Συζητώντας με τον Ευάγγελο Τσατσαλή

Κατηγορία: Πολιτιστικά Προγράμματα Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζουμε συγγραφείς»  οι μαθητές του τμήματος Β4 είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε  τον συγγραφέα Ευάγγελο Τσατσαλή. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, σε φιλικό κλίμα, μέσω του οποίου ήταν δυνατή η αλληλεπίδραση των μαθητών με τον συγγραφέα.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Ευάγγελος Τσατσαλής γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1997 και μεγάλωσε στο Κίτρος Πιερίας. Από μικρός είχε πάθος με τον κόσμο γύρω του και τη φαντασία. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και έκτοτε ασχολείται με την Παλαιοντολογία ως ερευνητής.

Έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε διάφορες ανθολογίες φανταστικού και το πρώτο του μυθιστόρημα φαντασίας “Δεσμώτες της Στάχτης, Σκιαμάχος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Το δεύτερο βιβλίο του “Το Μανιφέστο μιας Θεάς” είναι μια συλλογή διηγημάτων στην ευρύτερη κατηγορία της δυστοπίας – επιστημονικής φαντασίας (Εκδόσεις Momentum)

Στη σχολική βιβλιοθήκη του 2ου γυμνασίου συζητήσαμε για την επιστημονική φαντασία, τα σχετικά βιβλία και τις ταινίες. Η περίοδος του Covid-19 που περάσαμε ήταν δύσκολη για όλους και μας έμαθε πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.

Με βάση το μυθιστόρημα φαντασίας «Δεσμώτες της Στάχτης, Σκιαμάχος» και την συλλογή διηγημάτων «Το Μανιφέστο μιας Θεάς» που ανήκει στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας-δυστοπίας μιλήσαμε για τους φόβους των ανθρώπων και την ιλιγγιώδη πρόοδο της τεχνολογίας.

Αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί  να μοιάζει ένας Έλληνας συγγραφέας και η απάντηση μας εξέπληξε όλους . Συγγραφέας μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας αρκεί να έχει να μοιραστεί κάποια ιστορία με το αναγνωστικό κοινό. Μας έκανε εντύπωση το πόσο χρόνο και να εργασία γίνεται πάνω στο κείμενο μέχρι να εκδοθεί ένα βιβλίο. Επίσης ο χώρος που αντλεί έμπνευση ένας συγγραφέας ποικίλλει ανάλογα με τους προβληματισμούς του και τα ερεθίσματα που του δίνει η εποχή.

Συζητήσαμε επίσης για το εξώφυλλο του ενός από  τα δύο βιβλία  που έγραψε , επιπλέον μιλήσαμε για τον κόπο του Χρήστου  για να βρει την κατάλληλη απόχρωση , σύνθεση , σχήμα ώστε να εντυπωσιάσει και να προκαλέσει τον μελλοντικό αναγνώστη. Εν τέλει δημιούργησε ένα αριστούργημα που δεν είχαμε ξαναδεί  σε κανένα άλλο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας . Με θαυμασμό και μεγάλη εντύπωση για όλα τα παραπάνω καταλάβαμε πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν συγγραφείς αρκεί να υπάρχει θέληση και πάθος .

Μας έκανε εντύπωση ο τρόπος που γράφεται ένα βιβλίο, από πού μπορεί να πάρει  έμπνευση ένας συγγραφέας και πως αποφασίζουν τον  σχεδιασμό του εξωφύλλου. Μιλήσαμε μέσω υπολογιστή με τον καλλιτέχνη Χρήστο Παπαπαναγιώτη ( Øto TroisPa ), ο οποίος φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του βιβλίου.

 Τρομπούκη Ηλιάνα
Νιζαμόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλαούρας Κωνσταντίνος

Εμφανίσεις: 125

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη