Τι πρέπει να προσέχουμε

 

Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης

 

 

??Επί σειρά ετών ο κόσμος νόμιζε ότι η χημειοθεραπεία είναι ο μόνος τρόπος προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου.

 

Όμως βρέθηκε, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι??

 

 

 

Η συμβολή της δίαιτας στην πρόληψη του καρκίνου: Ως γνωστό, ο καρκίνος είναι ένα πολυσύνθετο νόσημα με άγνωστη μέχρι σήμερα αιτιολογία. Όμως, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της επάρατης νόσου, καθώς και άλλους που δυνητικά δρουν προφυλακτικά. Πολλές απόψεις υπάρχουν για τη συσχέτιση της διατροφής με τον καρκίνο. Απλές καθημερινές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο και προσεγμένο διαιτολόγιο που πιθανόν να αποτελέσει ασπίδα όχι μόνο κατά του καρκίνου αλλά και άλλων νοσημάτων.

 

Έρευνες έδειξαν ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση βοηθούν στην αποτροπή του 30-40% των καρκίνων. Επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου. Κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου, έχει ο τρόπος ζωής, με σειρά προτεραιότητας την άσκηση, την αποφυγή της παχυσαρκίας και τη διατροφή. Νεότερες μάλιστα μελέτες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι χειρότερη ακόμα και από το κάπνισμα, όσον αφορά στην εμφάνιση μια ευρύτατης ομάδας τύπων καρκίνου. <Επιλέγοντας την σωστή διατροφή, διατηρώντας ιδανικό βάρος σώματος μαζί με τακτική άσκηση, 30%-40% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποτραπούν>, επισημαίνει ερευνήτρια. Επίσης τονίζει ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του εντέρου, οι οποίοι καθημερινά υποβάλλονται σε άσκηση μέτριας έντασης έχουν έως και 50% μείωση της πιθανότητας υποτροπής, σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι δεν ασκούνται. Παράλληλα τόνισε ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εντέρου, μήτρας, οισοφάγου, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρού και ωοθήκης σε προχωρημένο στάδιο και ο καρκίνος τους να είναι πιο επιθετικός.  Γι? αυτό:

 

Πρέπει να φροντίζουμε για την καλή υγεία του στόματος (Cα στοματικής κοιλότητας).

 

Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και την παραμονή σε χώρους με άτομα που καπνίζουν, γιατί στον καπνό του τσιγάρου που καίγεται ελεύθερα, περιέχονται ψηλά ποσοστά νιτροζανινών. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και του φάρυγγα, οι καπνίστριες κινδυνεύουν (2 φορές περισσότερο) και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όσες έγκαιρα σταματούν το κάπνισμα έχουν πολλές ελπίδες να τον αποφύγουν. Το τσιγάρο καταστρέφει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και έτσι, τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον ιό του έρπητα, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί την αιτία του συγκεκριμένου τύπου κακοήθειας. Δυστυχώς τα ίδια προβλήματα προκαλεί και το παθητικό κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το σταματήσετε. Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου και των πνευμόνων.

 

Ποικιλία τροφών: Προσπαθήστε να έχετε μεγάλη ποικιλία στις τροφές σας. Αποφύγετε να ακολουθείτε το ίδιο μενού συνέχεια, καθώς η ποικιλία τροφών θα σας προμηθεύσει με σημαντικές ουσίες για την άμυνα του οργανισμού σας, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα φυτοοιστρογόνα.

 

Διατροφή πλούσια σε ίνες: Η διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ίνες ενδέχεται να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι καρκίνων του εντέρου. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, οι οποίες είναι εξ ορισμού ανθεκτικές στην πέψη. Δύο είναι οι βασικοί τύποι ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες στο νερό. Οι πρώτες βρίσκονται στα φρούτα, τα όσπρια και τη βρώμη. Χρησιμεύουν ως μέσο επιβράδυνσης της πέψης, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό το χρόνο να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι υπόλοιπες τροφές που λαμβάνονται. Τα χολικά άλατα, που αποτελούν παράγωγα χοληστερόλης, συμβάλλουν στον καταβολισμό των υδατοδιαλυτών ινών. Ως αποτέλεσμα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων των χολικών αλάτων (κατ? επέκταση και της χοληστερόλης), η οποία, σύμφωνα με έρευνες, πιθανότατα σχετίζεται με μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του εντέρου. Οι μη υδατοδιάλυτες ίνες περιέχονται στα λαχανικά και στα ολικής αλέσεως σιτηρά. Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, βοηθώντας στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας, καθώς και την ποσότητα αποβαλλόμενων συνδεδεμένων χολικών οξέων. Και οι δύο τύποι ινών είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και είναι εύκολο να προστεθούν στην καθημερινή δίαιτα με μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, όπως, για παράδειγμα, η επιλογή ψωμιού ολικής αλέσεως ή φρούτα με φλούδα, όπως το ροδάκινο.

 

Λαχανικά: Φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο. Επιστήμονες ερευνητές εκτιμούν πως αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση, που κάναμε αφορούσε την αύξηση των φρούτων και λαχανικών, που καταναλώνουμε καθημερινά σε 5 μερίδες, θα είχαμε μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά, μέχρι και 20%. Η προστατευτική δράση των λαχανικών συγκεκριμένα, οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βίο-ενεργά συστατικά), που δρουν είτε μεμονωμένα, είτε συνεργιστικά. Η ποικιλία στην πρόσληψη των λαχανικών μας παρέχει ένα κοκτέιλ φυσικών συστατικών, που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.

 

Ποια συστατικά προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου: Τα τελευταία χρόνια οι επιδημιολογικές έρευνες πάνω στη σχέση της Διατροφής με τον καρκίνο δείχνουν αδιάκοπα την αντίστροφη σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης λαχανικών και του ρίσκου εμφάνισης καρκίνων. Έτσι λοιπόν είναι πλέον ευρύτατα γνωστό ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών προστατεύει από το καρκίνο του παχέως εντέρου. Ωστόσο πρόσφατες κλινικές μελέτες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ερευνώντας τη σχέση συγκεκριμένων φυτοχημικών συστατικών με συγκεκριμένους τύπους καρκίνων. Έτσι, συγκεκριμένα λαχανικά έχουν αποκτήσει πλέον την ταυτότητα του <αντικαρκινικού τροφίμου>. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα συστατικά που έχουν μελετηθεί κατέχουν τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών, όπως κρυπτοξανθίνες, λυκοπένιο, ινδόλες, κ.α.. Από τα πρώτα συστατικά που φάνηκε να έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση ήταν η βιταμίνη C, που εκτός από τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και το ακτινίδιο βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, καθώς και το β-καροτένιο, που το συναντάμε στα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά (καρότα, λάχανο).  Η συστηματική πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μείωση του ρίσκου για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος, του μαστού, ενώ η σχέση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί απόλυτα καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει και οι δράσεις συγκεκριμένων καροτινοειδών, όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιο. Η λουτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια των ξανθοφυλλών, θεωρείται ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό συστατικό που έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα στον οργανισμό μας.  Βρίσκεται σε διάφορους ιστούς και τους προστατεύει από αντιοξειδωτικό εκφυλισμό. Μεγάλη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα, ο αρακάς καθώς και το μπρόκολο. Ο προστατευτικός μηχανισμός ενδέχεται να περιλαμβάνει την εκλεκτική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση των οξειδωτικών βλαβών και την προστασία του DNA των κυττάρων. Το λυκοπένιο είναι άλλο ένα σημαντικό καροτινοειδές που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα. Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

 

Πως μας αποτοξινώνουν τα λαχανικά: Η έννοια της αποτοξίνωσης βρίσκει τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπό της στα λαχανικά. Ορισμένα από τα συστατικά των λαχανικών έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό μας ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες ουσίες. Οι πολυφαινόλες για παράδειγμα, που βρίσκονται σε πληθώρα λαχανικών έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται κατά την επεξεργασία του κρέατος. Οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, που βρίσκονται σε ορισμένα αλλαντικά ή παράγονται κατά το τηγάνισμα του κρέατος και το ψήσιμο στα κάρβουνα, έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Αν και η αποβολή τους από το σώμα μας είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, μπορεί να επιταχυνθεί όταν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά. Έτσι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν τα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού, που αποβάλλουν τις ουσίες αυτές και διευκολύνεται η απέκκριση τους.

 

Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία των χρωμάτων: Αν έκανε κάποιος την ερώτηση: <Ποιο λαχανικό μας προστατεύει περισσότερο από τον καρκίνο;> η σωστή απάντηση θα ήταν ότι το κλειδί είναι να επιλέγουμε ποικιλία λαχανικών. Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό λαχανικό, που να περιέχει όλες τις προστατευτικές ουσίες. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας όλα τα λαχανικά διαφορετικού χρώματος. Τα διαφορετικά χρώματα εξασφαλίζουν ποικιλία και επάρκεια σε προστατευτικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν βάζοντας τη φαντασία μας να δουλέψει όταν φτιάχνουμε τη σαλάτα μας, ξέρουμε ότι η ασπίδα μας ενάντια του καρκίνου γίνεται ισχυρότερη. Μην ξεχνάμε όμως και το ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας είναι να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και περισσότερη από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το ρίσκο για εκδήλωση όχι μόνο καρκίνου, αλλά και νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος.  Και αν αυτά ακούγονται δύσκολα στην εφαρμογή, θυμηθείτε απλά ότι οι παλαιότεροι το έκαναν. Πως; Απλά εφαρμόζοντας τη Μεσογειακή Διατροφή.

 

Η Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα είναι το καλύτερο <όπλο> της φύσης: Η πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά προσφέρει προστασία από πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς οι τροφές αυτές:

 

?Δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία περιέχονται σε τροφές όπως το κρέας, το βούτυρο και το τυρί. Τα λίπη αυτά σε μεγάλες ποσότητες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακών νοσημάτων.

 

?Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

 

?Είναι πηγές χημικών ουσιών, όπως τα καροτινοειδή και τα φλαβονοειδή, τα οποία σχετίζονται με αντικαρκινική προστασία.

 

?Μακρύτερη ζωή με καρώτα και σκούρο-πράσινα λαχανικά: Οι άνθρωποι, που τρώνε πολλά λαχανικά, πορτοκαλί και σκούρο-πράσινου χρώματος, όπως καρότα και φασόλια, πιθανώς θα αρρωσταίνουν λιγότερο και θα έχουν πιο μακρά ζωή, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ωφέλεια αυτών των λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας άλφα-καροτένιο, που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής με το επίσης αντί-οξειδωτικό και πιο γνωστό βήτα-καροτένιο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καροτένια βελτιώνουν την υγεία αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA, που διαχρονικά προκαλείται από το οξυγόνο που κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους. Κατά την λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο άλφα-καροτένιο είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν  και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια. Τα άτομα με το περισσότερο άλφα-καροτένιο είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν το λιγότερο καροτένιο. Οι ερευνητές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι για το κατά πόσο η μείωση κινδύνου οφείλεται μόνο στο άλφα-καροτένιο ή και σε άλλους παράγοντες. Πάντως προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το άλφα-καροτένιο είναι περίπου δέκα φορές πιο αποτελεσματικό από το βήτα-καροτένιο στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου (εγκεφάλου, ήπατος, δέρματος).

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν για τον οργανισμό μας σημαντικές πηγές, βιταμινών, μετάλλων, φλαβονοειδών, καροτενοειδών και φυσικά φυτικών ινών. Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένο ρίσκο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου. Ποιο είναι όμως το πολυτιμότερο λαχανικό ή φρούτο ως προς τις αντικαρκινικές του ιδιότητες; Οι έρευνες δείχνουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλάβουμε ως θρεπτικότερο φρούτο ή λαχανικό ένα μόνο είδος. Και αυτό διότι η κάθε τροφή αυτής της ομάδας εμπεριέχει ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά που την κάνουν μοναδική και αναγκαία. Έτσι τρώγοντας ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορούμε να διασφαλίσουμε την διατροφική μας επάρκεια σε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που η κάθε τροφή ξέχωρα μας προσφέρει.

 

Διατροφή πλούσια σε άμυλο και συγχρόνως φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (βιταμίνη C) έχει σαν συνέπεια αυξημένη συχνότητα Ca στομάχου. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε ώστε η δίαιτά μας να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φυτοχημικά που περιέχουν άφθονα είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να δυναμώσει την άμυνά του απέναντι στον αόρατο εχθρό. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τον καρκίνο. Το Λάχανο είναι το πιο γνωστό αντικαρκινικό λαχανικό, όπως και όλα τα πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά (σπανάκι, χόρτα, μαρούλι), και το μπρόκολο. Έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που έτρωγαν 1 φορά την εβδομάδα λάχανο παρουσίασαν 30% μικρότερη συχνότητα καρκίνου του εντέρου. Το Σκόρδο επίσης ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Πρέπει να τρώμε καθημερινά ωμές σαλάτες εποχής, προσπαθούμε δε να κάνουμε τις σαλάτες λίγο πριν το γεύμα, για να παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

 

Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου: Τα άτομα που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε επιστημονικό έντυπο.  Συγκεκριμένες τροφές είναι ιδιαιτέρως προστατευτικές. Τα όσπρια, περιλαμβανομένων τα αποξηραμένων φασολιών, των αμπελοφάσουλων και του αρακά, καθώς και οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα καρότα σχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου. Το ίδιο ισχύει για τα ροδανθή φρούτα, περιλαμβανομένων των μήλων, των νεκταρινιών, των ροδάκινων, των αχλαδιών, των δαμάσκηνων και των φραουλών.

 

Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Τα φυτοοιστρογόνα έχει αποδειχθεί από άλλες μελέτες ότι έχουν προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων συμπαγών όγκων, αλλά δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς ο συσχετισμός διατροφής-καρκίνου των πνευμόνων.

 

Φλαβονοειδές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών: Οι γυναίκες που τρώνε άφθονες ποσότητες φυτικών τροφίμων και χυμών που περιέχουν το φλαβονοειδές, απιγενίνη, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε επιστημονικό έντυπο. Η απιγενίνη εμπεριέχεται στο κόκκινο κρασί, την σάλτσα ντομάτας, τον μαϊντανό, το σέλινο και άλλα φυτικά τρόφιμα και αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την υγεία.

 

Πρωτεΐνη του κρασιού καταπολεμά τον καρκίνο: Τον τρόπο με τον οποίο το κόκκινο κρασί δρα ευεργετικά κατά του καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες. Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η ρεσβερατρόλη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών αλλά και σε φυτά όπως τα βατόμουρα, τα μούρα και τα φιστίκια, αποτρέπει τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων αναστέλλοντας τη δράση του πυρηνικού παράγοντα kB, μιας πρωτεΐνης που στην ουσία «τρέφει» τα εν λόγω κύτταρα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η ποσότητα ρεσβερατρόλης που περιέχεται σε ένα ποτήρι κρασί, όταν αυτό καταναλώνεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, αποτελεί των ιδανικό τρόπο καταπολέμησης της πρωτεΐνης που προκαλεί τον καρκίνο. Ωστόσο, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από την προαναφερόμενη είναι δυνατόν να λειτουργήσει με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο και να επιτείνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

 

Προτιμήστε ένα <ελαφρύ> κρασί και μειώστε το ενδεχόμενο καρκίνου: Αλλάζοντας την περιεκτικότητα ενός ποτηριού κρασιού σε αλκοόλ μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν κρασί με περιεκτικότητα 10% αντί 14% σε αλκοόλ, απολαμβάνουν οφέλη για την υγεία τους. Οι άνδρες δεν θα πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερα από ένα. Τα στοιχεία ήταν αρκετά αναλυτικά ώστε να αποκαλυφθεί ο επιπλέον κίνδυνος που θέτουν τα επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ (δηλαδή περισσότερη από μία μονάδα αλκοόλ) όταν καταναλώνονται τακτικά. Θεωρητικά λοιπόν το άτομο που πίνει ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί κάθε βράδυ έχει 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν αυτό περιέχει 10% αντί για 14% αλκοόλ.

 

Η υπερκατανάλωση όμως αλκοόλ ενισχύει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη: Οι άνδρες που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε επιστημονικό έντυπο. Επιπλέον, η δραστική ουσία φιναστερίδη, που μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου, φαίνεται να είναι ανίκανη να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκαλεί η κατάχρηση του αλκοόλ.

 

Να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση δυνατών αλκοολούχων ποτών και γενικά το πολύ αλκοόλ: Το πολύ οινόπνευμα και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το κάπνισμα μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασίας στη στοματική κοιλότητα, στο λάρυγγα, στο φάρυγγα, στο λαιμό, στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο συκώτι και στους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, τα οιστρογόνα δε κάνουν τα κύτταρα να διαιρούνται πιο γρήγορα και έτσι πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να μετατραπούν σε καρκινογόνα.

 

Το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιέχει πολλές πιτυρούχες και κυτταρινούχες τροφές Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα χρειάζεται αύξηση και στη κατανάλωση οσπρίων (2 φορές την εβδομάδα). Οι άπεπτες φυτικές ίνες που περιέχουν (και τα λαχανικά) θωρακίζουν το παχύ έντερο από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (δεύτερος σε εμφάνιση και θνησιμότητα). Τα όσπρια με τις άπεπτες φυτικές ίνες αποτελούν  τροφή για τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν εκεί. Αυτά με τη σειρά τους παράγουν ένα οξύ που λέγεται βουτυρικό και το οποίο προστατεύει το παχύ έντερο. Όσο η τροφή περιέχει μεγάλες ποσότητες οσπρίων, τόσο  μειώνεται και η ταχύτητα διαίρεσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης κυττάρων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά.

 

Να αποφεύγεται η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καπνιστών και αλμυρών τροφίμων γιατί συνδέονται με καρκίνο του στομάχου.

 

Σοκολάτα και καρκίνος: Μια φυσική ουσία που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας πιθανόν να έχει αξιόλογες ιδιότητες στην καταστολή της γένεσης και του πολλαπλασιασμού κυττάρων διάφορων μορφών καρκίνου. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλη ποσότητα της πενταμερούς προκυανιδίνης, που είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτή δε που περιέχεται στη σοκολάτα έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει το DNA των κυττάρων από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν αλλοιώσεις τέτοιες, που οδηγούν στην καρκινοποίηση των κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας.

 

Παγωτό μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας στους καρκινοπαθείς: Ένα παγωτό, το οποίο παρασκευάζεται στη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να μειώσει κάποιες από τις δυσάρεστες παρενέργειες της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. Επίσης θα μπορούσε να περιορίσει την απώλεια βάρους και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αναφέρουν σε δελτίο Τύπου οι υπεύθυνοι παραγωγής του.  Τα αποτελέσματα των δοκιμών στους ασθενείς, αναμένεται να γίνουν γνωστά.

 

Συστατικό του κάρυ στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος: Το συστατικό, που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό της χρυσόριζας, παρεμβαίνει στα κύτταρα του μελανώματος, όπως προκύπτει από εργαστηριακά πειράματα. Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στη διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες, σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Σύμφωνα με τον Δρ Αγκαρβατ, τα άτομα που τρώνε αρκετή χρυσόριζα έχουν μειωμένη συχνότητα ορισμένων καρκίνων, αν και το μπαχαρικό από μόνο του δεν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους.

 

Λιγότερα λίπη και χοληστερόλη: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών φαγητών συνδέεται με καρκίνο (Ca) του παχύ εντέρου και του μαστού. Ο καρκίνος του παχύ εντέρου εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα που καταναλώνουν πολύ βούτυρο και κόκκινο κρέας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο προσβάλλονται λιγότερο, γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Καλό είναι να αποφεύγεται το τσιγάρισμα, οι υψηλές θερμοκρασίες και το παρατεταμένο μαγείρεμα των τροφίμων. Υγιεινός τρόπος είναι το μαγείρεμα στον ατμό. Η επιλογή κατανάλωσης τροφών με λιγότερα λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς:

 

¨ Διατροφή πλούσια σε λίπη έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνων, όπως του προστάτη, του εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου.

 

¨ Τροφές με πολλά λίπη έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 

¨ Οι τροφές που είναι φτωχές σε λίπη είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, οπότε το όφελος είναι διπλό.

 

Λιγότερο κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κλπ.) βοηθά τα  μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο παχύ έντερο να παράγουν ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA, το γενετικό υλικό των κυττάρων. Προτιμούμε το λευκό κρέας (ψάρι, κοτόπουλο) περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη, γι? αυτό βλάπτει λιγότερο ή το τελείως άπαχο κρέας. Το κόκκινο κρέας:

 

Η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου: Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες (μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιά), μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους το κρέας μπορεί να συσχετισθεί με το θάνατο. Ουσίες που προκαλούν καρκίνο, σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου.

 

Το κόκκινο κρέας σχετίζεται με εκδήλωση καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου: Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και όχι στο ανώτερο τμήμα κοντά στο λεπτό έντερο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου.

 

Καρύδια, γκρέιπφρουτ και κρασί στη μάχη κατά του καρκίνου; Το διατροφικό μενού των ασθενών με καρκίνο επεκτείνεται κατά τρία τρόφιμα, καθώς νέες έρευνες αναδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του χυμού γκρέιπφρουτ, των καρυδιών και του κρασιού. Σε μικρή έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός 230 ml χυμού γκρέιπφρουτ και του υποσχόμενου φαρμάκου κατά του καρκίνου, ραπαμυκίνη, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την ποσότητα του φαρμάκου στο αίμα. Η ραπαμυκίνη είναι ενδεχομένως υποσχόμενη όσον αφορά τον τερματισμό της ανάπτυξης νέων αγγείων, τα οποία χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν, αλλά είναι ακριβή και έχει φτωχή απορρόφηση. Οι γιατροί από καιρό έχουν εκφράσει την άποψη ότι το γκρέιπφρουτ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με φάρμακα επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένζυμα που εξουδετερώνουν ορισμένα φάρμακα. Στην περίπτωση της ραπαμυκίνης ωστόσο, η αλληλεπίδραση φαίνεται πως κάνει τα φάρμακα περισσότερο ισχυρά. Η έρευνα έδειξε ότι ο χυμός φαίνεται να αυξάνει την ισχύ του φαρμάκου, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν παρενέργειες.  Περισσότεροι από τους μισούς εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διάρροια, χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ή κούραση. Δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να παράσχει στον οργανισμό τα αναγκαία ωμέγα- 3 λιπαρά αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό. Τα καρύδια είναι καλύτερα από τα μπισκότα, τις πατάτες ή τα τσιπς όταν χρειάζεται κάποιος ένα σνακ.

 

Η παχυσαρκία: Σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με τον Ca του ενδομήτριου , στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στις ωοθήκες, το μαστό και στον προστάτη για τους άνδρες. Μια υπέρβαρη γυναίκα έχει 2-3 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του ενδομήτριου, γιατί τα περιττά κιλά συχνά εμποδίζουν την ωορρηξία (η μηνιαία παραγωγή ωαρίου) και έτσι δεν παράγεται η προγεστερόνη, η γυναικεία δηλαδή ορμόνη που ελέγχει την έμμηνη ρύση. Η ίδια αυτή ορμόνη προστατεύει τη μήτρα από τον καρκίνο. Επομένως οι παχύσαρκες γυναίκες μένουν απροστάτευτες μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο. Επιβάλλεται η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

 

Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατάχρηση καρυκευμάτων και να μην τρώμε τον εξωτερικό φλοιό των βολβών (κρεμμύδι, κλπ.) γιατί περιέχουν παράγωγα της φλαβόνης (κερκετίνη κ.α. ) που έδειξαν μεταλλαξιογόνες ιδιότητες.

 

Οι ξηροί καρποί, το Ρύζι και τα Δημητριακά πρέπει να φυλάγονται σε ξηρό και όχι θερμό χώρο, γιατί διαφορετικά ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα Aspergilluw flavus, που παράγει τις καρκινογόνες αφλατοξίνες. Ανάλογη δράση παρουσιάζουν και τα προϊόντα μεταβολισμού άλλων μυκήτων, που βρίσκονται κυρίως σε δημητριακά, υπερώριμα φρούτα και τυριά. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η κατανάλωση προϊόντων που εμφανίζουν δείγματα μούχλας.

 

Κατά το τηγάνισμα ή ψήσιμο των τροφών σχηματίζονται διάφορες επικίνδυνες ενώσεις όπως μηλονική αλδεΰδη, πολυπυρηνικοί υδρογονάνθρακες, κα. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή όταν το κρέας, το ψάρι ή το ψωμί εμφανίζουν καμένα μέρη. Επομένως το καμένο τρόφιμο περιέχει τοξικές ουσίες. Εκτός όμως από τα πολύ ξεροψημένα (μέχρι καμένης επιφάνειας ) παϊδάκια, κεφτεδάκια κ.α. φαγητά, που είναι ιδιαίτερα αρεστά στο ελληνικό τραπέζι, πρέπει να αποφεύγεται και το τσιγάρισμα των τροφών, γιατί είναι πηγή του φαρμάκου και τον χρόνο της τελευταίας επέμβασης πριν από την συγκομιδή, δημιουργίας μεταλλαξιογόνων ενώσεων οι οποίες προέρχονται από την πυρόληση ουσιών που υπάρχουν στο σκόρδο και το κρεμμύδι.

 

Τα νιτρώδη άλατα από τα οποία προέρχονται οι καρκινογόνες νιτροζαμίνες (Ca ήπατος, οισοφάγου, στομάχου, νεφρών, ουροδόχου κύστης, εγκεφάλου, κλπ.) είναι θέμα πολύπλοκο. Τα νιτρώδη άλατα δεν εμφανίζονται στα τρόφιμα μόνο με την προσθήκη τους σαν συντηρητικά, αλλά υπάρχουν και σε διάφορα φυτικά προϊόντα σαν φυσικά συστατικά τους, κυρίως όμως σχηματίζονται μέσα στον οργανισμό μας. Τα τελευταία τα συναντούμε σε αφθονία στα λαχανικά και τα φρούτα, που είναι και απαραίτητα για μια σωστή διατροφή. Έτσι το να αποφεύγουμε την κατανάλωση συντηρημένων με νιτρώδη άλατα προϊόντων ή μπύρας ή καπνό τσιγάρου δεν λύνει ολοκληρωτικά το πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να προταθεί είναι η πρόσληψη στη δίαιτά μας ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμινών και ιδιαίτερα της βιταμίνης C, που δρα κατά κάποιο τρόπο ανασταλτικά στο σχηματισμό των νιτροζοενώσεων και οπωσδήποτε να αποφεύγεται η κατάχρηση συντηρημένων τροφίμων.

 

Τα Πρόσθετα είναι ακόμη ένα πολύπλοκο θέμα, χωρίς να σημαίνει ότι οι ουσίες που επιτρέπονται σήμερα είναι όλες επικίνδυνες. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά στη φυσική τους μορφή και να αποφεύγεται , κατά το δυνατόν, η χρήση χρωμάτων, αρωματικών ουσιών και πολλών βελτιωτικών, τόσο από τις βιομηχανίες τροφίμων, όσο και από τους καταναλωτές.

 

Για τα Φυτοφάρμακα, οι μεν καλλιεργητές πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες που αφορούν την ποσότητα οι δε καταναλωτές να πλένουν καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα των γεωργικών φαρμάκων.

 

Για την παρουσία Ορμονών στο κρέας, το Κράτος και οι Υπηρεσίες που ασχολούνται με το έλεγχο των τροφίμων, πρέπει να φροντίζουν για την αυστηρή τήρηση των νόμων, γιατί ο παραγωγός εύκολα παρασύρεται από το δέλεαρ της φτηνής και γρήγορης αύξησης του βάρους των ζώων και άρα του κέρδους. Ίδια είναι η ευθύνη  και στην περίπτωση της Ρύπανσης του Περιβάλλοντος με τοξικές ουσίες (αέρα και νερών ποταμών, λιμνών και θαλασσών), κυρίως παραπροϊόντων της βιομηχανίας και υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

 

Χρειάζεται περιορισμός στο αλάτι και στα αναψυκτικά τύπου cola.

 

Περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και τροφών, που περιέχουν ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο παγκρεατικός καρκίνος ήταν σημαντικά πιθανότερο να <χτυπήσει> άνδρες και γυναίκες που προσέθεταν ζάχαρη στο διαιτολόγιο τους και κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών.

 

Μεγάλη η <<Αντικαρκινική δράση >> των βιταμινών Α και C, γι? αυτό  συνιστάται η άφθονη κατανάλωση Γάλακτος, Καρώτων και άλλων προϊόντων που περιέχουν τη βιταμίνη Α ή την προβιταμίνη της (καροτένια), καθώς και των Εσπεριδοειδών, Πιπεριών, Χόρτων και γενικά φρέσκων φρούτων και λαχανικών που περιέχουν τη βιταμίνη C.

 

Ήλιος με μέτρο: Μέχρι πρόσφατα κατηγορούσαν τις ακτίνες UVB για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά έρευνες έδειξαν πως και οι ακτίνες UVA δεν είναι καθόλου ασφαλείς και φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μελανώματος (είδος νεοπλασίας του δέρματος, που χρειάζεται κάποια χρόνια για να εμφανιστεί). Οι λευκές επιδερμίδες κινδυνεύουν περισσότερο γιατί δεν μπορούν να αυτό-προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται και τις καταστρέφουν, όταν εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.

 

Θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού: Οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Όσο δε μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θηλάζουν, τόσο περισσότερο προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού. Για κάθε παιδί που κάνει μια γυναίκα ο κίνδυνος μειώνεται κατά 7%, επιπρόσθετα δε για κάθε χρόνο θηλασμού που προσφέρει στα παιδιά της κερδίζει ακόμα  4,3% μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση της ασθένειας. Οι γυναίκες δε που κάνουν παιδιά σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα αν θηλάσουν, γιατί ο θηλασμός προσφέρει επιπλέον προστασία. Επομένως: θα είχαμε χιλιάδες λιγότερους θανάτους αν οι γυναίκες έκαναν περισσότερα παιδιά και  θήλαζαν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τα παιδιά μας

 

Άσκηση: Η άσκηση σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς η γυμναστική συντελεί στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα την ομαλή πέψη των τροφών. Επίσης, η γυμναστική πλάθει ένα υγιές σώμα και αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες τροφών, προσλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, χωρίς όμως να αυξάνετε το σωματικό σας βάρος. Η άσκηση από μόνη της έχει συνδυαστεί με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Δεν είναι απαραίτητο να διανύετε μεγάλες αποστάσεις και να καταπονείτε τον οργανισμό σας για να θεωρήσετε ότι γυμνάζεστε ικανοποιητικά. Ελαφρύ τζόκινγκ, βάδισμα για 20-30 λεπτά ή απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως οι εργασίες στον κήπο του σπιτιού ή το παιχνίδι με τα παιδιά, αρκούν για να διατηρείτε, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού σας.

 

Εγκατάλειψη του καναπέ: Κάθε είδους κίνηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, π.χ. έχει ορμονικές επιδράσεις στον καρκίνο του μαστού, βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί εναντίον του καρκίνου του εντέρου. Δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος πρωταθλητής για να έχει αποτέλεσμα η άσκηση. 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα 4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή γυμναστική. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε το καθισιό.

 

Γυμναστική και σωστή διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών: Το μήνυμα <φάει σωστά και γυμνάσου> φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους υπέρβαρους ηλικιωμένους επιβιώσαντες καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, επειδή οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

 

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην υγεία η Ψυχική κατάσταση του ατόμου. Πρέπει να αποφεύγουμε κάθε είδους stress, Καταθλιπτικές καταστάσεις, κλπ. και γενικά να προσπαθούμε να έχουμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Εμφανίσεις: 816

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη