ΕΡΕΥΝΕΣ 2018

Κατηγορία: Νέα Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 29 Μαϊος 2018

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών των μαθητών της Γ? Γυμνασίου. Τα αποτελέσματά τους εξέπληξαν τους μαθητές οι οποίοι βίωσαν όλη την εμπειρία της υλοποίησης μιας έρευνας.

 

Συνολικά στο β΄ τετράμηνο στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας «έτρεξαν» 16 (δεκαέξι) διαφορετικές έρευνες υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή του μαθήματος Γεωργίου Παπαθεμελή. Οι ερωτηθέντες ήταν όλοι οι μαθητές της Γ? τάξεως του σχολείου μας.  Η θεματολογία των ερευνών «απλώθηκε» στα «φλέγοντα» θέματα της εφηβικής ηλικίας, όπως: επίδοση μαθητή, αθλητισμός, ηλεκτρονικά παιχνίδια, social media, παρέες / φιλίες, μουσική, ιδιαίτερα μαθήματα / φροντιστήρια, επαγγελματικός προσανατολισμός, πνευματικά / εθνικά θέματα και διατροφή. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν τη δυσκολία στις ενέργειές τους, όπως:

·       - στη συνεργασία (κάθε ομάδα εργασίας αποτελούνταν από τέσσερις μαθητές)

·      -  στην ετοιμασία ενός αξιόπιστου, ευανάγνωστου ερωτηματολογίου

·       - στην επεξεργασία των απαντήσεων των ερωτηματολογίων

·       - στην ασφαλή απόδοση των αποτελεσμάτων

·      - στον τρόπο παρουσίασης της έρευνας με γραφήματα και συμπεράσματα

Κάθε ομάδα μαθητών επέλεξε δύο από τα προαναφερθέντα θέματα και ερεύνησαν πώς η μία μεταβλητή επηρεάζει την άλλη. Έτσι προέκυψαν ζευγάρια θεμάτων, όπως η επίδραση της χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή της οθόνης (γενικά) ή των φροντιστηρίων / ιδιαίτερων μαθημάτων στην επίδοση και στη συμπεριφορά των μαθητών, η επίδραση του αθλητισμού στη διατροφή, στην επίδοση και στις παρέες των μαθητών και η επίδραση των θρησκευτικών και άλλων αντιλήψεων μεταξύ των μαθητών.

Ας αναφέρουμε μερικά από τα συμπεράσματα των ερευνών:

1.     Οι μαθητές αθλούνται συστηματικά σε ποσοστό 70%, με τα αγόρια να προτιμούν το ποδόσφαιρο, ενώ τα κορίτσια να μοιράζονται σε περισσότερα αθλήματα. Τα αγόρια που δεν αθλούνται δεν επιθυμούν στην παρέα τους αθλητές (!) ενώ αυτό δεν παρατηρείται στις παρέες των κοριτσιών.

2.     Τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερο fast food και κοιμούνται πιο αργά από τα κορίτσια.

3.     Η επίδοση των κοριτσιών στα μαθήματα είναι καλύτερη σε σχέση με αυτήν των αγοριών (ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι το 40% των κοριτσιών διαβάζει, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 3 ώρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών είναι 8%).

4.     Οι μαθητές που αριστεύουν στα μαθήματά τους: κοιμούνται νωρίτερα, ασχολούνται λιγότερο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (και το κινητό τηλέφωνο) σε σχέση με τους άλλους μαθητές, ενώ ο χρόνος που αθλούνται ΔΕΝ τους  στοιχίζει στην επίδοσή τους. Δυστυχώς, το ποσοστό προτιμήσεως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας αγγίζει το 60% στα αγόρια.

5.     Τα αγόρια που επιλέγουν τη βοήθεια των φροντιστηρίων ή των ιδιαιτέρων μαθημάτων, εκτός ξένης γλώσσας, είναι  περισσότερα από τα κορίτσια (40% έναντι 16% των κοριτσιών). Η επίδοση αυτών των αγοριών είναι καλύτερη σε σχέση με τα αγόρια που δεν τα επιλέγουν, αλλά στην περίπτωση των μαθητριών δεν διαφοροποιείται η επίδοση αυτών που προστρέχουν στην εξωσχολική βοήθεια σε σχέση με τις άλλες μαθήτριες.

6.     Οι παρέες των κοριτσιών αποτελούνται από περισσότερα μέλη σε σχέση με αυτές των αγοριών και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις αποφάσεις τους.

7.     Οι μαθητές στο σύνολό τους (92%) λατρεύουν να ακούν μουσική, αλλά μόνο ένας στους τέσσερις (1/4) παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Τα δε ακούσματα τους ποικίλουν, με τα κορίτσια να προτιμούν την ποπ και έντεχνη μουσική, ενώ τα αγόρια την ποπ, χιπ- χοπ και ροκ μουσική.

8.     Ένα στους τρεις μαθητές έχει εξομολογηθεί έστω μία φόρα, δύο στους τρεις προσεύχονται ατομικά, ενώ μόλις ένας στους δέκα εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή και τηρεί τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Αυτά τα παιδιά ευαισθητοποιούνται περισσότερο στα εθνικά θέματα σε σχέση με τα αδιάφορα ως προς την Ορθοδοξία παιδιά. (Ως παράδειγμα να πούμε ότι τα αγόρια που ζούνε πιο έντονα την πνευματική ζωή της Ορθόδοξης εκκλησίας μας, υποστηρίζουν σε απόλυτο ποσοστό τα συλλαλητήρια για την ονομασία της Μακεδονίας).

 

 

Εμφανίσεις: 738

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη