Γιορτή της 17ης Νοέμβρη 2010

Κατηγορία: Εκδηλώσεις-Εορτές Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

 

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

 

Η γιορτή φέτος στο Γυμνάσιό μας οργανώθηκε από τη φιλόλογο καθηγήτρια κα Μαρία Δελιτζάκη . Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε η καθηγήτρια μουσικής κα Κελεσίδου Ροδή.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους μαθητές Βασίλη κουτσή και Απόστολο Κωνσταντινίδη , να απαγγέλουν αντίστοιχα τα ποιήματα : «Οι τύραννοι» και «Η λευτεριά».

 

Κατόπιν η μαθήτρια Ελισάβετ Στεφάνου διάβασε τη «Δήλωση» του νομπελίστα λογοτέχνη Γεωργίου Σεφέρη.

 

Η χορωδία του σχολείου μας ερμήνευσε το τραγούδι «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» δίνοντας μια δυναμική μουσική νότα στην επέτειο.

 

Στο σημείο αυτό η καθηγήτρια κα Δελιτζάκη Μαρία παρουσίασε το χρονικό της δικτατορίας και των γεγονότων του Πολυτεχνείου εστιάζοντας την ομιλία της στα μηνύματα που προέκυψαν από την περιπέτεια αυτή του λαού μας. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία: «Σήμερα έχει κάπως απομακρυνθεί από μας η μνήμη του Πολυτεχνείου και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει . Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει. Πολλά από τα στελέχη των πολιτικών μας δυνάμεων έζησαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής , έχουν άσχημες αναμνήσεις , γι αυτό και πρωταρχικό τους μέλημα είναι να προστατεύσουν τη δημοκρατία μας. Το μέλλον όμως είστε εσείς , τα παιδιά μας. Το μέλλον είναι η κοινωνία την οποία εσείς θα διαμορφώσετε και στην οποία θα ζήσετε . Το μέλλον είναι η συνείδηση , η εγρήγορση και τα όνειρά σας για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Σ αυτό το μέλλον λοιπόν εμείς ως δάσκαλοι έχουμε τον πιο καίριο εν δυνάμει ρόλο γιατί ό,τι πράξουμε τώρα , θα προβληθεί σαν σε οθόνη στη ζωή σας σε λίγα χρόνια. Ο ρόλος μας στη συνειδητοποίηση από μέρους σας, της αξίας της ατομικής ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι μεγάλος. Δεν ζήσατε τα γεγονότα που προανέφερα και ευχόμαστε όλοι να μην τα ζήσετε. Ο Ελληνας δάσκαλος προστάτευσε στο μεγάλο μερίδιο που του αναλογούσε τον ελληνικό λαό από τον κίνδυνο να χάσει την εθνική του συνείδηση σε δύσκολα χρόνια τους προηγούμενους αιώνες, ο Ελληνας δάσκαλος θα το κάνει και τώρα. Γιατί ελευθερία χωρίς γνώση και δημοκρατία χωρίς παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει. Ο αρχαίος Ελληνας μικροκαλλιεργητής δημιούργησε την πόλη κράτος. Η ομαδική φτωχική αγροτική ζωή και η ναυτοσύνη δημιούργησαν την στρατιωτική φάλαγγα και η συμμετοχή σ? αυτή έφερε μοιραία την έννοια της συμμετοχής στην εξουσία των πολλών στο προσκήνιο. Ετσι προέκυψε ο πολίτης και η δημοκρατία. Πολίτης ήταν ο ελεύθερος ενάρετος οπλίτης , ο συμμετέχων στα κοινά. Αυτή είναι και η λειτουργία αλλά και η γενεσιουργός αιτία της δημοκρατίας των Ελλήνων. Η συγκέντρωση, η συζήτηση, η έκφραση διαφορετικών απόψεων , η διαφωνία , η αντιπαράθεση και η ώριμη τελική απόφαση. Πάντα όλοι μαζί. Ποτέ ο ένας. Ποτέ μια μικρή ομάδα. «Είμαστε στο εμείς» είπε ο Μακρυγιάννης , «όχι στο εγώ».

 

Μετά την ομιλία οι μαθητές Γεώργιος Γαζέτης και Ευαγγελία Κατσιούλα απήγγειλαν τα αντίστοιχα τα ποιήματα «Προσκλητήριο» και «Εδώ Πολυτεχνείο»

 

Η χορωδία με την εξαιρετική καθοδήγηση της κας Κελεσίδου ερμήνευσε το τραγούδι «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ και απολογισμός των νεκρών».

 

«Το μανιφέστο των φοιτητών» διάβασε ο μαθητής Καλιός Δημήτριος και την «Μαρτυρία της φοιτήτριας Νομικής» η μαθήτρια Κατερίνα Κιριμκίρογλου.

 

Κατόπιν η μαθήτρια Μαρία Καραποστόλη απήγγειλε το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

 

Στη συνέχεια η χορωδία ερμήνευσε το τραγούδι «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον» και η μαθήτρια Καραϊσκου Ευαγγελία διάβασε το κείμενο του Αγγελου Τερζάκη «Μας χρειάζεται δικτατορία ;»

Η επέτειος έληξε με τον Εθνικό Ύμνο που τραγούδησαν όλοι μαζί με την καθοδήγηση της χορωδίας μας.

Εμφανίσεις: 668

Επικοινωνια

Δρυάδων 12, Κατερίνη 601 00

Τ.Κ.601 00

Τηλ. 2351029856 & 2351600920

e-mail: mail[at]2gym-kater.pie.sch.gr

Θα μας βρείτε στο Χάρτη