ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Τα μοναστήρια στάθηκαν ανέκαθεν φάροι της Ορθοδοξίας, πολύτιμοι οδοδείκτες ζωής. Και η πατρίδα μας είναι κατάσπαρτη από αυτά τα «εργαστήρια της αγιότητας». Η λειτουργία των μοναστηριών αποτελεί μεγάλη ευλογία για τις τοπικές κοινωνίες, αφού ο μοναχισμός παρακολουθεί αθόρυβα την πορεία τους και προσεύχεται για τα προβλήματά τους.

 

Η μελέτη της ιστορίας των μοναστηριών φανερώνει την ποικίλη προσφορά τους στον τόπο: προσφορά στους εθνικούς αγώνες, με θυσίες τόσων και τόσων ρασοφόρων, προσφορά στη διάσωση και διατήρηση του πνευματικού πλούτου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, προσφορά στη συντήρηση ανυπολόγιστου πλήθους κειμηλίων, έργων εκκλησιαστικής (και όχι μόνον) τέχνης, των ίδιων των (αρχαιότατων πολλές φορές) οικοδομημάτων.

 

Μέσα από το πρόγραμμα «τα μοναστήρια της Πιερίας», που υλοποιείται φέτος στο Σχολείο μας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πλούτο της πολύμορφης παράδοσης που συντηρείται και παραδίδεται από τα μοναστήρια του τόπου μας.

 

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μία διδακτική επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Μακρυρράχης και του Αγίου Αθανασίου Κολινδρού. Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος εκπαιδευτικοί Ντούρου Καλλιόπη και Παπαδοπούλου Κυριακή.

 

Τα παιδιά μας από την επίσκεψη βγήκαν πολλαπλά κερδισμένα. Είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, να γνωρίσουν από κοντά το χώρο των μοναστηριών, να γευτούν την αγάπη και την πλούσια φιλοξενία των μοναχών. Στο αρχονταρίκι της Παναγίας και σε ατμόσφαιρα που θύμιζε Κρυφό Σχολειό, η Γερόντισσα Νεκταρία μίλησε από καρδιάς στα παιδιά και απάντησε σε ερωτήματά τους. Στη συνέχεια κατηφόρισαν προς το Αγίασμα της Παναγίας, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Μονή. Η «εξόρμηση» ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο, ενώ στο αρχονταρίκι άκουσαν από μοναχή της Μονής λόγια αγάπης και πνευματικού στηριγμού.

 

Η πρώτη διδακτική επίσκεψη έφτασε στο τέλος της . Αναμένεται η δεύτερη!

Εμφανίσεις: 1302

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη