ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Κατηγορία: Άρθρα για τη Διατροφή

Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης

(Ca = Καρκίνος)

??Κάθε νόσος είναι η εκδήλωση μιας <διαταραχής> στο ενιαίο

σύνολο του οργανισμού μας. Ένας νους υγιής

βρίσκεται σε ένα υγιές σώμα??

Ο καρκίνος αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη αρρώστια της εποχής μας, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί η ρίζα της προέλευσής του. Είναι αρρώστια γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Μάλιστα ο Ιπποκράτης πικραγγουριά συνιστούσε για τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, σημειώνοντας πως ο ασθενής έπρεπε να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να πιει το (ισχυρά καθαρτικό) ρόφημα, ενώ τα αρχαία κείμενα αναφέρουν πώς καυτηρίασε επιτυχώς έναν καρκίνο του λάρυγγα. Αντιθέτως, δεν μπόρεσε να σώσει μια γυναίκα από τα Άβδηρα με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, τα κλινικά συμπτώματα του οποίου περιέγραψε λεπτομερώς. Συνιστούσε πάντως τη χειρουργική εκτομή του καρκίνου του μαστού, ενώ αντίθετα δεν συμβούλευε να χειρουργούνται οι εσωτερικοί καρκίνοι: τους θεωρούσε αθεράπευτους και είχε παρατηρήσει ότι ο ασθενής επεβίωνε περισσότερο αν αφηνόταν χωρίς θεραπεία. Έξι περίπου αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προσέθεσε την τέφρα από κελύφη καβουριών και οστράκων στις συνταγές με τα φάρμακα κατά του καρκίνου (κατασκευάζοντας έμπλαστρα σε συνδυασμό και με άλλα συστατικά), ενώ το μέλι, το οποίο ήταν παρόν από την εποχή του Ιπποκράτη, παρέμεινε βασικό στοιχείο των συνταγών του μαζί με το κρασί, το λάδι και τα ζωικά λίπη. Όμως με το πέρασμα του χρόνου οι έρευνες έχουν φωτίσει κάποιες πλευρές του προβλήματος.

Κάθε άνθρωπος έχει έναν μηχανισμό <επισκευής> των κυττάρων, που παρουσιάζουν πρόβλημα. Αυτό γίνεται με έκκριση διαφόρων πρωτεϊνών και είναι διαδικασία πολύ περίπλοκη και εκτός Standard ανοσοποιητικού. Εάν ο μηχανισμός αυτός χαλάσει και η πιθανότητα να χαλάσει είναι μετά τα 50 έτη ηλικίας, τότε δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος επισκευής και στην περίπτωση αυτή η κατάληξη είναι μοιραία. Συνήθως οι περιπτώσεις καρκίνου, που την έχουν <σκαπουλάρει> οφείλονται σε τοπική, μη επιθετική διαταραχή του μηχανισμού, που οφείλεται σε ιό (ιογενής καρκίνος). Το συμπέρασμα είναι ότι: ό, τι και να κάνεις διατροφικά εάν το σύστημα έχει χαλάσει δεν επισκευάζεται.

Ο όγκος καρκινογεννών σωματιδίων, που εισπνέει ο άνθρωπος, που ζει σε πόλη με βεβαρημένη ατμόσφαιρα, όπως οι μεγαλουπόλεις, ξεπερνά κατά πολύ τον όγκο καρκινογεννών σωματιδίων του μέσου καπνιστή, αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται.

Μια βασική αιτία χαλάσματος του μηχανισμού είναι και η διατροφή σε ότι αφορά μεταλλαγμένα λαχανικά και κρέας. Στις ΗΠΑ, που η χρήση μεταλλαγμένων τροφών είναι πολύ διαδεδομένη, ένας στους δύο πολίτες πεθαίνει από καρκίνο.

Σαν προστασία έναντι της βλάβης του μηχανισμού καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω:

¨       Μην αφήνετε το άγχος να σας κυριεύει.

¨       Ξεφύγετε από την μολυσμένη ατμόσφαιρα όσο πιο συχνά μπορείτε.

¨       Μην αφήνετε τον εαυτό σας να καταβάλλεται από στενοχώρια, ότι και αν έχει τύχει.

¨       Κάνετε Sex.

¨       Χρησιμοποιείτε τα πόδια σας για περπάτημα-όχι για τρέξιμο. Περπατάτε αν μπορείτε γύρω στα 2 χιλιόμετρα την ημέρα.

¨       Όσοι έχετε κήπο ή χωράφι καλλιεργείστε λαχανικά και εάν δεν μπορείτε οι ίδιο βάλτε κάποιον να το κάνει. Και οικονομία γίνεται και καλύτερα τρώτε.

¨       Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μην χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά σκευάσματα αύξησης απόδοσης. Πάρετε άδεια ή κοιμηθείτε. Η μακρόχρονη αίσθηση κούρασης χαλάει το μηχανισμό.

¨       Μην αποφεύγετε το ίδρωμα το καλοκαίρι. Ο ιδρώτας διώχνει τοξίνες. Η ζωή με τον κλιματισμό εμποδίζει το φυσικό καθάρισμα του οργανισμού. Να χρησιμοποιείτε με μέτρο τον κλιματισμό.

¨       Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε άλλα σκευάσματα, που προσδίδουν νεανική εμφάνιση, προκαλούν βλάβη στο πάγκρεας και με μακροχρόνια χρήση βλάβη του μηχανισμού.

¨       Οι εύσωμοι και οι υπέρβαροι να μην χρησιμοποιούν σκευάσματα αδυνατίσματος. Προκαλούν επίσης βλάβη του μηχανισμού, λόγω μεταβολής του μεταβολισμού.

¨       Αποφύγετε όσο μπορείτε την παραμονή σε χώρους με πέραν του ενός ασυρμάτου εκπομπού, από την περιοχή 2.5 GHzκαι άνω. Και

¨       Γενικά <ακούτε> το σώμα σας. Οποιαδήποτε επιμένουσα μεταβολή σε αυτό, που κάνετε και αισθάνεστε καθημερινά, είναι ύποπτη.

Οι ειδικοί ενημερώνουν σχετικά με τον καρκίνο: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωράει. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή. Σημαντική αποκάλυψη ήταν το γεγονός ότι, στην εμφάνισή του παίζουν σημαντικό ρόλο παράγοντες της καθημερινής μας ζωής. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

?   Η ζάχαρη: Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μια σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful, παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες, αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg?saminos ή το θαλασσινό αλάτι.

?   Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.

?   Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον. Μια διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα, που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.

?   Μια διατροφή, που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα, στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα, που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40ο Κελσίου.

?   Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων, που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.

Οι εκατοντάδες μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο, μπορούμε να προλάβουμε το 60% όλων των τύπων καρκίνου, αν κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η επιλεγμένη διατροφή, όσο και η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικά προληπτικά μέτρα.

Δυστυχώς και σήμερα ακόμη η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου δεν αποτελεί συνείδηση του μέσου πολίτη της χώρας μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν και το λένε πως αν είναι κάτι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε επιμέρους προσπάθεια, καθαρά προληπτική, είναι μάταια. Και ιδιαίτερα σήμερα, που διάφορα κέντρα Έρευνας (Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον καρκίνο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο) ανακοινώνουν πως ποσοστό 60% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο ζωής και συνεπώς θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Στις τροφές μας εμφανίζονται ενώσεις που θεωρούνται ύποπτες για καρκινογόνο δράση ή δρουν συνεργατικά με διάφορα καρκινογόνα. Καταστρέφουν το DNA, το γενετικό υλικό που περιλαμβάνουν τα κύτταρά μας, δηλαδή το υλικό που ελέγχει τη διαίρεση των κυττάρων. Όταν το DNA καταστραφεί η διαίρεση των κυττάρων γίνεται ανεξέλεγκτα και αυτό είναι που προκαλεί τους καοήθεις όγκους.

Παρατηρήσεις έδειξαν πως ο καρκίνος συνδέεται συχνά με την ποσότητα και λιγότερο με την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία των τροφών που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όπως δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά συνδέονται με υψηλούς δείκτες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Επίσης επικίνδυνα έχουν κριθεί και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, όπως οι χρωστικές, αν και δεν βρέθηκε συσχέτιση ακόμα. Περιέχονται όμως και ουσίες που εμποδίζουν την καρκινογένεση και την εξέλιξη των νεοπλασιών, δρώντας κατά κάποιο τρόπο σαν προφυλακτικά μέσα. Έτσι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, συνδέονται με χαμηλούς δείκτες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Επομένως μπορούμε με μερικές τροποποιήσεις στο διαιτολόγιό μας να αποφύγουμε εκείνες τις τροφές που πιστεύεται ότι περιέχουν, είτε από τη φύση είτε από τις διάφορες κατεργασίες που υφίστανται, πιθανές καρκινογόνες ουσίες.

Εμφανίσεις: 1119