Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Σεξουαλική αγωγή - Στερεότυπα φύλων

Κατηγορία: 2021-22 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022

 Εργαστήριο δεξιοτήτων

 2η θεματική ενότητα: «Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία»

 Σεξουαλική αγωγή - Στερεότυπα φύλων

 Οι μαθητές του Β1 του 2ου γυμνασίου Κατερίνης μιλούν για το θέμα αυτό:

 Παρακάτω παρουσιάζονται απόψεις των μαθητών του τμήματος Β1, του 2ου Γυμνασίου  Κατερίνης, οι οποίες αφορούν στα μηνύματα που έλαβαν σε σχέση με τα στερεότυπα του φύλου. Όπως είναι φανερό από τα λεγόμενά τους, δεν αντιλαμβάνονται πάντα τα στερεότυπα ως έναν παράγοντα περιοριστικό της ανθρώπινης ελευθερίας και σίγουρα δεν αρκεί ένα εργαστήριο για να λυθούν βασικά κοινωνικά ζητήματα στις σχέσεις των δύο φύλων. Όμως τουλάχιστον η συζήτηση αυτή ίσως αποτελέσει μια αρχή…  

 Οι απόψεις τους, μετά από κοινή συμφωνία, υπογράφονται μόνο με το μικρό τους όνομα και το αρχικό του επιθέτου τους, εφόσον πρόκειται για προσωπικές σκέψεις. Πιστεύω ότι η ανωνυμία βοηθάει σε ένα βαθμό στην έκφραση πιο προσωπικών απόψεων. Ας πλησιάσουμε τη σκέψη των εφήβων, ας επικοινωνήσουμε μαζί τους ώστε, εμείς που είμαστε εκπαιδευτικοί, να παιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας και να διαμορφώσουμε μια πιο υγιή και ελεύθερη κοινωνία…

 Η υπεύθυνη του εργαστηρίου

 Δήμητρα Τόλη, Π.Ε.02

Όλοι μεγαλώσαμε με κάποιο στερεότυπο φύλου:

 «Ένα στερεότυπο φύλου που έχω υιοθετήσει, είναι ότι σαν αγόρι που είμαι θα πρέπει να είμαι κύριος απέναντι στα κορίτσια και να προσέχω πως τις μιλάω». Θανάσης Γκ.

 «Ένα στερεότυπο του φύλου με το οποίο μεγάλωσα,  είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται με περισσότερη ευγένεια από του άνδρες και να μην βρίζουν. Δηλαδή να είναι περισσότερο ‘’κυρίες’’. Επίσης ότι οι γυναίκες δεν οδηγούν σωστά». Ελένη Σ.

 « Δεν μπορείς να κάθεσαι με ανοιχτά τα πόδια όπως τα αγόρια. Κάθισε όπως ένα κορίτσι, σεμνά!» Κλειώ Κ.

 «Η μητέρα πρέπει προσέχει τα παιδιά, να μαγειρεύει και φροντίζει το σπίτι», Τατιανή Μ., Κωνσταντίνα Κ.

 «Στο σπίτι μου θεωρούν πως οι δουλειές του σπιτιού και σε μεγαλύτερο βαθμό η ανατροφή των παιδιών είναι ευθύνη της μητέρας. Αλλά να βοηθάει λίγο και ο άντρας με το να τακτοποιεί τα δικά του πράγματα. Επειδή εγώ δεν είμαι και η πρώτη στο νοικοκυριό και ο αδερφός μου είναι καλός σε αυτά, η μαμά και η γιαγιά μου λένε συνέχεια: «Τι είναι αυτό το πράγμα, το αγόρι να είναι νοικοκύρης και το κορίτσι όχι;» Και μετά λένε πως αν με πιέσουν λίγο, θα νοικοκυρευτώ.  Ακόμα και ο παππούς μου λέει «θα μάθει, θα μάθει…» Ποιος με ρώτησε αν θέλω να μάθω;[…] δεν τους πέφτει λόγος για το τι θα κάνω στη ζωή μου…» Αγάθη Κ.

 ¨…Οι άντρες συνήθως αναλαμβάνουν τις δουλειές εκτός σπιτιού, που σε αυτές δεν συμμετέχουν οι γυναίκες» Ηλίας Τσ.

 «Η μάνα μου καθαρίζει και κάποιες φορές μαγειρεύει. Ο μπαμπάς μου απλά δουλεύει». Γιάννης Κ.

 «…για παράδειγμα βλέπω ότι η μαμά μου συνέχεια κάνει τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ο μπαμπάς μου μπορεί να τις κάνει μια φορά στο ένα τρίμηνο» Δημήτρης Μ.

«Στο σχολείο δεν αφήνουν τα κορίτσια να φορέσουν σορτσάκια το καλοκαίρι ούτε μπλούζες που να φαίνεται ελαφρώς η κοιλιά, ενώ τα αγόρια επιτρέπεται να έρχονται με τιράντες ή, όταν παίζουν ποδόσφαιρο, ας πούμε, επιτρέπεται να βγάζουν τη μπλούζα τους». Έλενα Ζ.

 «…ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ούτε να βρίζουν. Η γιαγιά μου που είναι από την Αμαλιάδα της Πελοποννήσου, όταν την επισκέπτομαι το καλοκαίρι με πιέζει να φοράω μόνο φορέματα και φούστες». Ελένη Τζ.

 «Από μικρό παιδί οι γονείς μου πάντα μου λένε πως ό,τι και να μου πει κάποιο αγόρι, δεν πρέπει να με επηρεάσει και πως θα πρέπει να υπομείνω και να του δείξω πως είμαι πιο δυνατή και θαρραλέα και να μην τον αφήσω να με μειώνει με ό,τι και αν μου πει». Δήμητρα Γκ.

  «Από όταν γεννήθηκα οι γονείς μου θέλουν να μου περάσουν ότι όσο μεγαλώνω και συναναστρέφομαι με αγόρια, θα πρέπει να είμαι προσεκτική και όταν θα βρεθώ στην κατάλληλη περίοδο για σχέση θα πρέπει να ξεχωρίσω κάποια πράγματα, όπως να μην αφήσω κανέναν να με χειρίζεται». Μαργαρίτα Α.

 Όμως κι εμείς έχουμε επηρεαστεί από τα στερεότυπα του φύλου… Εξομολογούμαστε…

 «Πρέπει να είμαι πιο συνεπής, πιο ήσυχη και πιο υπάκουη, γιατί είμαι κορίτσι». Δροσιά Τ.

«Δεν ξέρω αν ευθύνεται η κοινωνία, αλλά πιστεύω πως γενικότερα οι γυναίκες πρέπει ή απλώς τις αρέσει να περιποιούνται περισσότερα από τους άντρες, τον εαυτό τους. Κι εγώ περιποιούμαι αρκετά τον εαυτό μου. Προσέχω τι φοράω, τα μαλλιά μου, βάζω αρώματα, κάνω αποτριχώσεις, βγάζω φρύδια… Ενώ αν δω κάποιον άντρα, για παράδειγμα, να βγάζει φρύδια θα παραξενευτώ». Αγάθη Κ.

 «Αν δεν έπαιζα ή έβλεπα ποδόσφαιρο, δεν θα ήξερα καμία χώρα» Αστέρης Κ.

 «Υιοθέτησα ότι δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο διότι θεωρείται ‘’αγορίστικο’’ σπορ». Τατιανή Μ.

 «Μια από τις απόψεις μου είναι ότι τα αγόρια δεν είναι εφικτό να κάνουν μαθήματα μπαλέτου». Κλειώ Κ.

«Είχα σταματήσει να τρώω (πετούσα στα σκουπίδια το φαγητό μου) ή δεν είχα όρεξη να φάω, καθώς τα κορίτσια δεν πρέπει να έχουν παραπανίσια κιλά, ενώ τα αγόρια δεν πειράζει». Ελένη Τζ.

«Όταν ακούω τη λέξη ‘’ηγέτης του κράτους’’, μου έρχεται στο μυαλό το αρσενικό φύλο. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια γυναίκα ‘’ηγέτη’’ του κράτους’’ Ηλίας Τσ.

«Μια άποψη που έχω υιοθετήσει, είναι ότι τα αγόρια και γενικά οι άντρες δεν πρέπει να κλαίνε ποτέ γιατί είναι ανάρμοστο για το φύλο τους»> Δημήτρης Μπ.

 «Η συμπεριφορά που έχω υιοθετήσει είναι πως είμαι ευαίσθητη για πράγματα μικρά, ενώ δεν είμαι για μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον δεν βρίζω.» Ελένη Σ.

 «Στο σπίτι όταν η μαμά μου έπρεπε να πάει στη δουλειά, τα πιάτα τα έπλενα εγώ και καθάριζα το τραπέζι, ενώ υπήρχαν άλλοι τέσσερις άντρες, μικροί και μεγάλοι». Έλενα Ζ.

«Πίστευα ότι υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές, με αποτέλεσμα όταν βλέπω μια γυναίκα να κόβει ξύλα, το θεωρούσα περίεργο, διότι είχα συνηθίσει με την ιδέα του άντρα σε τέτοιες κουραστικές δουλειές». Κωνσταντίνα Κ.

 Υπάρχουν όμως κοινωνικά στερεότυπα, από τα οποία δεν επηρεάζομαι…

 «Νομίζω ότι κανένας δεν είναι όμορφο να βρίζει, ούτε οι άντρες ούτε οι γυναίκες». Κλειώ Κ.

 «Ένα στερεότυπο φύλου από το οποίο δεν επηρεάζομαι είναι το ότι ο άντρας είναι ο μόνος ηγέτης του σπιτιού».  Θανάσης Γκ.

  «Δεν συμφωνώ ότι τα κορίτσια πρέπει να ντύνονται πιο επίσημα και όχι με αθλητικά ρούχα, να διστάζουν να απαντήσουν σε κάποιο πρόσωπο του αντίθετου φύλου, μια που ο άντρας θεωρείται πιο δυναμικός και πρέπει να τον φοβούνται οι γυναίκες» Τατιανή Μ.

«Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι ο άντρας πρέπει να δουλεύει και να φέρνει χρήματα στο σπίτι, ενώ οι γυναίκα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού». Κωνσταντίνα Κ., Δημήτρης Μ., Δήμητρα Γκ.

«…μπορώ να προσθέσω επίσης πως αν η μητέρα μου δεν δούλευε τόσο σκληρά(ο πατέρας μου ήταν άνεργος) μπορεί να ήμουν άστεγη». Ελένη

«Διαφωνώ με την άποψη ότι αν ένας άντρας κλάψει ή εκφράσει τα συναισθήματά του για έναν φίλο του, θεωρείται θηλυπρεπής». Έλενα Ζ.

 «Πιστεύω ότι και οι άντρες μπορούν να κλαίνε». Αστέρης

 «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι τα αγόρια δεν μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, ενώ τα κορίτσια μπορούν». Δροσιά Τ.

 «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να τα καταφέρουν σε πολλές επιστήμες όσο και οι άντρες. Έχουν πολλές ικανότητες και μπορούν, άμα θέλουν, να γίνουν πολύ καλές». Ηλίας Τσ.

 «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι οι άντρες πρέπει να βρίζουν». Γιάννης Κ.

 «Δεν συμφωνώ με τη θεωρία ότι ‘’ο άντρας είναι η κεφαλή της οικογένειας και η γυναίκα ο λαιμός’’». Αγάθη Κ.

«Στη σημερινή κοινωνία υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι από τους κανονικούς με τις φυσιολογικές προτιμήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ομοφυλόφιλοι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάτι τελείως διαφορετικό από τους φυσιολογικούς, όμως είναι δικιά τους η ζωή και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Πάντως εμένα προσωπικά αυτό το είδος στερεοτύπων δεν με επηρεάζει». Μαργαρίτα Αι.

Θα ήθελες να καταπολεμήσεις με κάποιον τρόπο τα κοινωνικά στερεότυπα;

 «Τα στερεότυπα φύλου πιστεύω ότι δεν μπορεί κάποιος να τα καταπολεμήσει, διότι, αν κάποιος θέλει να μην τα πάρει υπόψη του, δεν μπορεί γιατί θα τα συναντήσει στην κοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουμε στερεότυπα και εγώ προσωπικά μερικά από αυτά δεν θέλω να τα καταπολεμήσω!» Μαργαρίτα Α.

 Τα στερεότυπα φύλου πιστεύω ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων γιατί χάρη σε αυτά καταλαβαίνουμε τις διαφορές μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας και βοηθούν την κοινωνία να λύσει πολλά ζητήματα μεταξύ του άντρα και της γυναίκας. Θανάσης Γκ.

  «Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα.» Αστέρης Κ., Γιάννης Κ.

 «Τα στερεότυπα φύλου, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία. Καταρχάς, οι άνθρωποι, μερικές φορές, πιστεύουμε πως υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι άντρες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ανταπεξέλθουν σε ορισμένες δουλειές, επειδή όμως τους το επιτρέπει η βιολογική τους ανάπτυξη. Αλλά, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Σε αυτή τη περίπτωση, το θέμα είναι πως η κοινωνία δεν στέκεται στους βιολογικούς παράγοντες αλλά κυρίως στους «αισθητικούς». Για παράδειγμα, μια γυναίκα δεν είναι ωραίο να είναι υδραυλικός, μάστορας, κλπ. ή ένας άντρας αισθητικός, κομμωτής, κλπ. Έτσι πολλές φορές δεν πραγματοποιούμε τα όνειρά μας και ούτε καν προσπαθούμε, γιατί φοβόμαστε την κριτική των άλλων και το τι θα πει η κοινωνία.

Αυτά τα στερεότυπα περνάνε από γενιά σε γενιά. Οι παλιότεροι δίνουν αυτό το παράδειγμα στους μικρότερους σχηματίζοντας, έτσι, μια λάθος εικόνα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Εμείς, η νέα γενιά δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε εύκολα, πρέπει να σχηματίσουμε την δική μας άποψη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα στερεότυπα για να μπορέσουμε, επιτέλους, να ζήσουμε σε ένα κόσμο πιο δίκαιο, που θα είναι όλοι ίσοι.». Αγάθη Κ.

«Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει. Άντρες να δημοσιεύουν βίντεο για make up (και οι περισσότεροι κάνουν καταπληκτική δουλειά), γυναίκες που δεν ξυρίζονται, άνδρες με γυναικεία ρούχα! Είναι νομίζω ένας ωραίος τρόπος να δείξουμε στον κόσμο, μέσω των social media, ότι η κοινωνία πρέπει να αποδέχεται το διαφορετικό!  Ίσως να δοκιμάζαμε έστω και για μια φορά να κάνουμε το αντίθετο από ό,τι μας «έμαθαν»… Ελένη Τζ.

 «Κατά την γνώμη μου τα στερεότυπα φύλου δεν μπορούν να καταπολεμηθούν διότι η ανισότητα των δύο φύλων που υπάρχει από πολύ παλιά έχει επηρεάσει πολύ τους ανθρώπους. Γι αυτό λοιπόν όλοι οι άνθρωποι ζούμε με στερεότυπα και μας είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσουμε. Εμένα μου είναι δύσκολο να αλλάξω την στάση των υπόλοιπων ανθρώπων προς τα στερεότυπα, διότι και εγώ ανήκω στους ανθρώπους με τέτοιες ιδέες και αντιλήψεις. Επομένως όλοι επηρεαζόμαστε από την κοινωνία και δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα». Ηλίας Τσ.

 «Πιστεύω πως τα στερεότυπα θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν αν όλοι παίρναμε λίγο ‘’θάρρος’’ ώστε να μην τα ακολουθούμε». Θα μπορούσαν να αρχίσω να κάνω κάποιες δουλειές του σπιτιού και να μην ακολουθούσα τα στερεότυπα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να τις κάνουν». Δημήτρης Μπ.

«Πιστεύω ότι εγώ μόνη μου δεν μπορώ να κάνω κάτι για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα του φύλου. Το μόνο που ίσως θα μπορούσα να κάνω είναι, όταν κάνω μια συζήτηση με τα αγόρια φίλους μου να τους παρακινώ να μην ντρέπονται να μιλήσουν συναισθηματικά και τα κορίτσια να μπορούν να είναι πιο αυθόρμητα». Δροσιά Τ.

 «Ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, θα μπορούσε να απαλλαχτεί από τα στερεότυπα, αν δεν νοιαζόταν για το τι θα πει ο κόσμος, λέγοντας φωναχτά την γνώμη του, αν έκανε ό,τι τον έκανε χαρούμενο ακόμα και αν το θεωρούσε λάθος η κοινωνία. […] Κατά την γνώμη μου, όταν ένας άντρας δείχνει άφοβα τα συναισθήματά του, τον θεωρώ αληθινό και με κάνει να τον συμπαθώ περισσότερο». Έλενα Ζ.

 «Θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να θεωρούνται ισότιμοι. Έτσι θα βελτιωνόταν η κοινωνία. Θα πρέπει να μιλάω και να εκφράζω την γνώμη μου, όταν βλέπω μερικά στερεότυπα, προκειμένου οι άνθρωποι να καταλάβουν…» Κωνσταντίνα Κ.

 «Όλοι οι άνθρωποι να είμαστε ίσοι και ίδιοι, να αγαπάμε αυτά που έχουμε και να μην δείχνουμε ζήλεια ο ένας για τον άλλο. Τότε η κοινωνία δεν θα έχει θέματα». Δαμιανός Σ.

 

Εμφανίσεις: 303

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη