Άσκηση και Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

Η συστηματική άσκηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση όχι μόνο για τη μείωση των αρχικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών αλλά και για τη βελτίωση της ευρωστίας των ασθενών μ' αυτό το Σύνδρομο, όπως προκύπτει από μελέτες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ).

 

Τα δεδομένα των μελετών αυτών θα παρουσιαστούν, αύριο, 10/12,σε πανευρωπαϊκό συνέδριο για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας.

Τι είναι το "Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών";

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Γιώργο Σακκά, ο οποίος θα βρεθεί στο Μόναχο και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μελετών, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) (Restless Legs Syndrome) είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Πολλές φορές, η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται μ' αυτήν της "έντονης φαγούρας", στην οποία εάν δεν "ξυθούμε" δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ΣΑΠ αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμίσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους). Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη)

Εμφανίσεις: 449

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη