Εκπαιδευτική εκδρομή στις Σέρρες

Στις 13 Δεκεμβρίου 2012 η Α΄ τάξη του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Με αρχηγό της εκδρομής τη καθηγήτρια Ντούρου Καλλιόπη, διοργανώτρια καθηγήτρια Ιωαννίδου Ελένη και τους συνοδούς καθηγητές Βλάχου Αργυρώ, Παπαδοπούλου Κυριακή Ήραντου Ελένη καιΤζιότζιο Χρήστο.

Η Ιερά Μονή η οποία κτίστηκε τον 13ο αιώνα, είναι το αρχαιότερο βυζαντινό ιστορικό μνημείο της Ανατ. Μακεδονίας, σε ένα υποβλητικό φυσικό περιβάλλον, στους πρόποδες του Μενοίκιου όρους και αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια ενός. βυζαντινού ιστορικού μνημείου

 

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από μοναχές στο Καθολικό της Μονής με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο όπου απεικονίζονται σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, τις σπάνιες τοιχογραφίες και τις Παλαιολόγιες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού .

 

Έπειτα επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο και το οινοποιείο που τώρα λειτουργούν μουσειακά και εκθεσιακά και φιλοξενήθηκαν στο αρχονταρίκι.

 

Η Ιερά Μονή, δυστυχώς κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο λεηλατήθηκε δύο φορές, από τους Βούλγαρους και πολλά ανεκτίμητης αξίας βιβλία και ιερά κειμήλια εκλάπησαν. Επιπλέον, πρόσφατα, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, μια πυρκαγιά που ξέσπασε από υπερθέρμανση της καπνοδόχου, προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μεγάλο μέρος της Μονής.

 

Στη συνέχεια, ακολουθώντας παραλίμνια διαδρομή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό υδροβιότοπο της Κερκίνης όπου ζουν σπάνια πουλιά και εκτρέφονται τα φημισμένα βουβάλια. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στην Κατερίνη.

 

Η καθηγήτρια

 

Βλάχου Αργυρώ

Εμφανίσεις: 722

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη