ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 22.500 ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Κατηγορία: Νέα Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Παράθυρο για τη μοριοδότηση

Κοντά στις 22.500 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος άφησε χθες στη Βουλή ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσουν» τελικά οι πίνακες των αναπληρωτών και να ισχύσει η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και μετά τις 30-6-2010, όπως έγραψε προχθές το «Εθνος».

SOS ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων επανέλαβαν τους φόβους τους στον Α. Λοβέρδο ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ απειλούνται με «έμφραγμα» από τον τεράστιο αριθμό που θα αναγ

SOS ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων επανέλαβαν τους φόβους τους στον Α. Λοβέρδο ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ απειλούνται με «έμφραγμα» από τον τεράστιο αριθμό που θα αναγκαστούν να δεχτούν, λόγω των πολλών μετεγγραφών

Όσον αφορά το καυτό θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ, με δεδομένο ότι ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αιτήσεων που θα κατατεθούν τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταλήξει ακόμη πώς θα «καλύψει» τα ΑΕΙ από τυχόν κύμα μετεγγραφών.

Όμως, όπως ειπώθηκε χθες -σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο-, εκτός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε ορισμένα μαθήματα, υπάρχει και η σκέψη να δοθεί ένα επίδομα πρώτης εγκατάστασης σε φοιτητές, από τους ειδικούς λογαριασμούς για το μαύρο χρήμα, αφού ένα ποσό κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για την Παιδεία.

Επίσης, στο εξής, τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θέλουν να ιδρύσουν, χωρίς να χρειάζονται υπογραφή του εκάστοτε υπουργού.

Παράθυρο για τη μοριοδότηση

Όσον αφορά το θέμα των αναπληρωτών, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, έχουν εξασφαλιστεί φέτος για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτές, 2.000 είναι κρατικού προϋπολογισμού, 6.000 από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 14.500 μέσω ΕΣΠΑ. Πέρυσι οι συνολικές πιστώσεις ήταν 16.500. Από ΕΣΠΑ 14.500 και από τον κρατικό προϋπολογισμό 2.000.

Διαβεβαίωση
Χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η πολιτική ηγεσία επιβεβαίωσε ότι οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές που θα υπηρετήσουν φέτος σε ακριτικές περιοχές (ορεινούς όγκους και νησιωτικές) θα έχουν διπλάσια μοριοδότηση.

Όσον αφορά το θέμα που «καίει» τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή το ξεκλείδωμα των πινάκων αναπληρωτών, ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα αυτά πάντως θα ξεκαθαρισθούν τις επόμενες μέρες καθώς το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει στη Βουλή σχετική τροπολογία μαζί με διάφορα άλλα θέματα Παιδείας.

Συνάντηση Λοβέρδου με πρυτάνεις
Στο επίκεντρο οι μετεγγραφές και οι προϋπολογισμοί

Σύσκεψη εργασίας είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τα προεδρεία των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και προέδρων των ΤΕΙ. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι μετεγγραφές των φοιτητών, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το νέο έτος, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα κ.ά.

Όσον αφορά στο θέμα των μετεγγραφών δεν ελήφθησαν νέες αποφάσεις, με δεδομένο ότι ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός των νέων φοιτητών που θα δείξει σχετικό ενδιαφέρον.

Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων επανέλαβαν τους φόβους τους ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ απειλούνται με «έμφραγμα» από τον τεράστιο αριθμό που θα αναγκαστούν να δεχτούν.

Απαντώντας σε αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Θ. Κυριαζής, έκανε πρόταση να «δοθεί επίδομα πρώτης εγκατάστασης των φοιτητών από τα κλεμμένα που επιστρέφονται στο υπουργείο Οικονομικών κι ένα μέρος αυτών θα διατεθούν στην παιδεία», σκέψη την οποία ο υπουργός επικρότησε και μάλιστα κάλεσε τους πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ να καταθέσουν προτάσεις για να απορροφήσουν μέρος κονδυλίων από τα 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις παραπάνω δραστηριότητες και θα διατεθούν στην παιδεία.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός ενημέρωσε τα ΑΕΙ ότι, εάν βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, δεν χρειάζεται πλέον να εγκρίνονται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας, αλλά από τους πρυτάνεις, προκειμένου να σταματήσει αυτή η γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε τα ιδρύματα.

Επίσης ο υπουργός τούς ενημέρωσε ότι:

  • Αύριο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.
  • Θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Ανοιχτά σχολεία το απόγευμα

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας είχε χθες ο Γ. Καμίνης, με θέμα την προετοιμασία των σχολικών μονάδων και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ο κ. Λοβέδρος τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για την εξάπλωση του προγράμματος σίτισης όλων των μαθητών των ολοήμερων δημοτικών σχολείων της Αθήνας και θα συνδράμει στην προσπάθεια ανοίγματος των σχολικών κτιρίων τα απογεύματα για δραστηριότητες εκτός σχολικού προγράμματος για όλους τους πολίτες.

Νικολίτσα Τρίγκα

 

Εμφανίσεις: 1140

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη