Μητρικός θηλασμός και οικονομική κρίση

 

Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, εύχρηστο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία. Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη, συντομεύει τα νυχτερινά ξυπνήματα και συμφέρει στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μια και εκτιμάται ότι το γάλα σε σκόνη θα στοιχίσει, ετησίως, στην οικογένεια τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

 

 

Τα παραπάνω επισήμανε η πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, βοηθός μητρότητας και σύμβουλος θηλασμού του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, Κατερίνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία της στο 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνει το Σάββατο, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Η κ. Μιχαηλίδου καταρρίπτει στην εισήγηση που έχει ως θέμα "Τεχνικές θηλασμού-Μύθοι και πραγματικότητα" μύθους που επικρατούν γύρω από τον μητρικό θηλασμό και δημιουργούν προσκόμματα στην εδραίωση της γαλουχίας. Στην Ελλάδα, το 75 με 80% των γυναικών ξεκινάν να θηλάζουν, ωστόσο στη συνέχεια το ποσοστό αυτό πέφτει γύρω στο 4 με 8%.

 

Όπως επισημαίνει, δεν ισχύει ότι οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό. Αντίθετα, για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση του στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

 

Παράλληλα, τονίζει ότι το νεογέννητο θηλάζει περίπου 12 φορές το 24ωρο. Η σίτιση κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ισχύει για τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, ενώ αν εφαρμοστεί σε μωρά που θηλάζουν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής.

 

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Εμφανίσεις: 440

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη