Νέο τεστ στα σκαριά για γρήγορο εντοπισμό του καρκίνου

 

Επιστήμονες από την Βοστόνη αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις με τον κολοσσό των ιατρικών προϊόντων Johnson & Johnson, για να φέρουν στο κάθε ιατρείο, και από εκεί στο ευρύ κοινό, ένανέο επαναστατικό τεστ, που θα μπορεί με μία βελόνα να εντοπίζει μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα ανάμεσα σε δισεκατομμύρια υγιή στο ανθρώπινο αίμα.

 

 

«Σκόρπια» καρκινικά κύτταρα στο αίμα θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες ένδειξη πως έχει αναπτυχθεί κάποιος όγκος ή πως ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του. Μία ιατρική ανάλυση, ικανή να εντοπίσει αυτά τα «αδέσποτα» κύτταρα θα αλλάξει την αντιμετώπιση πολλών τύπων της ασθένειας, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

 

Αρχικά, οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το τεστ για να μπορέσουν να προβλέψουν ποιες θεραπευτικές αγωγές θα ήταν οι καλύτερες για τον όγκο του κάθε ασθενή και να είναι σε θέση να αντιληφθούν γρήγορα αν έχουν αποτέλεσμα.

 

«Είναι κάτι σαν υγρή βιοψία, η οποία αποφεύγει τα οδυνηρά τεστ σε ανθρώπινο ιστό και θα μπορεί να προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο να παρακολουθούνται οι ασθενείς από αυτόν του ?περιοδικού σκαναρίσματος?», δήλωσε ο Dr. Daniel Haber, διευθυντής του αντικαρκινικού κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Τελικά, το νέο τεστ θα μπορεί να ανοίξει έναν δρόμο παρακολούθησης του καρκίνου, πέρα από την κολονοσκόπηση και την μαστογραφία.

 

«Το όνειρό μας είναι, μια γυναίκα που έρχεται προετοιμασμένη για μια οδυνηρή εξέταση, να φεύγει έχοντας κάνει μια απλή εξέταση αίματος», λέει η Dr. Minetta Liu, ειδικευμένη επιστήμονας στον καρκίνο του μαστού από το Καρκινικό Κέντρο της Georgetown.

 

Η συνήθης πρακτική σήμερα ενάντια στον καρκίνο είναι να εντοπίζεται μέσω βιοψίας ?η οποία συχνά δεν παρέχει πλήρη και έγκαιρη ανάλυση του δείγματος- και να εφαρμόζονται αγωγές με φάρμακα ή ακτινοβολίες. Μετά από κάποιο διάστημα, οι γιατροί είναι σε θέση να επανεξετάσουν τον ασθενή για να δουν αν ο όγκος έχει συρρικνωθεί. Με την νέα μέθοδο ανάλυσης, τα αποτελέσματα της θεραπείας θα είναι άμεσα φανερά και θα μπορεί να υπάρξει ευελιξία στις θεραπευτικές μεθόδους. «Οι γιατροί θα εφαρμόζουν μια θεραπεία την μία μέρα, και την επόμενη θα είναι σε θέση να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά της, γι? αυτό και το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από την νέα μέθοδο που αναπτύσσεται είναι μεγάλο», αναφέρει ο Dr. Mark Kris, διευθυντής ερευνητικού κέντρου της Νέας Υόρκης.

 

Το τεστ προς το παρόν βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο. Σε αυτό θα χρησιμοποιείται ένα μικροτσίπ, από το οποίο θα περνά αίμα και θα απομονώνονται τα ύποπτα κύτταρα. Οι έρευνες πάνω στο μικροτσίπ δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα επιστημονικά περιοδικά Nature και New England Journal of Medicine and Science. Σήμερα, οι ασθενείς πληρώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για το υπάρχον τεστ διάγνωσης του καρκίνου. Οι υπεύθυνοι των ερευνών δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την τιμή που θα έχει η καινούρια μέθοδος ανάλυσης.

 

Πηγή: in2life από WBEN.com

Εμφανίσεις: 692

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη