε ιδιαίτερα. Το γεφυράκι, τα κατακάθαρα νερά του ποταμού, ο ήχος τους στο κατέβασμά τους από βράχο σε βράχο, η πλούσια βλάστηση, το εκκλησάκι που στέκεται για να θυμίζει μονίμως το θαύμα, η απρόβλεπτη εναλλαγή ανηφόρας και κατηφόρας, το λαχάνιασμα από την οδοιπορία και τέλος, το άγιο σπήλαιο : η σπηλιά με το αγίασμα, ένα εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο από τον ίδιο τον άγιο, δίπλα, κολλημένη μια παράγκα, παρά δωμάτιο, με το έδαφος ανισόπεδο, το κελί του αγίου. Εδώ απομονωνόταν ο άγιος για ησυχία και απρόσκοπτη προσευχή. Σ? αυτόν τον τόπο, η σκέψη ότι ο άγιος επανειλημμένα απέφυγε στη ζωή του τις τιμές και τους τίτλους (για παράδειγμα έφυγε κρυφά από τη σκήτη της Βέροιας για να μην τον κάνουν επίσκοπο) διδάσκει σιωπηρά και ηχηρά τις βασικές αρετές της ορθόδοξης πίστης, τη μετάνοια και την ταπείνωση.   

 

Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια σύντομη στάση στο όμορφο Λιτόχωρο.

 

Τους  μαθητές συνόδευαν η διευθύντρια του Σχολείου Στεφανίδου Ευρώπη και οι εκπαιδευτικοί Ήραντου Ελένη και Ντούρου Καλλιόπη.

Εμφανίσεις: 532

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη