Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το Περιβάλλον - Εργασία Μαθητών Β1

Κατηγορία: 2021-22 Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη Πυροσβεστών στο Σχολείο μας – 27/10/2021

Η συνέντευξη που μας έδωσαν

Πριν λίγες μέρες ένας πυροσβέστης επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για το επάγγελμά του, απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Άρχισε με το ότι ένας πυροσβέστης βάζει πάντα σε κίνδυνο την ζωή του. Ο συγκεκριμένος ήθελε να γίνει πυροσβέστης από μικρός και μάλιστα από το Δημοτικό. Καθ’ όλη την διάρκεια που εργάζεται ως πυροσβέστης μας είπε ότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, επειδή όλα τα περιστατικά του φαίνονται το ίδιο επικίνδυνα. Οι πυροσβέστες δουλεύουν ένα 24ωρο και την επόμενη μέρα είναι ελεύθεροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Ουσιαστικά ξεκουράζονται μόνο στην άδειά τους.

 Επίσης μας έδωσε συμβουλές σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σπίτι μας. Άμα πιάσει φωτιά στο σπίτι και είμαστε στο δωμάτιό μας, πρέπει να βάλουμε μια βρεγμένη πετσέτα κάτω από την πόρτα. Αν τυχόν μυρίσουμε καπνό με το εσωτερικό της παλάμης μου ακουμπώ το χερούλι της πόρτας για να δω άμα είναι ζεστό. Αν είναι, τότε καλώ βοήθεια και μέχρι να έρθει κάποιος έχω δίπλα μου τον πυροσβεστήρα.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς όλοι φοβούνται αφού ο φόβος είναι φυσιολογικός. Ακόμη και οι ενήλικες μπορούν να χάσουν την ψυχραιμία τους. Τέλος οι δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι είναι συχνές και πολλές, διότι η θερμοκρασία αντίθετα με τον χειμώνα είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να καούν πολλά ξερά φύλλα ξεκινώντας μια φωτιά. Όταν καίγεται μεγάλη έκταση, γίνεται μεγάλη χρήση αεροπλάνων και λιγότερο πυροσβεστικών οχημάτων.

                                                                                                        

                                                                                                          Ζησοπούλου Έλενα

                                                                                                           Τζέμπελου Ελένη

                                                                                                           Μπαγγέας Δημήτρης

                                                                                                           Καραϊσαρίδης Γιάννης

 

 Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε το σχολείο μας μία ομάδα πυροσβεστών. Μας μίλησαν για διάφορα θέματα της δουλειάς τους και εμείς τους θέσαμε κάποιες ερωτήσεις.

Μας ενημέρωσαν για τις πυρκαγιές, για το πώς προκαλούνται αυτές και για το έργο τους κατά την διάρκεια μιας φωτιάς. Μας έδωσαν πληροφορίες για το ωράριο εργασίας τους και για τις δύσκολες καταστάσεις που ζουν. Μάθαμε πως οι θερμοκρασίες στις πυρκαγιές είναι υψηλές και ότι με τις στολές που φορούν ζεσταίνονται περισσότερο. Μας ανέφεραν για τα πυροσβεστικά κέντρα της Κατερίνης και του Λιτόχωρου. Μας είπαν πως το καλοκαίρι κάποιοι από τους συναδέλφους τους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι πυρκαγιές ήταν πολλές και μεγάλες. Επίσης κάποιοι σταμάτησαν τις διακοπές τους για να επιστρέψουν εκτάκτως στη δουλειά τους.

Μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για το πώς πρέπει να αντιδρούμε σε μια πυρκαγιά, αλλά κυρίως για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε σε μια φωτιά στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουμε όλα τα άτομα που βρίσκονται μέσα σε αυτό, φωνάζουμε βοήθεια και φεύγουμε αμέσως.

Τέλος μας έδειξαν το πυροσβεστικό όχημα και τη λειτουργία του. Είδαμε τον εξοπλισμό τους και όλα τα απαραίτητα εργαλεία του επαγγέλματός τους.

 Από αυτή την επίσκεψη των πυροσβεστών μάθαμε πόσο δύσκολη και επικίνδυνη είναι η δουλειά τους και πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους στους πολίτες.

                                                                                                       Τσαμπουρνιώτης Ηλίας

 

Την προηγούμενη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021,μας επισκέφτηκαν οι πυροσβέστες της Πιερίας, με ένα πυροσβεστικό όχημα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Απάντησαν σε ερωτήσεις, ενημερώνοντας μας για την φωτιά, τις πυρκαγιές και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Αφότου απάντησαν σε όλες τις απορίες μας που αφορούσαν την προσωπική τους ζωή ως πυροσβέστες ,τις πυρκαγιές, τους εγκλωβισμούς, διάφορα ατυχήματα ακόμη και για το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους, μας έδειξαν τι υπάρχει σε ένα πυροσβεστικό  όχημα. Μας πληροφόρησαν επίσης για τον εξοπλισμό τους, λέγοντάς μας πως ,δεν είναι εφικτό να φοράνε τις ειδικές στολές εν ώρα φωτιάς παραπάνω από λίγα λεπτά της ώρας. Επίσης μας είπαν πως σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά στο δάσος είτε στο σπίτι, όταν είμαστε μόνοι μας, πρέπει να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας και όχι να κρυφτούμε ή να μείνουμε σιωπηλοί. Μας ενημέρωσαν ότι δουλεύουν δύο 24ωρα σερί για δύο μέρες και μετά ξεκουράζονται για μια μέρα, που σημαίνει ότι τον χρόνο δουλεύουν 300 μέρες υπερεργασία και το εισόδημά τους είναι μεταξύ 770 ευρώ με 1.300 ανά μήνα, αναλόγως βέβαια με το πόσες ώρες δουλεύουν.

Τέλος τους ευχαριστούμε θερμά που διέθεσαν τον πολύτιμό τους χρόνο επισκεπτόμενοι το σχολείο μας για να μας μάθουν κάποια σημαντικά πράγματα και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας.

                                                                                                       Καρανικόλας  Αστέριος

                                                                                                       Κώνστα Κωνσταντίνα

                                                                                                       Κωστοπούλου Κλεονίκη Ιωάννα

                                                                                                       Τοχοβίτη Δροσιά

 

Πριν από λίγο καιρό, είχαμε την τιμή να έρθει ένας πυροσβέστης στο σχολείο μας, ο οποίος μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με τις πυρκαγιές. Η ομάδα μας είχε την περιέργεια να μάθει πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να εμφανιστεί μεγάλη πυρκαγιά στο νομό μας. Μας ενημέρωσε, πως οι πιθανότητες είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν και στις άλλες περιοχές, όμως μας καθησύχασε λέγοντας μας πως είμαστε τυχεροί, καθώς έχουμε πιο ήπιο κλίμα, χωρίς πολύ αέρα. Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχουν αρκετές δυσπρόσιτες περιοχές στα βουνά, στις οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, δίνοντάς μας το παράδειγμα με τη φωτιά το 2015 στον Όλυμπο που κράτησε 30 μέρες. Παρόλα αυτά, μας είπε να μην αγχωνόμαστε, καθώς υπάρχουν τέσσερα πυροσβεστικά σημεία στην περιοχή μας, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας, αλλά αν τυχόν συμβεί κάτι, θα ζητήσουν ενισχύσεις από άλλους νομούς, όπως από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια κλπ. Γενικά ήταν πολύ ωραία αυτή η εμπειρία και μάθαμε πολλά πράγματα σχετικά με τις πυρκαγιές και το πώς να προφυλαχτούμε απ’ αυτές.

                                                                                                         Αιολίου Μαργαρίτα

                                                                                                         Γκουνταμάνης Αθανάσιος

                                                                                                         Κουλουκουργιώτη Αγάθη

                                                                                                         Σαρηγιαννίδου Ελένη

 

Ακολουθούν οι διαδραστικές αφίσες μαθητών του Β1

 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΚΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑΝΙΑΣ ΜΑΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΛΕΙΩΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΓΑΘΗΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΚΟΥΝΤΑΜΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΣΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΗ ΗΛΙΑ

 

Εμφανίσεις: 225

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη