11 ασκήσεις για τη μνήμη

Το Sudoku, το παζλ και πνευματικά παιχνίδια θα κρατήσουν τη μνήμη σας σε φόρμα. 11 ασκήσεις για καθημερινή εξάσκηση της μνήμης.

Πηγή: iatronet.gr

11 ασκήσεις για τη μνήμη

Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας θα πρέπει να προσφέρουν πρόκληση και καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα να είναι διασκεδαστικές.

 

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα, David Eagleman, του Baylor College of Medicineστο Χιούστον, υπάρχουν διάφορες ??αστείες?? προτάσεις, όπως να οδηγήσετε στο σπίτι μέσω διαφορετικού δρόμου ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας με το αντίθετο χέρι.

Ο εγκέφαλος εργάζεται μέσω συσχετισμών, επομένως όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιείτε τόσο το καλύτερο.

Η πρωινή εφημερίδα είναι καλή λύση. Προτείνονται απλά παιχνίδια όπως το Sudoku ή κόμικς στα οποία βρίσκετε διαφορετικά πράγματα από τη μια φωτογραφία στη άλλη. Εκτός από παιχνίδια λέξεων μπορείτε να κάνετε και τις ακόλουθες 11 ασκήσεις.

 • Ελέγξτε την ανάκληση. Κάντε μια λίστα και απομνημονεύστε την. Η λίστα μπορεί να περιέχει προϊόντα μαναβικής, πράγματα που έχετε να κάνετε ή οτιδήποτε άλλο. Μια ώρα αργότερα δείτε πόσα πράγματα μπορείτε να θυμηθείτε. Για μεγαλύτερη πρόκληση κάντε πιο δύσκολα τα αντικείμενα στη λίστα.
 • Σχεδιάστε ένα χάρτη νοερώς. Έχοντας γυρίσει σπίτι μετά την επίσκεψη ενός νέου μέρους δοκιμάστε να σχεδιάσετε τον χάρτη της περιοχής. Επαναλάβετε την άσκηση κάθε φορά που επισκέπτεστε μια νέα περιοχή.
 • Κάντε μαθηματικά νοερώς. Λύστε προβλήματα χωρίς τη βοήθεια μολυβιού, χαρτιού ή υπολογιστή. Αν ταυτόχρονα περπατάτε το κάνετε πιο δύσκολο.
 • Δοκιμάστε τη γεύση σας. Όταν τρώτε προσπαθήστε να εντοπίσετε ουσίες που περιέχονται στο γεύμα, όπως βότανα και μυρωδικά.
 • Κάντε μαθήματα μαγειρικής. Μάθετε ένα νέο τρόπο να μαγειρεύετε. Η μαγειρική χρησιμοποιεί αρκετές αισθήσεις, όσφρηση αφή, όραση και γεύση, που ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
 • Δημιουργήστε λεκτικές φωτογραφίες. Οπτικοποιήστε τον τρόπο που γράφεται μια λέξη στο κεφάλι σας και στη συνέχεια προσπαθήστε να σκεφτείτε άλλες λέξεις που αρχίζουν ή τελειώνουν με τα ίδια 2 γράμματα.
 • Μάθετε μια ξένη γλώσσα. Η ακοή ενεργοποιεί τον εγκέφαλο.
 • Μάθετε να παίζετε ένα όργανο ή μελετήστε μουσική.
 • Εκλεπτύνετε τις ικανότητες χεριού-ματιού. Μάθετε μια νέα ικανότητα που αφορά κινητικές ικανότητες, όπως το πλέξιμο, η ζωγραφική, το σχέδιο ή το παιχνίδι με παζλ.
 • Εμπλέξτε τις αισθήσεις σας. Δοκιμάστε δραστηριότητες που εμπλέκουν όσο περισσότερες αισθήσεις γίνεται, όπως κηπουρική.
 • Μάθετε ένα νέο άθλημα. Αρχίστε άθλημα που να χρησιμοποιεί το μυαλό και το σώμα, όπως το γκόλφ ή το μπάσκετ.

Πηγές: Ξένος τύπος.

 

Εμφανίσεις: 764

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη