Η άσκηση και η καλή διατροφή διώχνουν τη μελαγχολία του χειμώνα

 

Όταν έρχεται ο χειμώνας και το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι και αποχαυνωμένοι. Ένας από τους λόγους γι αυτή την κατάσταση είναι η ορμόνη μελανοτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη διαδικασία του ύπνου και παράγεται στη διάρκεια τη νύχτας και την ανάπαυσης.

" Πρέπει να εκμεταλλεύεστε το φως της ημέρας για να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση και σε εγρήγορση", συστήνει η Κορίνα Ρούθεμαν του Γερμανικού Λυκείου Πρόληψης και Διαχείρισης Υγείας στο Σααρμπουκέν. " Κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος", συνεχίζει η Ρουθεμάν.
Η φυσική δραστηριότητα και το φως της ημέρας βοηθούν στην απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης η οποία βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση της διάθεσης. " Το καλύτερο είναι να πάρετε κάποιον μαζί σας ως θετική κοινωνική επαφή που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευτυχίας σας" συνεχίζει η ίδια.
Υπάρχουν επίσης και κάποια μικρά διατροφικά κόλπα που βοηθούν. Τα λιπαρά οξέα Ω3 και το αμινοξύ τριπτοφάνη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης σας. " Είναι πολλή καλή ιδέα να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκο ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς", συνεχίζει η Ρουθεμάν. "Επίσης προσέξτε τις σκέψεις σας γιατί η αρνητική στάση μπορεί να σας ρίξει σε ένα φαύλο κύκλο".
Ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει επίσης τα παιδιά και τους νέους. Η κακή διάθεση και η κακή απόδοση στο σχολείο είναι τα πρώτα συμπτώματα. Η έλλειψη συγκέντρωσης, η χαμηλή κινητικότητα και οι άτακτες ώρες ύπνου είναι επίσης μια άλλη σημαντική σειρά συμπτωμάτων", υποστηρίζει η Γερμανική Ένωση Ψυχιατρικής για τα Παιδιά και τους Νέους.

 

Πηγή: ert3.gr

 

Εμφανίσεις: 404

Επικοινωνια

Κλεισούρας 48 Κατερίνη

Τ.Κ.601 00

Τηλ. & fax 2351029856

 e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη