Ελληνορωμαϊκή πάλη

Κατηγορία: 2021-22 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

Ελληνορωμαϊκή πάλη, το άθλημα των αρχαίων Ελλήνων το οποίο σήμερα αποτελεί την βάση των Ολυμπιακών αγώνων. Ένα άθλημα που εκτός από εξαιρετική φυσική κατάσταση προσφέρει στον αθλητή ευγενή άμιλλα και πειθαρχία .Επίσης ακόμα ένα όφελος είναι πως προσφέρει στον αθλητή ψυχαγώγηση και εκτόνωση.

Η πάλη είναι από τα αρχαιότερα ατομικά αθλήματα. Η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα, η οποία γράφτηκε τον 8ο π.χ. αιώνα, τους αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την πολιορκία της Τροίας και την αναμέτρηση του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα με τον Αίαντα, γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα. Εκτός από την αρχαία Ελλάδα, η πάλη λατρεύονταν στην Αίγυπτο, την Μεσοποταμία και την Ινδία. Απόδειξη ότι η πάλη είναι το αρχαιότερο άθλημα, αποτελεί το γεγονός ότι το πρώτο γυμναστικό ίδρυμα ονομάστηκε «Παλαίστρα».

Σύμφωνα με τον μύθο, η πάλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν εύρημα του θεού Ερμή. Ο Φιλόστρατος λέει ότι την πάλη εφεύρε η κόρη του Ερμή, η Παλαίστρα, η οποία πέρασε τα χρόνια της ήβης της στα δάση της Αρκαδίας. Ο ίδιος για να τονίσει τη χρησιμότητα της πάλης στον πόλεμο, αναφέρει το πολεμικό κατόρθωμα των Αθηναίων το 490 π.χ. στο Μαραθώνα εναντίον των Περσών, ως επικράτηση σχεδόν σε αγώνα πάλης «ως αγχού πάλης» και πως στις Θερμοπύλες το 480 π.χ. οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα σαν έσπασαν τα δόρατα και τα σπαθιά τους, έπεσαν επάνω στους εχθρούς τους με γυμνά χέρια.

Η ελληνορωμαϊκή πάλη ως άθλημα τελούνταν από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλήφθηκε το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, αλλά αμφισβητήθηκε έντονα. Από τότε ένα είδος πάλης ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή, προς τιμήν των πολιτισμών της αρχαιότητας, του ελληνικού και του ρωμαϊκού. Από το 1906 που η ελληνορωμαϊκή επανήλθε, μέχρι και σήμερα σε όλες τις Ολυμπιάδες, οι αθλητές αγωνίζονται στο είδος της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Ο παλαιστής που αγωνίζεται έχει το ίδιο περίπου σωματικό βάρος με τον αντίπαλο. Ο αγώνας γίνεται πάνω σε ένα κυκλικό δάπεδο, την παλαίστρα, και προσπαθεί να τον νικήσει εφαρμόζοντας ορισμένες λαβές. Ο αγώνας διαρκεί 2 γύρους των 3 λεπτών με 30 δεύτερα διάλειμμα μεταξύ των 2 γύρων. Νικητής είναι αυτός που θα ρίξει τον αντίπαλο με την πλάτη στο έδαφος (πτώση) ή τον καθηλώσει με τους ώμους στο έδαφος. Υπάρχουν και λαβές που απλά δίνουν βαθμούς και όποιος υπερτερεί κερδίζει.

Η ελληνορωμαϊκή πάλη είναι ένα αξιόλογο άθλημα γιατί εκτός από το ότι προστατεύει τους αθλητές είναι σχετικά οικονομικά προσιτό στις οικογένειες. Δεν χρειάζεται πολύς εξοπλισμός εκτός από τα παλαιστικά παπούτσια και το παλαιστικό μαγιό.

Πηγή: wikipedia

Μαθητής: Αδάμου Αντώνιος, 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κροατία.

Εμφανίσεις: 254

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη