Φλεβίτιδα: Ο εφιάλτης των κάτω άκρων

 

Φλεβίτιδα, κιρσοί, ευρυαγγείες : όλα είναι συγγενείς όροι οι οποίοι συνδέονται με την πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες και δημιουργεί ένα ορατό πλέγμα αγγείων στα πόδια τους. Τι είναι όμως η φλεβίτιδα; Πού οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτή;

 

 

Η φλεβίτιδα είναι η διάταση αγγείων του αίματος κάτω από το δέρμα, που υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι ορατά, αλλά εξαιτίας της συγκεκριμένης πάθησης γίνονται εμφανή με τη μορφή κόκκινων και μπλε διακλαδώσεων. Εμφανίζεται συνηθέστερα στα κάτω άκρα, αλλά μπορεί να πλήξει και το πρόσωπο, το στέρνο και άλλες περιοχές του σώματος. Χωρίς την απαραίτητη προσοχή, ρισκάρετε την πιθανότητα να εξελιχθούν σε χειρότερης μορφής κιρσούς. Η γενικότερη υγεία του οργανισμού συνήθως δεν απειλείται από αυτή την πάθηση, αλλά οι «άτυχοι» διαμαρτύρονται συχνά για ενοχλήσεις όπως αίσθημα καψίματος και πόνο.

 

Πού οφείλεται ο αντιαισθητικός «εφιάλτης»;

 

Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα σε ένα σαφές συμπέρασμα για την αφετηρία του προβλήματος. Οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη φλεβίτιδα υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο την μη ομαλή «επικοινωνία» των αγγείων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα με το υπόλοιπο σύστημα κυκλοφορίας του αίματος.

 

Η ενοχλητική πάθηση μπορεί να έχει τις βάσεις της στην κληρονομικότητα, ενώ συνδέεται και με ορμονικές διαταραχές. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, ο «ιστός φλεβών» αποτελεί συχνότερο φαινόμενο. Και άλλοι παράγοντες ωστόσο, όπως η παχυσαρκία, η υπερβολικά καθιστική ζωή και η έντονη ορθοστασία συμβάλλουν στο πρόβλημα.

 

Μέτρα προφύλαξης και θεραπείας

 

Αν και όπως είπαμε, η γενικότερη υγεία του οργανισμού δεν πλήττεται από τη φλεβίτιδα, η θεραπεία είναι επιθυμητή για αισθητικούς λόγους και για την αντιμετώπιση τυχόν ενοχλήσεων.

 

Η σκληροθεραπεία αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο να καταπολεμηθούν τα εμφανώς διογκωμένα αγγεία. Είναι μια μέθοδος που βασίζεται σε ενέσεις, αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα το ίδιο πρόβλημα να ξανακάνει την εμφάνισή του στο μέλλον, από γειτονικά σπασμένα αγγεία. Η άλλη επιλογή είναι η θεραπεία laser, η αποτελεσματικότητα όμως της οποίας περιορίζεται στα μικρού διαμέτρου αγγεία μόνο.

 

Στην περίπτωση της σκληροθεραπείας, ένα ελαστικό καλσόν για λίγες μέρες είναι το απαραίτητο αξεσουάρ που προτείνουν οι γιατροί για να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

 

Γενικότερα, όμως, υπάρχουν και άλλα tips που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, αν υποφέρετε από τον «βραχνά» των ποδιών. Για να αποτρέψετε ή να κατευνάσετε το πρόβλημα θα πρέπει

 

- Να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, όπως και η ηλιοθεραπεία

 

- Να ελαττώσετε την έντονη ορθοστασία

 

- Να αποβάλετε τα παραπανίσια κιλά

 

- Να προτιμάτε τα επίπεδα, καθημερινά παπούτσια, αφήνοντας τα ψηλοτάκουνα μόνο για τις ιδιαίτερες περιστάσεις

 

Πηγή: in2life.gr

Εμφανίσεις: 629

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη