Έρευνα: Μεσογειακή διατροφή για μυαλό? ξυράφι
Την παραδοσιακή ελληνική διατροφή εκθειάζει για άλλη μια φορά νέα έρευνα, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία για τα οφέλη της. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Rush University Medical Center του Chicago, οι μεσογειακές συνήθειες στο τραπέζι μας είναι εξίσου ωφέλιμες για τον εγκέφαλο όσο και για τον υπόλοιπο οργανισμό μας. Με άλλα λόγια, όσοι τρέφονται σύμφωνα με τις επιταγές του μεσογειακού διαιτολογίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να σκέφτονται πιο καθαρά σε μεγάλη ηλικία. «Παραδοσιακά συνδυασμένη με την κατανάλωση κρασιού, φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και ψαριού ?και πολύ μικρής ποσότητας κόκκινου κρέατος-, η μεσογειακή διατροφή έχει «χρεωθεί» με τα εύσημα για την πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της έρευνας, Christine Tangney.
Για να διαπιστώσουν αν η πιο αργή γήρανση του μυαλού μπορεί να προστεθεί στα παραπάνω οφέλη, οι ερευνητές παρακολούθησαν και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την νοητική λειτουργία περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, 65 ετών και άνω.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους ανθρώπους αυτούς σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που επέδειξαν προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αυτούς που ακολούθησαν τους «Διατροφικούς Κανόνες των ΗΠΑ», οι οποίοι συντάχθηκαν το 2005 και προβλέπουν μικρότερη κατανάλωση ψαριών και αλκοόλ από την μεσογειακή. Η πορεία της νοητικής κατάστασης των συμμετεχόντων περνούσε από αξιολόγησε κάθε τρία χρόνια, με μετρήσεις βασισμένες σε απομνημόνευση λέξεων και βασικούς μαθηματικούς τύπους.
Όσοι έδειξαν μεγάλη αφοσίωση στην μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν πιο αργή φθορά στις νοητικές τους λειτουργίες. Οι διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων είχαν μεγάλη πρακτική σημασία. «Αν υπήρχαν, για παράδειγμα, δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, με διαφορά δέκα βαθμών στις «μεσογειακές τους επιδόσεις», εκείνος με την υψηλότερη βαθμολογία συμπεριφερόταν διανοητικά σαν να ήταν τρία χρόνια νεότερος από τον άλλον», εξήγησε η Tangney. Την ίδια στιγμή, οι διαφορές μεταξύ αυτών που ακολουθούσαν τους αμερικανικούς διαιτητικούς κανόνες δεν έδειξαν να έχουν καμία επίδραση στις διανοητικές τους ικανότητες.
Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ερευνητές για αυτά τα πορίσματά τους δίνουν βάρος στα οφέλη του κρασιού και στον ρόλο του να προστατεύει τον εγκέφαλο από φθορές. Επίσης, τα παραδοσιακά μεσογειακά τρόφιμα συντελούν στην μείωση του στρες και στις φλεγμονές που θεωρούνται υπεύθυνες για την ασθένεια του Alzheimer.
«Το ζήτημα της σύνδεσης ελληνικής διατροφής και διατήρησης καλής νοητικής λειτουργίας χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», καταλήγουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition». Και καταλήγουν λέγοντας: «Ένα από τα πλεονεκτήματα στην μεσογειακή διατροφή είναι ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα παρά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριού και η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι επωφελής για τα μυαλά μας που γερνούν».
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Πηγή: in2life.gr
Συμβουλές σωστής διατροφής για τις γιορτές
Γράφει: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc (Hons), MSc, NYSCDNδωμάτιο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Συμβουλές σωστής διατροφής για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τις επίφοβες διατροφικές επιλογές στα ρεβεγιόν!
- Ποτέ μη μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βγείτε έξω, γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία και σε μεγάλες ποσότητες.
- Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα τύπου σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με δημητριακά), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.
- Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά γεύματα (4-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ:
1 ποτήρι σαμπάνια ? 170 θερμίδες
1 ποτήρι τζιν και τόνικ ? 165 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί ? 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες
Επίσης να θυμάστε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου διαίτης για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων. Ακόμα μην ξεχνάτε να πίνετε και αρκετό νερό. - Σε μπουφέ γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύεστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη.
- Και όσο για το επιδόρπιο......αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή ακόμα και μια δίπλα ή ακόμα φρουτοσαλάτα ή πάστα με φρούτα.
- Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
- Περπατήστε στην αγορά, χορέψτε?..απλά κινηθείτε!
Το μέλι αποτελεί "αντίδοτο" στα εορταστικά μεθύσια
Γιορτές έρχονται και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό "αντίδοτο" στον πονοκέφαλό και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι.
Περισσότερα: Το μέλι αποτελεί "αντίδοτο" στα εορταστικά μεθύσια
Μελομακάρονο ή κουραμπιές; πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Τα τελευταία χρόνια κάποιος που παρακολουθεί από κοντά τα διατροφικά δρώμενα και τους ειδικούς θα έχει παρατηρήσει ότι λείπει από το λεξιλόγιο των ειδικών η λέξη 'απαγορεύεται'. Κάποιος περισσότερο ειδικός από τον απλό καταναλωτή και λιγότερο ειδικός από τον πραγματικό ειδικό θα έλεγε ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται, αλλά με μέτρο. Ο αυθεντικά ειδικός θα πρόσθετε ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη σύσταση από το 'απαγορεύεται να φας...' και ότι αυτή η σύσταση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σε οδηγήσει στο να το υπερκαταναλώσεις και επακόλουθα στην παχυσαρκία.
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εισαγωγή θα μου πρόσθεσε αρκετούς νέους φίλους, όμως ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Το γεγονός ότι επιτρέπεται να τρώμε λίγο από όλα δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ενόψει της επικαιρότητας λόγω εορτών. Τα γλυκά δεν παχαίνουν αν καταναλώνονται με μέτρο και βέβαια αν περιοριστούμε σε μικρή ποσότητα και όχι σε μικρό ταψί.
Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, μεταξύ των άλλων, είναι και αυτά τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα. 'Ξέρετε τώρα τα Χριστούγεννα η μητέρα μου κάνει κάτι κουραμπιέδες μοναδικούς. Θα τους προσαρμόσουμε στο διαιτολόγιό μας, έτσι δεν είναι;' ή 'Να κάνουμε κάτι αυστηρό πριν τις γιορτές για να φάμε άφοβα τα μελομακάρονά μας, τις γιορτές' ή κάτι πιο προχωρημένο 'δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά εγώ τα Χριστούγεννα θα φάω' είναι μερικές από τις προτροπές που ακούμε εμείς οι διαιτολόγοι προεόρτια. Και βέβαια, αυτοί που βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους γίνονται οι καλύτεροι μάρτυρες (ο όρος με τη δίσημη έννοιά του) της εορταστικής υπερκατανάλωσης γλυκισμάτων.
Ας τονίσουμε σε αυτό το σημείο κάτι. Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο, αντίθετα και ειδικά σε άτομα που έχουν εθισμό προς το γλυκό, αυτό επιβάλλεται, αρκεί να είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο. Έτσι, προτροπές 'ειδικών' του τύπου 'μην φάτε πάνω από 2-3 γλυκά σε όλη την περίοδο των εορτών' μάλλον αγγίζουν τα όρια του ανέφικτου και προτρέπουν τον διαιτόμενο να κρατήσει την πραγματικότητα στο χώρο του ανομολόγητου. Κλονίζεται έτσι η σχέση διαιτολόγου-διαιτόμενου και η προσπάθεια για απώλεια βάρους αποκτά μειονεκτήματα.
Στο δίλημμα, τώρα, μελομακάρονα ή κουραμπιέ, σημειώνουμε 1. Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες -και το πιο σημαντικό ίσως -και τα δύο προσφέρουν περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η ενέργειά τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, γενικά θα πούμε ότι αποδίδουν 150 θερμίδες έκαστο.
Αυτό όμως που ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λιπαρά του μελομακάρονου, με άλλα λόγια, είναι ωφέλιμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.
Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά ορίζει, κατά προσέγγιση βέβαια, και το πόσο νόστιμα είναι. Έτσι και οι δύο 'αντίπαλοι' προσφέρουν την ίδια περίπου ηδονική απόλαυση, καθώς έχουν περίπου τα ίδια λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξ ?αιτίας της περιεκτικότητάς του σε ελαιόλαδο. Επίσης, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας εργασιών (οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν απαραίτητα συνένζυμα στο ενδιάμεσα μεταβολισμό τόσο των υδατανθράκων, όσο και των λιπών και των πρωτεϊνών).
Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α, ενώ αυτή του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.
Όμως, και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και τη θερμιδική τους αξία. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδιαιτερότητα του καθενός, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιον μπορεί να αρέσουν και να ικανοποιείται γευστικά πολύ περισσότερο από τον κουραμπιέ από ότι με το μελομακάρονο. Αυτός δεν χρειάζεται να αλλάξει τη συνήθειά του. Διότι, θα πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι επειδή αυτά καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα δεν κάνουν και τόσο μεγάλη διαφορά στην κατανάλωσή τους.
Συμπερασματικά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά την ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως τη θρεπτική. Όμως, μέχρι πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας;
Ας ξεκινήσουμε την απάντηση με μία σημαντική υπενθύμιση: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι, αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα. Αν, όμως, θέλουμε και δύο πιάτα γαλοπούλας γεμιστής να δοκιμάσουμε και τέσσερα κομμάτια σπιτικής σπανακόπιτας να τσιμπήσουμε και για να μην χαλάσουμε την παρέα να γευτούμε ότι άλλο υπάρχει στο τραπέζι, τότε είναι φυσικό ότι το γλυκό που θα φάμε θα μετατραπεί στο σώμα μας σε λίπος.
Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες
Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφορετικότητας αυτής της περιόδου και συντονίζονται με την κουλτούρα των ημερών. Δεν ζούμε γιορτές αν δεν φάμε γλυκά. Αυτή τη χρονιά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή, συμπεριφορόμενοι συνετά και όχι σαν να είμαστε αποκλεισμένοι σε ένα ξερονήσι για μήνες και μετά μας έριξαν σε ένα δωμάτιο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζούνε περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.
Περισσότερα: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζούνε περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα