Η πρόωρη απώλεια μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

 

Η ηλικία έναρξης της αλωπεκίας προδιαθέτει στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη

 

health.in.gr

 

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες με απώλεια τριχοφυΐας από την ηλικία των 20 ετών περίπου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου.

 

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Ντεκάρτ» του Παρισιού, του Ινστιτούτου Κιουρί και του Νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού», με επικεφαλής τον Δρ Φιλίπ Ζιρό, που δημοσίευσαν τησχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology, επί 28 μήνες σύγκριναν388 άνδρες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, με 281 υγιείς άνδρες.

 

Διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς, είχαν διπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τους υγιείς, να έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους από τα 20 τους.

 

Αν οι άνδρες άρχισαν να εμφανίζουν αλωπεκία (ανδρογενετική) από τα 30 ή τα 40 έτη, τότε δεν υπήρχε αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

 

«Η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να αποτελεί ένα από τους εύκολα προσδιορίσιμους παράγοντες κινδύνου, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν πλέον για να το επιβεβαιώσουν», τόσο σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών, όσο και σε μοριακό επίπεδο, δήλωσε ο Δρ Ζιρό.

 

Όπως είπε ο ερευνητής, ο έγκαιρος εντοπισμός των ανδρών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει να αρχίσουν πρόωρα τους διαγνωστικούς ελέγχους και, αν χρειαστεί, την προληπτική χημειοθεραπεία, με χρήση φαρμάκων, όπως π.χ. η φιναστερίδη, που καταπολεμούν τόσο τη διόγκωση του προστάτη, όσο και την αλωπεκία, μπλοκάροντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια ανδρογόνο ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια των μαλλιών.

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 255.000 άνδρες διεθνώς κάθε χρόνο. Από την άλλη, η αλωπεκία πλήττει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, περίπου το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.

 

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην αλωπεκία και στις ανδρικές ορμόνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Εμφανίσεις: 470

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη