Πως να ασκηθείτε

Κατηγορία: Άρθρα για φυσική κατάσταση Γράφτηκε από τον/την Super User

Η άσκηση μπορεί να έχει πολλές μορφές και για αυτόν τον λόγο ο καθένας μπορεί να διαλέξει τον τύπο που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και στον τρόπο ζωής του. Σε γενικές γραμμές πάντως η άσκηση χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: την αεροβική άσκηση, την άσκηση ευκαμψίας (ή ευλυγισίας) και την άσκηση ενδυνάμωσης. Κάθε μία κατηγορία από αυτές προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό και δεν είναι τυχαίο το ότι οι κορυφαίοι αθλητές φροντίζουν να συνδυάζουν όλους τους τύπους των ασκήσεων.

Οι αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση, το ποδήλατο, το τέννις κ.α, αυξάνουν τις αντοχές των μυών, γυμνάζουν την καρδιά και τους πνεύμονες επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν περισσότερο αίμα και οξυγόνο στους μύες. Κάθε φορά που ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται αρκετά πέραν του σημείου της ανάπαυσης, ο οργανισμός επωφελείται.

 

Οι ασκήσεις ευλυγισίας όπως γιόγκα, πιλάτες, χορός, χρησιμοποιούν μια σειρά διατάσεων οι οποίες γίνονται στην αρχή και στο τέλος όλων των ειδών των ασκήσεων. Αυτό γίνεται διότι οι διατάσεις βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών, όπως και στην προετοιμασία των μυών για την επικείμενη έντονη γυμναστική και την αποφυγή της καταπόνησής τους.

 

Τέλος οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ή αντίστασης, όπως τα βάρη, δυναμώνουν τα οστά διατηρώντας την οστική πυκνότητα, η οποία μετά την ενηλικίωση τείνει να μειούται σταδιακά. Ταυτόχρονα δραστηριοποιεί μια σειρά μυϊκών ομάδων του σώματος. Όπως τα οστά, έτσι και οι μύες με την πάροδο των χρόνων συρρικνώνονται.

 

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα οφέλη για την υγεία από τη φυσική άσκηση μειώνονται αν η άσκηση διακοπεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες, και εξαφανίζονται αν δεν υπάρξει συνέχεια στην άσκηση για διάστημα 2-8 μηνών.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

?Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης (μέτριας έντασης) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (περίπου 5).

? Ξεκινήστε ήπια, ίσως μια ή δυο φορές την εβδομάδα και αυξήστε σταδιακά.

?Μην ανησυχείτε αν τα 30 λεπτά τη φορά, σας φαίνονται ακατόρθωτα. Στοχεύστε για τρεις φορές από 10 λεπτά και μετά από λίγες βδομάδες προσπαθήστε να επιτύχετε τα 30 λεπτά.

? Επιβραδύνετε το ρυθμό προς το τέλος της δραστηριότητάς σας. Μη σταματάτε απότομα.

? Προσπαθήστε να ασκήστε ασκείστε περισσότερο στην καθημερινή ζωή. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα. Αν οδηγείτε σταθμεύστε το αυτοκίνητο κάπου μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσετε έναν περίπατο πηγαίνοντας ή ερχόμενος στον προορισμό σας. Αν ο τόπος εργασίας σας είναι σε κοντινή απόσταση από την οικία σας περπατήστε έως εκεί και ?γιατί όχι- δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο.

? Προσπαθήστε να ασκείστε ποικιλοτρόπως, ώστε να εξασκείτε διαφορετικά μυϊκά συστήματα. 

?Να ασκείστε τακτικά. Κανονίστε να ασκείστε παρέα με κάποιον φίλο. Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκείστε πιο τακτικά αν αλληλοϋποστηρίζεστε.

? Αφήστε να περάσει τουλάχιστον μια ώρα μετά από μεγάλα γεύματα προτού ασκηθείτε.

?Προσπαθήστε να ασκείστε αρκετά, ώστε να νιώθετε ζεστοί και ελαφρώς λαχανιασμένοι, αλλά χωρίς να χάσετε την αναπνοή σας.

? Δεν πρέπει να πονάτε. Αν αισθανθείτε πόνο σταματήστε.

? Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε σε ανάρρωση, αν υποφέρετε από κάποια πάθηση ή αν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις που πιστεύετε ότι θα επιδεινωθούν. Επίσης, αν είστε άνδρας άνω των 40 ετών ή γυναικά άνω των 50 και σκοπεύετε να κάνετε έντονη άσκηση.

Πηγή: Harvard Medical School

Εμφανίσεις: 1093

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη