Εκπαιδευτική επίσκεψη 2ου Γυμνασίου Κατερίνης στο CERN 29/3/2015

Η εκπαιδευτική  επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Κατερίνης  στο CERN της Ελβετίας και στην ευρύτερη περιοχή , πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαρτίου 2015 έως τις 2 Απριλίου 2015.

 

Υπεύθυνη της επίσκεψης ήταν η εκπαιδευτικός κ. Σοφία Μυρωτή

Συνοδοί καθηγητές η κ. Αναστασία Σαμολαδά και ο κ. Γεώργιος Βαρμάζης.

Από το σύλλογο γονέων συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Ζέττας και ο γραμματέας κ. Ελευθέριος Κουιμτζίδης και 30 μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας.

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Κατερίνης στο CERN της Ελβετίας. Μας υποδέχτηκε η κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου υπεύθυνη του πειράματος ALICE.Mας μίλησε πρώτα για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων  LHC (Large Hadron Collider) που είναι ίσως η πολυπλοκότερη ερευνητική μηχανή που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Μας είπε ότι χτίστηκε με τη συνεργασία χιλιάδων επιστημόνων και μηχανικών από τουλάχιστον 100 διαφορετικές χώρες(η Ελλάδα ανήκει στα ιδρυτικά μέλη ) και εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ η κατασκευή του κόστισε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτείνεται σε ένα κυκλικό τούνελ 27 χιλιομέτρων, σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη. Επιταχύνει σωματίδια (κυρίως πρωτόνια, αλλά και πυρήνες ατόμων μολύβου) σε ενέργειες πολλαπλάσιες από κάθε άλλο επιταχυντή στον κόσμο, τα οποία στη συνέχεια συγκρούονται μεταξύ τους, αποκαλύπτοντάς μας τι συμβαίνει όσο προχωράμε πιο βαθιά μέσα στα μυστικά της φύσης. Στη συνέχεια μας  ξενάγησε στις επιφανειακές εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE, όπου μας εξήγησε πως λειτουργεί, ποιοι , πόσοι και πως δουλεύουν, τι βρήκαν, τι ψάχνουν και τι ελπίζουν  να βρουν. Όλοι παρακολουθούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο της επιστήμης. Στη συνέχεια μας οδήγησε στο εστιατόριο του CERN όπου γευματίσαμε ανάμεσα σε σπουδαίους επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Σπουδαία εμπειρία.

Αμέσως μετά μας ανέλαβε η βασική ελληνική ομάδας ξενάγησης-ενημέρωσης του CERN με βασικό υπεύθυνο τον κ. Αναστάσιο Ανδρονίδη. Ο κ. Ανδρονίδης σε μια αίθουσα προβολών και παρουσιάσεων, μας ταξίδεψε στο εσωτερικό του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων  LHC και με απλούς επιστημονικούς όρους και απλά παραδείγματα κατάφερε να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το πείραμα του αιώνα , γιατί γίνεται , τι είναι το μποζόνιο του Higgs, πως τα οφέλη από την έρευνα που γίνεται στο CERN επηρεάζουν πολλούς τομείς της επιστήμης πέραν της φυσικής αλλά και πτυχές της καθημερινότητας (δίκτυα υπολογιστών, ιατρική, βιολογία, τεχνολογία, βιομηχανία κτλ). πόσο μας κοστίζει και να μας λύσει όποιες απορίες είχαμε.

Συνεχίσαμε την ξενάγηση στο πείραμα ΑTLAS και στο πείραμα LHCb όπου χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες είδαμε από κοντά προσομοιώσεις των πειραμάτων σε μικρότερες βεβαίως διαστάσεις. Το LHCb είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που λαμβάνουν χώρα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 800 επιστήμονες από 60 ερευνητικά ιδρύματα. Καλύπτει μία πληθώρα από φυσικά φαινόμενα με βασικό στόχο την εύρεση παρεκκλίσεων από το Καθιερωμένο Πρότυπο, την υφιστάμενη φυσική θεωρία που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο  Πρότυπο όλα τα σωματίδια της οικογένειας των λεπτονίων (ηλεκτρόνια, μιόνια και σωματίδια ταυ) πρέπει να συμπεριφέρονται με παρεμφερή τρόπο και να παράγονται σε περίπου ίσες ποσότητες. Σε ένα από τα αποτελέσματα του LHCb ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα οι οποίες ίσως οφείλονται σε παρεμβολές από σωματίδια ή δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η ξενάγηση τέλειωσε αργά το απόγευμα και παρόλο που  βρισκόμασταν εκεί για αρκετές ώρες και βομβαρδιζόμασταν κυριολεκτικά από πληροφορίες, παρόλο  που ήμασταν όρθιοι επίσης αρκετές ώρες και παρόλο  που χρειάστηκε να περπατήσουμε και κάποια χιλιόμετρα για να διασχίσουμε τις αποστάσεις  μεταξύ των εγκαταστάσεων του ATLAS, του LHCb και των κεντρικών εγκαταστάσεων, κανείς δεν ένοιωσε κούραση, κανείς δεν παραπονέθηκε, κανείς δεν ήθελε να τελειώσει αυτό που ζούσαμε. Τέλειωσε όμως και το μόνο που άφησε σε όλους μας ήταν μαγικές εμπειρίες χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά.

Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε το πολύπλοκο γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Ελβετίας, να διασχίσουμε το μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Ευρώπης, τις Άλπεις, να ξεναγηθούμε σε μαγευτικά τοπία, να ακολουθήσουμε αξιοζήλευτες διαδρομές πλάι στις ελβετικές λίμνες, να περιηγηθούμε στη Γενεύη και στη Λωζάνη και να έρθουμε σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Εκτός από τις ομορφιές της Ελβετίας, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε ακόμη τη γαλλική πόλη Ανσύ ,που μας φιλοξένησε τρεις μαγευτικές αξέχαστες βραδιές και το γνωστό Μιλάνο στην Ιταλία.

Η επίσκεψή μας ήταν πολύ εποικοδομητική. Επιστρέψαμε γοητευμένοι, γεμάτοι ενδιαφέρουσες γνώσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες και εικόνες που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Η αρχηγός  της εκδρομής

 

Μυρωτή  Σοφία

Εμφανίσεις: 1204

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη