Πώς να μετρήσω το λίπος στο σώμα μου;

 

Πολλοί βλέπουμε το «πάχος» του σώματός μας, αλλά λίγοι το ελέγχουμε με ευκολία. Όταν όμως κάτι γίνεται μετρήσιμο, γίνεται αυτομάτως πιο ελέγξιμο. Όσο μένει απροσδιόριστο, γενικό και ασαφές, ελέγχεται πάντα πιο δύσκολα! Η λιπομέτρηση είναι ένας τρόπος να πάρετε την υπόθεση «πάχος» στα χέρια σας!

Οι περισσότεροι κάνουμε λιπομέτρηση όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή όταν -συχνότερα οι άνδρες- θέλουμε να αποκτήσουμε πιο αθλητικό κορμί. Σε αυτή την περίπτωση, μας ενδιαφέρει κυρίως να διαπιστώνουμε περιοδικά αν πράγματι η άθληση αυξάνει το μυϊκό ιστό σε σύγκριση με το λιπώδη, αν «ο μόχθος μας πιάνει τόπο».

 

Επειδή η λιπομέτρηση γίνεται με πολλούς τρόπους, και ίσως σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε όλα τα νεότερα σχετικά με το θέμα, σας παρουσιάζουμε όλες τις μεθόδους που μάθαμε ότι μπορούν να μετρήσουν το λίπος, ακόμη κι αν μερικές είναι πειραματικές ή μη πρακτικά αξιο­ποιήσιμες για διάφορους λόγους. Πάντως, συνήθως στην Ελλάδα η μέθοδος που προτιμάται από τους διαιτολόγους είναι εκείνη της βιοηλεκτρικής αντίστασης.

 

Μέθοδος

 

Βιοηλεκτρική εμπέδηση

 

Πώς Γίνεται Σας βάζουν ένα καλώδιο στο χέρι και ένα στο πόδι. Στη συνέχεια, σας «σαρώνουν» με ηλεκτρικά κύματα χαμηλής έντασης και υπολογίζουν το λίπος με βάση την αντίσταση που παρουσιάζει το σώμα σας σε αυτά. Με παρόμοιο μηχανισμό λειτουργούν και διάφορες συσκευές λιπομέτρησης για το σπίτι, που συνήθως μοιάζουν με ζυγαριές.

 

Crash Test Αρκετά ακριβής μέτρηση, που στοιχίζει 50-100 ? και γίνεται εύκολα. Όσον αφορά τις οικιακές μικρές συσκευές, η ακρίβεια της μέτρησης εξαρτάται από τον τύπο τους, αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν είναι ίδια με την ακρίβεια των επαγγελματικών.

 

Μέθοδος

 

DEXA

 

Πώς Γίνεται Ξαπλώνετε και το σώμα σας «σαρώνεται» από μαγνητικά πεδία, όπως και κατά τη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η ακτινοβολία είναι χαμηλή, παρ? όλα αυτά η εξέταση δεν γίνεται σε εγκύους. Η διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά, εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, που την πραγματο­ποιεί σε 3 λεπτά!

 

Crash Test Πολύ ακριβής μέθοδος, που γίνεται κυρίως σε μεγάλα κέντρα και κλινικές. Ορισμένοι θεωρούν μειονέ­κτημα την ακτινοβολία, πα­ρότι αντιστοιχεί στο 1/200 μίας ακτινογραφίας! Το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 130 ?.

 

Μέθοδος

 

Παχυμετρία ή Δερματοπτυχομετρία

 

Πώς Γίνεται Σας «μαγκώνουν» απαλά σε διάφορα σημεία με ειδικό όργανο (το δερματοπτυχόμετρο). Αυτό «πιάνει» τμήμα του μπράτσου, του μηρού κλπ., και μετρά τοπικά το υποδόριο λίπος. Από τις μετρήσεις, οι ειδικοί μπορούν να συνάγουν συμπέρασμα και για τη γενική ποσότητα λίπους στο σώμα σας.

 

Crash Test Γίνεται εύκολα και ο ειδικός συνήθως δεν χρεώνει τη μέτρηση χωριστά από την επίσκεψη. Όμως, η μέτρηση έχει νόημα κυρίως στους αθλητές, επειδή έχουν λίγο λίπος, και στους όχι πολύ «παχουλούς» που θέλουν να μετρήσουν το τοπικό τους λίπος. Δεν προτιμάται για τα ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα.

 

Μέθοδος

 

Bod Pod ή Αεροπυκνομετρία

 

Πώς γίνεται Μένετε με το εσώρουχο ή φοράτε μαγιό και μπαίνετε σε ειδικό θάλαμο, όπου το λίπος σας μετριέται με βάση τον όγκο του αέρα που εκτοπίζετε. Λαμβάνονται υπόψη, πάντως, και άλλες παράμετροι.

 

Crash Test Αρκετά ακριβής μέθοδος, αλλά υπάρχουν μόνο δύο τέτοια μηχανήματα στην Ελλάδα. Το κόστος για την αμιγή λιπομέτρηση είναι 65 ?.

 

Μέθοδος

 

Μέτρηση σε νερό ή Υδροπυκνομετρία

 

Πώς Γίνεται Μπαίνετε σε μια δεξαμενή και μετρούν το λίπος με βάση το βάρος του σώματός σας σε υποβρύχια κατάδυση. Χρειάζεται ακινησία και σωστή εκπνοή του αέρα.

 

Crash Test Δεν εφαρμόζεται παρά μόνο ερευνητικά, στο ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) Αθηνών. Είναι πολύ ακριβής μέθοδος, αλλά δύσκολη στη σωστή εφαρμογή της.

 

Μέθοδος

 

Υπέρηχοι

 

Πώς Γίνεται Σας «περνούν» με συσκευή υπερήχων, όπως στην εγκυμοσύνη ή στο τρίπλεξ καρδιάς, χρησιμοποιώντας φορητές ή μεγαλύτερες συσκευές.

 

Crash Test Η ακρίβειά της δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο της DEΧΑ και της υδροπυκνομετρίας, αλλά είναι πολύ απλούστερη. Στοιχίζει συνήθως όσο μία επίσκεψη σε διαιτολόγο. Οι διαιτολόγοι, ωστόσο, που διαθέτουν συσκευές υπερήχων για λιπομέτρηση είναι λίγοι.

 

Τι άλλο;

 

Λιπομέτρηση μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως με υπέρυθρη ακτινοβολία ή με σάρωση φωτονίων και άλλα μέσα. Πρόκειται, όμως, κυρίως για ερευνητικές, πειραματικές ή πολύ δαπανηρές μεθόδους που δεν αξιοποιούνται στην πράξη.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Σταύρο Κάββουρα, επίκουρο καθηγητή Διατροφής και Διαιτολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο, και τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Εμφανίσεις: 745

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη