Θεατρικό έργο "οι Ηλίθιοι" του Νιλ Σάιμον

Κατηγορία: Όμιλος Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 Γράφτηκε από τον/την Super User

Θεατρικός Όμιλος του σχολείου μας

Με το θεατρικό έργο "οι Ηλίθιοι" του Νιλ Σάιμον η σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης αποχαιρέτησε μια άκρως δημιουργική χρονιά, στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Κατερίνης, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των απολυτήριων εξετάσεων.
Η θεατρική ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων, εργάστηκε συστηματικά και με υπέρμετρο ενθουσιασμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και κατάφερε να παρουσιάσει μια παράσταση που θα ζήλευαν ακόμη κι επαγγελματίες ηθοποιοί, προκαλώντας άφθονο γέλιο αλλά και συγκίνηση στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και φυσικά στους συμμαθητές τους που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν σε... αποκλειστική πρώτη!

Τα παιδιά κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους σε ένα δημιουργικό ταξίδι που απέδειξε στην πράξη ότι το σχολείο μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα των μαθητών και να αποτελέσει, εκτός από χώρο μετάδοσης της γνώσης, κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τη θεατρική και μουσική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβε η καθηγήτρια μουσικής του σχολείου Ευτυχία Καπετανάκου έχοντας ως βάση το σενάριο της Θεατρικής Ομάδας Αιτωλικού και με τη συμβολή του Βαλεντίνου Πελάγου, παλιού μαθητή του σχολείου.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι καθηγήτριες Ελένη Πολυζοπούλου (Οικιακής Οικονομίας), Στέλλα Χρανιώτου (Καλλιτεχνικών), Μαρία Ντάμπου (Μαθηματικών) και Ελίνα Διαμαντοπούλου (Φιλόλογος).

Στην έναρξη της εκδήλωσης, τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου η οποία ευχαρίστησε τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της θεατρικής ομάδας για το ζήλο και το μεράκι τους ,τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την προσφορά τους,  και φυσικά τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση και κοπίασαν στις πρόβες. "Είναι η πρώτη χρονιά που αυτή η προσπάθεια παίρνει πιο επίσημο χαρακτήρα και στόχος μας είναι να συνεχιστεί. Το σχολείο μπορεί και πρέπει να είναι - εκτός των άλλων - χώρος δημιουργικής έκφρασης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου πασχίζουμε γι΄ αυτό και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει" ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου
Το "παρών" στην παράσταση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γιώργος Μακρής, σχολικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φυσικά γονείς, συγγενείς και φίλοι των μαθητών που έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Η υπόθεση του έργου αφορά ένα χωριό, το Ασπροχώρι, όπου όλοι οι κάτοικοι φέρονται ως... ηλίθιοι. Ο λόγος, μία κατάρα που δόθηκε πριν από πολύ καιρό από έναν πικραμένο άρχοντα που τους καταδίκασε σε αυτό. Φυσικά πρόκειται για συμβολισμό και δεν υπάρχει κατάρα.
Το έργο καταδεικνύει πως η επιβολή η περιφρόνηση, η κοροϊδία και ο εκφοβισμός κάνουν τους ανθρώπους να υποτάσσονται. Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης, η γνώση και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Ζαμπέτα (βοσκοπούλα): Κατερίνα Καϊμακάμη
Κωστούλα (χασάπισσα): Ελένη Τσουτσλή
Χάϊδω (ταχυδρόμος): Αναστασία Νέστωρα
Μαριγώ (πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών): Μαρία Τσιμοπούλου
Δικαστής: Ειρήνη Αβραμίδου
Αφηγήτρια κατάρας-ξωτικό : Σοφία Τόπτσα
Γιατρός Νικόλαος Ζορμπάς: Παρασκευή Λιάκου
Κυρία Ελένη (Λενιώ) Ζορμπά : Ελεάννα Βαρμάζη
Σοφία Ζορμπά : Ίλαρυ Τσάμη
Άρχοντας Γρηγόρης Γρίβας :Γιώργος Θεοχαρόπουλος
Δάσκαλος Λεωνίδας Γραμματικός : Φαίη Μποταΐτη

Υποστηρικτική ομάδα:
Δάιου Γεωργία
Τσιούπρου Ελένη
Κουτσαμάνη Ζωή
Φωτοπούλου Χριστιάννα
Ανθιμίδου Ειρήνη
Ευθυμιάδου Γεωργία
Κωνσταντού Παναγιώτα
Παρουσίαση: Ελπίδα Φουρκιώτη
Διευθύντρια σκηνής: Αναστασία Τράντα
Υποβολέας-αποφώνηση:
λεναΠαπαρώσου

Εμφανίσεις: 134

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη