Διατροφικά μυστικά για γερά κόκαλα

Κατηγορία: Άρθρα για τη Διατροφή

Γράφει: Η κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των οστών είναι πολύ σημαντικός. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες μπορεί να συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στην υγεία των οστών.

Η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας και συμμετέχει τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών των οστών.

Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, που είναι το κυριότερο συστατικό των οστών, από την τροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια των οστών. Όταν, οι ανάγκες του οργανισμού σεασβέστιο δεν καλύπτονται από την τροφή, τότε ο οργανισμός στρέφεται στις αποθήκες του, που είναι τα κόκαλα, και αρχίζει να διαλύει τους κρυστάλλους του ασβεστίου, για να καλύψει τις ανάγκες του σ? αυτό. Τα τρόφιμαπου περιέχουν ασβέστιο και πρέπει να χρησιμοποιούνται για να γίνουν και να διατηρηθούν γερά τα κόκαλα, αλλά πρέπει να αυξηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις είναι:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 ετών θα πάθει οστεοπόρωση. Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της νόσου είναι αποδεδειγμένος. Σίγουρα το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι τα δύο θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί στο μυαλό των περισσοτέρων με τη υγεία των οστών. Ωστόσο τα αποτελέσματα κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η πρόσληψη των δύο αυτών συστατικών της διατροφής μας που παίζει ρόλο στην σκελετική υγεία, αλλά και η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για να διατηρούμε τα οστά μας υγιή. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεταεμμηνοπαυσαικές γυναίκες, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμάρια ξηρών δαμάσκηνων για 3 μήνες, επηρέασε τους δείκτες οστικού μεταβολισμού και συγκεκριμένα βελτίωσε τους δείκτες οστικού σχηματισμού. Αν και η έρευνα δεν είχε μεγάλη διάρκεια, τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποια βιοενεργά συστατικά των ξηρών δαμάσκηνων ευνοούν την αύξηση του οστού.

Περιεκτικότητα τροφίμων σε ασβέστιο

Τρόφιμα- Ποσότητα

Ασβέστιο mg

Γιαούρτι 2%, 1 κεσεδάκι

452

Γιαούρτι πλήρες, 1 κεσεδάκι

275

Γάλα πλήρες, 1 ποτήρι

290

Γάλα άπαχο, 1 ποτήρι

300

Τυρί φέτα, 30 γραμμάρια

140

Παρμεζάνα, 30 γραμμάρια

414

Μοτσαρέλα, 30 γραμμάρια

207

Τυρί cheddar 30 γραμμάρια

204

Τυρί Edam, 30 γραμμάρια

207

Τυρί Gouda 30 γραμμάρια

198

Τυρί Cottage cheese 30 γραμμάρια

137

Σαρδέλες σε λάδι, 100 γραμμάρια

550

Αμύγδαλα, 120 γραμμάρια

359

Γογγύλια πράσινα μαγειρεμένα, 1 κούπα

249

Σπανάκι μαγειρεμένο, 1 κούπα

200

Φασόλια, 1 κούπα

141

Εμφανίσεις: 1313